Siyonist İsrail askerleri Gazze'de gazetecileri hedef aldı: TRT ekibi de oradaydı | BM'den soruşturma talebi

Gazze’deki Nuseyrat kampında yayın hazırlığı yapan TRT Arabi ekibi aracı İsrail ordusu tarafından hava saldırısına uğradı. Bir gazeteci ağır yaralanarak ameliyata alındı, TRT Arabi muhabiri ise hafif yaralandı. Öte yandan BM, İsrail'in TRT ekibine saldırısının Gazze'de gazetecilerin karşılaştığı tehlikeleri açık bir şekilde gösterdiğini belirterek olaya ilişkin şeffaf ve güvenilir soruşturma istedi.

Giriş Tarihi 12 Nisan 2024, 15:11 Güncelleme 12 Nisan 2024, 22:59
Siyonist İsrail askerleri Gazze’de gazetecileri hedef aldı: TRT ekibi de oradaydı | BM’den soruşturma talebi

İÇİNDEKİLER

Gazze'deki Nuseyrat Kampı'nda yayın hazırlığı yapan TRT Arabi ekibi aracı İsrail ordusu tarafından hava saldırısına uğradı. Bağımsız kameraman olarak çalışan Sami Şahada ağır yaralandı, ameliyata alındı. TRT Arabi muhabiri Sami Berhum ise olaydan hafif yara alarak kurtuldu.

Siyonist İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ndeki Nusayrat Mülteci Kampı'nı havadan bombalaması sonucu aralarında TRT Arapça ekibinin de bulunduğu gazeteciler yaralandı.

TANKLI SALDIRI

Görgü tanıklarından alınan bilgiye göre İsrail ordusu, Nusayrat Mülteci Kampı'na tank atışı kullanarak gerçekleştirdiği saldırıda, bölgedeki gelişmeleri takip eden ve TRT Arapça ekibinin de aralarında bulunduğu bir grup gazeteciyi hedef aldı.

Deyr el-Belah'teki Aksa Şehitleri Hastanesi sağlık kaynakları da saldırıda kameraman Sami Şehade'nin ayağından ve vücudunun çeşitli yerlerinden yaralandığını, TRT Arapça muhabiri Sami Berhum'un da hafif yaralandığını duyurdu.

Gazeteci Muhammed es-Savalihi'nin de sağ elinden yaralandığı ifade edildi.

Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi, İsrail'in Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda 140 gazetecinin hayatını kaybettiğini duyurmuştu.

İsrail ordusu dün, Gazze Şeridi'nin orta kesiminde "sürpriz bir askeri operasyon" başlattığını açıklamıştı.

TÜRKİYE'DEN TEPKİ YAĞDI

Saldırıya TRT Genel Müdürü Zahid Sobacı tepki gösterirken AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik de saldırıyı sosyal medya hesabı üzerinden lanetledi:

Gazze Şeridi'nde Filistinlileri acımasızca katleden İsrail ordusunun, bölgedeki insani durumu dünya gündemine taşıyan basın mensuplarını hedef almasını bir kez daha lanetliyoruz. Gazze'deki Nuseyrat kampında yayın hazırlığı yaparken İsrail tarafından hava saldırısına uğrayan TRT Arabi ekibine geçmiş olsun dileklerimizi iletiyor; yaralanan muhabir Sami Şahada'ya şifa diliyoruz.

"TRT AİLESİNE GEÇMİŞ OLSUN DİLEKLERİMİ İLETİYORUM"

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Akif Çağatay Kılıç sosyal medya hesabından saldırıyı kınadı.


BAKAN TUNÇ'TAN TEPKİ
Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, İsrail'in Gazze'de TRT Arabi ekibini hedef alan saldırısını lanetleyerek, "Filistin'deki vahşeti gözler önüne seren gazetecileri hedef alan İsrail'e uluslararası toplum sessiz kalmamalı, bu insanlık dışı saldırıların hesabı mutlaka sorulmalıdır." ifadesini kullandı.

Bakan Tunç, saldırıya ilişkin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, şu ifadelere yer verdi:

"Gazze'deki Nuseyrat kampında yayın hazırlığı yapan TRT Arabi ekibine İsrail ordusu tarafından yapılan hava saldırısını lanetliyorum. Saldırıda yaralanan Sami Şahada'ya acil şifalar diliyorum. Filistin'deki vahşeti gözler önüne seren gazetecileri hedef alan İsrail'e uluslararası toplum sessiz kalmamalı, bu insanlık dışı saldırıların hesabı mutlaka sorulmalıdır."

BM'DEN SORUŞTURMA TALEBİ

Birleşmiş Milletler, İsrail'in TRT ekibine saldırısının Gazze'de gazetecilerin karşılaştığı tehlikeleri açık bir şekilde gösterdiğini belirterek olaya ilişkin şeffaf ve güvenilir soruşturma istedi.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, İsrail'in aralarında TRT ekibinin de bulunduğu gazetecilere saldırısına ilişkin AA muhabirine yazılı açıklama yaptı.

Olaya ilişkin henüz detaylı bilgiye sahip olmadıklarını kaydeden Dujarric, "Bu olay Gazze'de gazetecilerin karşılaştığı tehlikeleri açık bir şekilde gösteriyor." ifadesini kullandı.

Dujarric, "Bu da diğer olaylar gibi şeffaf ve güvenilir bir şekilde soruşturulmalı." değerlendirmesinde bulundu.

Gazze'de TRT'ye çalışan gazeteci dahil Filistin, Sudan ile birçok farklı yerde gazetecilerin zorluklarla karşılaştığına dikkati çeken Dujarric, "Dünyanın her yerinde gazeteciler işlerini güvenli bir şekilde yapmak için çaba sarf ediyor." ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN