CANLI TAKİP | İşgalci İsrail kendi içinde bölündü! Kazan kaldırdılar: Netanyahu görevden alınsın!

Terör devleti İsrail Gazze’de soykırıma devam ediyor. İsrail basını Mossad Başkanı, Katar Başbakanı ve CIA Direktörü "esir takasını" görüşmek için buluştuğunu duyurdu. Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, katil İsrail ordusu Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nı bombaladığını açıkladı. Kampta onlarca ölü ve yaralının öldüğü bilgisi paylaşıldı. Öte yandan İsrail kendi içerisinde parçalanmaya başladı. Muhalefetteki Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi Milletvekili Meirav Cohen, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun görevden alınması çağrısında bulunarak, onu devletin boynunda bir "değirmen taşı" olarak nitelendirdi.

Giriş Tarihi 18 Aralık 2023, 09:08 Güncelleme 20 Aralık 2023, 08:21
CANLI TAKİP | İşgalci İsrail kendi içinde bölündü! Kazan kaldırdılar: Netanyahu görevden alınsın!

İÇİNDEKİLER

Terör devleti İsrail, Gazze'de soykırıma Batı Şeria'da ise baskınlara devam ediyor. Filistin haber ajansı Wafa, terör devletinin dün gece Cibaliye'ye düzenlediği saldırılarda en az 100 kişinin hayatını kaybettiği bildirdi.

100 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Soykırımcı İsrail ordusu, dün gece Gazze Şeridi'nin kuzeyinde Cibaliye beldesine düzenlediği hava saldırılarında El-Bereş ve Alvan ailelerine ait evleri hedef aldı. Sabah saatleri itibarıylr saldırılarda 100 kişinin hayatını kaybettiği ortaya çıktı.

BATI ŞERİA'YA BASKINLAR DEVAM EDİYOR

Soykırımcı İsrail, işgal altındaki Batı Şeria'nın Nablus kentine baskın düzenledi. Wafa haber ajansı baskın sırasında İsrail'e ait bir keşif uçağının Nablus üzerinde seyrettiğini bildirdi. Başkında, bir Filistinli genç gerçek mermi ile vurularak öldürüldü. Soykırımcı İsrail, Batı Şeria'da ayrıca; Nablus Şehitler Kavşağı ve Filistin Caddesi bölgeleri, Nablus yakınlarındaki Beita kasabası, El-Bireh şehrindeki Am'ari mülteci kampı, Beytüllahim'deki Aida ve El-Azza mülteci kampları, Tubas'ın kuzeyindeki Akabe kasabası, Ramallah'ın kuzeybatısında Abwein'e baskın düzenledi.

İşte dakika dakika bölgede yaşananlar:

06:37 İsrail'de muhalefetteki Yeş Atid (Gelecek Var) Partisi Milletvekili Meirav Cohen, Başbakan Binyamin Netanyahu'nun görevden alınması çağrısında bulunarak, onu devletin boynunda bir "değirmen taşı" olarak nitelendirdi.

Milletvekili Cohen, X platformunda yayınladığı videoda, savaşın ortasında bu sözleri söylemenin kendisine acı verdiğini ama başka çare olmadığını dile getirdi.

Cohen, "Başbakan (Netanyahu) başarısız olduğunda, başarısız olmaya devam ettiğinde ve bu pozisyonun ehli olmadığını, yanlış yerde, yanlış zamanda, yanlış kişi olduğunu kanıtladığında hemen değiştirilmesi gerekir. Bize bunu, 2. Dünya Savaşı'nın başlamasından yaklaşık 9 ay sonra, 10 Mayıs 1940'ta Başbakanları Neville Chamberlain'i değiştiren İngilizler öğretti." ifadelerini kullandı.

