ABD ile Çin arasında casus krizi TikTok’a sıçradı! Temsilciler Meclisi yasaklanması için yasa tasarısını kabul etti

ABD Temsilciler Meclisi Çarşamba günü, Çinli sahibi ByteDance'a yaklaşık 150 milyon Amerikalı tarafından kullanılan popüler kısa video TikTok uygulamasını alti ay icinde elden çıkarmasını talep eden aksi takdirde ise uygulamanin ulkede yasaklanacagini belirten yasa tasarisini  kabul etti. ByteDance, TikTok'un ABD'deki varlıklarını satmadığı takdirde platform ABD'de yasaklanacak.

Giriş Tarihi 13 Mart 2024, 17:20 Güncelleme 13 Mart 2024, 18:40
ABD ile Çin arasında casus krizi TikTok’a sıçradı! Temsilciler Meclisi yasaklanması için yasa tasarısını kabul etti

İÇİNDEKİLER

ABD Temsilciler Meclisi'nde dünyaca ünlü sosyal medya platformu TikTok'a geleceğine dair oylama yapıldı. Oylamada, 65'e karşı 352 oyla Çinli ByteDance'ın sahibi olduğu TikTok'un ABD'de yasaklanmasına dair ilk onay verildi. Temsilciler Meclisi'nden geçen yasa tasarısı, ByteDance'ın TikTok'un ABD'de varlıklarını 6 ay içinde satmasını, satmadığı takdirde ise platformun ABD'de yasaklanmasını içeriyor.

ABD'de 170 milyon kullanıcısı bulunan TikTok'a yönelik yasa tasarısı, Senato'daki oylamanın ardından ABD Başkanı Joe Biden'ın onayına sunulacak. Konuya aşina bir kaynak, TikTok CEO'su Shou Zi Chew'in senatörlerle görüşmek üzere bugün Capitol Hill'i ziyaret edeceğini belirtti.

12 Mart 2024 Washington/ Temsilciler Meclisi Demokratları ve TikTok çalışanları TikTok'un kapatılmasına ilişkin oylamaya karşı protesto düzenledi
Çin'in herhangi bir satışı onaylayıp onaylamayacağı ya da ByteDance'ın TikTok'un ABD'deki varlıklarını altı ay içinde elden çıkarılıp çıkarmayacağı henüz bilinmiyor. TikTok, satılmadığı takdirde Apple, Google ve benzer firmaların uygulama mağazalarında yer alamayacak.


"HÜKÜMET, 170 MİLYON ABD'LİNİN ANAYASAL İFADE ÖZGÜRLÜĞÜ HAKKINI ELİNDEN ALMAYA ÇALIŞIYOR"
TikTok tarafından oylama öncesi yapılan açıklamada, "Bu yasanın önceden belirlenmiş bir sonucu var: TikTok'un ABD'de tamamen yasaklanması. Hükümet, 170 milyon ABD'linin Anayasal ifade özgürlüğü hakkını elinden almaya çalışıyor" denildi.



"TİKTOK'TAN GELEN VERİLERİN BURADA ABD'DE KALMASINI MI YOKSA ÇİN'E GİTMESİNİ Mİ İSTİYORUZ?"
ABD Ulusal Güvenlik Danışmanı Jake Sullivan dün yaptığı açıklamada, yasa tasarısının amacının TikTok'u yasaklamak olmadığını belirterek, Çin mülkiyetine son vermek olduğunu ifade etti. Sullivan, "TikTok'un bir platform olarak bir ABD şirketine mi yoksa Çin'e mi ait olmasını istiyoruz? TikTok'tan gelen verilerin burada ABD'de kalmasını mı yoksa Çin'e gitmesini mi istiyoruz?" dedi.

O ÜLKELER DE YASAKLAMIŞTI

TikTok ilk kez bir ülkede yasaklanma riski ile karşı karşıya değil. Daha önce İngiltere, Fransa ve Avustralya TikTok'a kısıtlama getirdi.

ABD ile Çin arasında casusluk krizi uzun zamandır had safhaya ulaşmış durumda. ABD basını Çin'in casusluk savaşında ABD'nin önüne geçtiğini pek çok kez vurguladı.

ABD ise Çin'in TikTok'u bir propaganda aracı olarak kullanmasına karşılık olarak uygulamayı yasaklama tehdidini masaya sürdü.