Azerbaycan kararı verdi! İlham Aliyev yeniden Cumhurbaşkanı seçildi | Başkan Erdoğan'dan tebrik telefonu

Azerbaycan'daki cumhurbaşkanı seçimide kesin olmayan sonuçlara göre İlham Aliyev zaferini ilan etti.  Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Mezahir Penahov, Aliyev'in cumhurbaşkanı seçimini yüzde 92,1 oyla kazandığını duyurdu. Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede Aliyev'i Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazandığı zafer nedeniyle tebrik etti.

Giriş Tarihi 07 Şubat 2024, 08:32 Güncelleme 08 Şubat 2024, 00:54
Azerbaycan kararı verdi! İlham Aliyev yeniden Cumhurbaşkanı seçildi | Başkan Erdoğan’dan tebrik telefonu

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan'daki cumhurbaşkanı seçimide kesin olmayan sonuçlara göre İlham Aliyev zaferini ilan etti. Azerbaycan Merkezi Seçim Kurulu Başkanı Mezahir Penahov, Aliyev'in cumhurbaşkanı seçimini yüzde 92,1 oyla kazandığını duyurdu.



Seçimde 4 milyon 971 bin seçmenin oy kullandığını bildiren Penahov, katılım oranının yüzde 76,73 olduğunu belirtti.

Penahov, açılan sandık oranının yüzde 54,47 olduğunu bildirerek, İlham Aliyev'in oyların yüzde 92,1'ini aldığını bildirdi.



Aliyev'i yüzde 2,2 oyla bağımsız aday Zahid Oruç'un takip ettiğini belirten Penahov, Büyük Kuruluş Partisi Genel Başkanı Fazıl Mustafa'nın yüzde 1,99, Bütün Azerbaycan Halk Cephesi Partisi Genel Başkanı Kudret Hasanguliyev'in yüzde 1,78, Milli Cephe Partisi Genel Başkanı Razi Nurullayev'in yüzde 0,79, Büyük Azerbaycan Partisi Genel Başkanı Elşad Musayev'in yüzde 0,66, bağımsız aday Fuat Aliyev'in ise yüzde 0,48 oy aldığını aktardı.

Azerbaycanlılar, 7 yıl ülkeyi yönetecek yeni cumhurbaşkanını seçmek için sandık başına gitmişti.

Sandık çıkışı anket sonuçları, 20 yılı aşkın bir süredir iktidarda bulunan Aliyev'in yüzde 93,9 oranında oy aldığını gösteriyor.



62 yaşındaki Aliyev, Azerbaycan birliklerinin Karabağ bölgesini otuz yıldır kontrol eden etnik Ermeni güçlerinden geri almasından kısa bir süre sonra erken seçim çağrısında bulunmuştu.

BAŞKAN ERDOĞAN'DAN TEBRİK TELEFONU
Başkan Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı Aliyev ile telefonda görüştü. Erdoğan, görüşmede Aliyev'i Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazandığı zafer nedeniyle tebrik etti.

İletişim Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aliyev'i Cumhurbaşkanlığı seçiminde kazandığı zafer nedeniyle tebrik etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan görüşmede, Aliyev'in yeniden Cumhurbaşkanı seçilmesinin Azerbaycan için hayırlı olması temennisini dile getirdi." ifadelerine yer verildi.

ÖMER ÇELİK'TEN TEBRİK MESAJI
AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Can Azerbaycan'ın özgürlüğe kavuşmuş tüm topraklarında da olmak üzere, gerçekleştirilen seçimlerde yeniden Cumhurbaşkanı seçilen Azerbaycan Cumhurbaşkanı Sn İlham Aliyev'i tebrik ediyoruz." ifadelerini kullandı.

NUMAN KURTULMUŞ'TAN TEBRİK MESAJI
TBMM Başkanı Numan Kurtulmuş, Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev'i yeniden cumhurbaşkanı seçilmesi dolayısıyla kutladı.

Kurtulmuş, sosyal medya hesabından paylaştığı mesajında, "Azerbaycan'da gerçekleşen cumhurbaşkanlığı seçimini kazanarak yeniden Azerbaycan Cumhurbaşkanı seçilen Sayın İlham Aliyev'i tebrik ediyor, görevinde üstün başarılar diliyorum. Seçim sonuçlarının, tek millet-iki devlet anlayışı ile ortak hedeflere birlikte yürüdüğümüz dost ve kardeş Azerbaycan halkı için hayırlı olmasını temenni ediyorum." ifadesini kullandı.

MİRZİYOYEV VE LUKAŞENKO'DAN TEBRİK
Azerbaycan Cumhurbaşkanlığından yapılan açıklamaya göre, Mirziyoyev ve Lukaşenko, Aliyev'i arayarak seçimde elde ettiği zafer dolayısıyla kutladı ve başarı diledi.

AZAD KARABAĞ'DA İLK SEÇİM GERÇEKLEŞTİ

Azerbaycan'ın Ermenistan işgalinden kurtardığı bölgelerde de sandıklar kuruldu. Böylece 30 yıl aradan sonra ilk kez Azerbaycan'ın tüm topraklarında seçim yapıldı. Karabağ'ın sembol şehri Şuşa'da, bir zamanlar ayrılıkçı Ermeni yönetimin "başkent" olarak kullandığı Hankendi'de, Hocalı'da, Hocavend'de, Ağdere'de, Ağdam'da, Cebrayıl'da, Fuzuli'de, Zengilan'da, Gubadlı'da, Laçın'da ve Kelbecer'de 22 binden fazla seçmen Azerbaycan Cumhurbaşkanını seçebilmek için oy kullandı.



ALİYEV OYUNU HANKENDİ'DE KULLANDI
İlham Aliyev cumhurbaşkanı seçiminde oyunu Hankendi'de kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN