Lahey'deki soykırım davasında ikinci gün! Terör devleti İsrail'den akıllara zarar savunma! Soykırımcı savunma kağıdını kaybetti

Son dakika haberi... Gazze'ye saldırılarda BM Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle İsrail'e karşı Uluslararası Adalet Divanında açılan davanın ikinci ve son gün duruşması başladı. "Soykırım" davası açılan İsrail tarafı savunma yapıyor. Üç aydır Gazze’ye ölüm yağdıran terör devleti İsrail, akıllara zarar bir savunma yapıp asıl soykırımcının Hamas olduğunu iddia ederken soykırımcının İngiliz avukatı Malcolm Shaw’ın, savunma kağıdını kaybettiği anlar gündem oldu. Öte yandan soykırım davasının duruşmalarına katılan yüzlerce protestocu, İsrail'in Gazze'de cezasızlıkla süren "soykırımına" son verilmesi çağrısında bulundu. Uluslararası Adalet Divanı, Güney Afrika'nın soykırımla suçladığı İsrail'e yönelik talep ettiği ihtiyati tedbir kararlarını görüşmek üzere müzakerelere başladığını açıkladı. Güney Afrika, 9 ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini talep ediyor.

Giriş Tarihi 12 Ocak 2024, 12:18 Güncelleme 12 Ocak 2024, 21:51
Lahey’deki soykırım davasında ikinci gün! Terör devleti İsrail’den akıllara zarar savunma! Soykırımcı savunma kağıdını kaybetti

İÇİNDEKİLER

Hollanda'nın Lahey kentindeki Divan'da tarafların hazır bulunduğu salonda halka açık duruşma canlı yayımlanıyor.

Dün yapılan ilk günkü duruşmada Güney Afrika'nın İsrail'e yönelik soykırım suçlaması ve saldırıların durması yönünde ihtiyati tedbir talepleri dinlendi, bugünkü duruşmada ise İsrail heyeti savunmasını yaptı.

İLK DURUŞMA DÜN YAPILDI

Güney Afrika Cumhuriyeti'nin, İsrail'in Gazze'deki eylemleriyle Soykırım Sözleşmesi'ni ihlal ettiği gerekçesiyle UAD'de açtığı davanın ihtiyati tedbir taleplerini kapsayan duruşması, dün başladı.

Duruşmanın ilk gününde, Güney Afrika argümanlarını sundu.

Güney Afrika delegasyonuna Adalet Bakanı Ronald Lamola liderlik ediyor.

İlk duruşması yapılan davaya ilişkin değerlendirmede bulunan Güney Afrika Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Cyril Ramaphosa, "Hukukçularımız Lahey'de davamızı savunurken, bu toprakların evladı Ronald Lamola'yı mahkemede davamızı sunarken gördüğümde, hiçbir zaman kendimi bugünkü kadar gururlu hissetmemiştim." diye konuştu.

TERÖR DEVLETİ İSRAİL SOYKIRIMI SAVUNDU

Gazze'de 7 Ekim'den bu yana devam eden saldırılarında çoğu kadın ve çocuk olmak üzere 23 binden fazla Filistinliyi öldüren terör devleti İsrail, Uluslararası Adelet Divanı'nda açıkça soykırımı savunuyor.

SOYKIRIMCININ AVUKATI SAVUNMA KAĞIDINI KAYBETTİ

Soykırımcı İsrail'in İngiliz avukatı Malcolm Shaw, terör devletini savunurken kullandığı not kağıdını kaybetti. Shaw'ın kağıdı kaybetmesinin ardından salonda uzun ve garip bir sessizlik meydana gelirken İsrail savunma ekibinin Shaw'a kopyaların yerini göstermeye çalıştığı fark edildi.

Soykırım suçlamalarını "temelsiz" bulan terör devleti İsrail, Güney Afrika'yı Hamas'ın elçisi olarak hareket etmekle suçladı.

TERÖR DEVLETİNDEN AKILLARA ZARAR SAVUNMA

İsrail Dışişleri Bakanlığı Hukuk Müşaviri Tal Backer, soykırımcı ülkesi adına yaptığı açılış konuşmasında, Hamas'ın 7 Ekim'de düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu'nu bahane göstererek "savunma savaşı" içinde olduklarını iddia etti.

Terör devleti İsrail'in yasal temsilcilerinden Malcolm Shaw ise soykırım niyetine dair kanıt bulunmadığını, terör devletinin kendisini savunma niyetinde olduğunu iddia etti. Üç aydır Gazze'ye ölüm yağdıran İsrail'i savunan Shaw, akıllara zarar bir savunma yaparak asıl soykırımın Hamas'ın düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu olduğunu söyledi.

SOYKIRIMCI "GAZZE ESKİ HALİNE DÖNMEYECEK" DİYORDU

Terör devletinin avukatları, Uluslararası Adalet Divanı'nda soykırım suçlarını reddederek bir de Hamas'ı suçlamaya kalkarken İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ın ekim ayında sarf ettiği sözler ise yeniden gündem oldu. Gallant, Gazze'ye yönelik saldırıları için "Her şeyi ortadan kaldıracağız. Gazze eski haline dönmeyecek." demişti.

HASTANE YALANI DEVAM EDİYOR

Soykırımcı İsrail'in dünyaya argüman olarak sunmaya çalıştığı bir diğer konu ise hastaneler. Binlerce sivilin sığındığı hastaneleri hedef alan terör devleti İsrail, Hamas'ın hastanelerin altındaki tünellerde konuşlandığını ve hastaneleri askeri amaçlarla kullandığını iddia etti.

Raguan tüm delillere rağmen İsrail'in hastaneleri bombalamadığını ve hastanelerde meydana gelen büyük zararın "çevredeki düşmanlıklar sonucu" meydana geldiğini iddia etti.

SOYKIRIMCI İSRAİL DAVAYI ÇÜRÜTEMEDİ

Güney Afrika Adalet Bakanı, İsrail'in Uluslararası Adalet Divanı'na sunulan soykırım davasını "çürütmeyi başaramadığını" söyledi. İsrail'in UAD'deki savunmasının ardından Güney Afrika heyetine başkanlık eden Ronald Lamola, Lahey'de basın mensuplarına konuştu ve şu ifadeleri kullandı:

Filistin ve Gazze grubundaki bazı bireyler ne yapmış olursa olsun ve İsrail vatandaşlarına yönelik tehdit ne kadar büyük olursa olsun Gazze'nin tamamına yönelik, onları yok etme amaçlı soykırım saldırıları hiçbir şekilde haklı gösterilemez. Bu gerçeklerin hâlâ Soykırım Sözleşmesini ihlal ettiğine inanıyoruz ve bundan son derece eminiz.

KATİLLER İÇİN HESAP VAKTİ

Uluslararası Adalet Divanı (UAD), Güney Afrika'nın soykırımla suçladığı İsrail'e yönelik talep ettiği ihtiyati tedbiri görüşmek üzere müzakerelere başladığını açıkladı.

UAD'den yapılan yazılı açıklamada, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasındaki ihtiyati tedbir duruşmalarının bugün sona erdiği belirtildi.

Açıklamada, Güney Afrika'nın talep ettiği ihtiyati tedbiri görüşmek üzere müzakerelere başlandığı ifade edildi.

Divan'ın kamuya açık bir oturumda açıklanacak ihtiyati tedbire dair kararının ne zaman ilan edileceğinin, kısa süre içerisinde bildireceği kaydedildi.

GÜNEY AFRİKA'NIN İHTİYATİ TEDBİR TALEBİ

Güney Afrika, Divan'dan, İsrail'i "soykırım yapmamaya, soykırımı önlemeye ve soykırımın faillerini cezalandırmaya" zorlamak için geçici tedbir uygulanmasını istiyor.

Bu tür geçici tedbirler, dava süreci devam ederken durumun daha da kötüleşmesini önlemeyi amaçlıyor.

Güney Afrika, 9 ihtiyati tedbir kararına hükmedilmesini talep ediyor.

Bu kapsamda Güney Afrika, Divan'dan, İsrail'in;

1- Gazze'deki askeri operasyonları derhal durdurmasına,

2- Kontrolü altındaki herhangi bir grup tarafından, Gazze'deki herhangi bir askeri operasyonu ilerletecek adımlar atmamasına,

3- Filistinlilere yönelik soykırımın önlemesi için gerekli tüm makul tedbirleri almasına,

4- Soykırım Sözleşmesi'nin 2. maddesi kapsamına giren her türlü eylemden kaçınmasına,

5- Yerlerinden edilenlerin evlerine dönerek yeterli gıda, su, yakıt, tıbbi ve hijyen malzemeleri, barınak ve giysi dahil olmak üzere insani yardıma erişiminin sağlamasına,

6- Soykırıma karışanların cezalandırılmaları için gerekli adımları atmasına,

7- Soykırımın delillerini muhafaza etmesine ve bu amaçla gelen uluslararası görevliler ve diğer yetkililerin Gazze'ye erişimini engellememesine,

8- Verilen tedbirleri uyguladığına ilişkin Divan'a düzenli rapor sunmasına,

9- Davayı zorlaştıracak veya uzatacak eylemlerden kaçınmasına hükmetmesini istiyor.







LAHEY'DE İSRAİL'İN SOYKRIMI CEZASIZ KALMASIN PROTESTOSU

Güney Afrika'nın Uluslararası Adalet Divanında (UAD) İsrail aleyhine açtığı "soykırım" davasının duruşmalarına katılan yüzlerce protestocu, İsrail'in Gazze'de cezasızlıkla süren "soykırımına" son verilmesi çağrısında bulundu.

Duruşmalar kapsamında çok sayıda protestocu, İsrail'in Gazze'de yürüttüğü orantısız saldırılarına ve Lahey'de devam eden "soykırım" davasına ilişkin değerlendirmede bulundu.

Protestoculardan Johanna, "Buradayım çünkü 3 ay boyunca her gün çocukların öldürülmesini izlemek zorunda kaldım ve cezasızlıkla devam eden bir soykırım yaşanıyor. Buna gerçekten karşıyım." dedi.

Saldırıların sona ereceğini, bunun yeni bir dünyanın doğuşu olacağını ve işlerin gerçekten değişeceğini kaydeden Johanna, "Bu değişikliği tüm dünyada gerçekleştirmeye son derece kararlıyız." ifadelerini kullandı.



Diğer protestocu Ariana ise tutkulu bir biçimde Gazze'deki işgalin karşısında olduğunu vurgulayarak "Son birkaç aydır cinayetler, katliamlar görüyoruz ve son 50, 60, 70 yılda Gazze'de korkunç şeylerin yaşandığına şahit oluyoruz." diye konuştu.

Dünyanın artık bu duruma 1 dakika dahi tahammül edemeyeceğini sözlerine ekleyen Ariana, İsrail'e karşı soykırım davasını açan Güney Afrika'ya, "İsrail'i eylemlerinin sorumluluğunu üstlenmeye ve soykırım yapmayı durdurmaya çağırdığı" için minnet duyduğunu söyledi.