04:32 Fas: "Uluslararası toplumun İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durduramaması artık kabul edilemez"

Fas Dışişleri Bakanı Nasır Burita, ülkesinin Filistin yönetimine verdiği desteği vurgulayarak, uluslararası toplumun İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarını durduramamasının artık kabul edilemez olduğunu söyledi

Fas resmi ajansı MAP'ın haberine göre Burita, başkent Rabat'ın güneydoğusundaki Marakeş kentinde Filistinli mevkidaşı Riyad el-Maliki ile ortak basın toplantısı düzenledi.

"Gazze Şeridi'ndeki durum artık beklemeye dayanamaz ve uluslararası toplumun İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarını durduramaması artık kabul edilemez ve hiçbir açıklaması yoktur." diyen Burita, ülkesinin her zaman ve koşulsuz olarak bir Filistin devletinin kurulmasını, Filistin yönetiminin kendi halkının haklarını tesis etmek için yürüttüğü tüm çabaları desteklediğini vurguladı.



04:04 İsrail Genelkurmay Başkanı Halevi: "(Ulusal Güvenlik Bakanı Ben Gvir'e) Beni tehdit etmeyin"
İsrail Kanal 12 televizyonunun haberine göre, olay, İsrail hükümetinin yaptığı haftalık toplantı sırasında, İsrail askerlerinin bir hafta önce Cenin'de bir caminin mihrabının önündeki mikrofonu alarak Yahudi duası okumasının gündeme gelmesi üzerine yaşandı.

Aşırı sağcı Ulusal Güvenlik Bakanı Ben-Gvir, toplantı sırasında askerleri, "Bu nasıl mümkün olabilir? Bir sineği file çevirdiniz, manşetlere çıktınız. Bu, askerlerin canını acıtıyor." sözleriyle savundu.

İsrail ordusunun güney bölgesi komutanı Eliezer Toledano, "Bu bizim sorumluluğumuz ve sadece bizim yetkimizdir" yanıtını verirken, Ben Gvir tekrar "Evet, evet, sizin yetkinizi ve sorumluluğunuzu zaten duyduk." diye karşılık verdi.

"BENİ TEHDİT ETMEYİN"

Tartışmaya müdahale ederek, "Yeter, cevabını aldık" diyen Başbakan Binyamin Netanyahu'nun toplantıdan ayrılması sonrası tartışma yeniden başladı.

Ben Gvir, "(Askerleri) Kovarlarsa vay halinize." derken, bu kez de Genelkurmay Başkanı Herzi Halevi, "Beni tehdit etmeyin, İsrail ordusundaki değerlerimin ne olduğuna ben karar veririm." diyerek karşılık verdi.



19 ARALIK TARİHİNDE YAŞANANLAR

23.54 Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde (BMGK) Gazze'de insani yardımların engelsiz erişimi için çatışmalara ara verilmesi talep edilen karar tasarısının oylanması, anlaşma sağlanamadığı için ikinci kez ertelendi.

AA muhabirinin BM kaynaklarından edindiği bilgiye göre, New York yerel saatiyle 17.00'de düzenlenmesi planlanan oylama iptal edildi.

İkinci kez ertelenen oylamanın, 20 Aralık'ta gerçekleşmesinin planlandığı öğrenildi.

Kaynaklar, ABD'nin henüz Birleşik Arap Emirlikleri tarafından hazırlanan Gazze tasarısına ikna olmadığını, destekleyen ülkelerin ise bir kez daha konuya ilişkin sunulan tasarının veto edilmemesi için müzakereleri sürdürme kararı aldığını aktardı.

ABD Daimi Temsilci Yardımcısı Büyükelçi Robert Wood, bugün gazetecilere yaptığı açıklamada, "Hala karar tasarısı üzerinde diğer aktörlerle birlikte çalışıyoruz. Ne noktada olduğumuzu şimdiden söyleyemem, bugün yürütülecek müzakerelere bir bakacağız." ifadelerini kullanmıştı.



YARDIMLARIN ERİŞİMİ İÇİN ÇATIŞMALARA ARA TALEP EDİLİYOR

Karar tasarısında Gazze'de insani yardımlara kesintisiz ve güvenli erişim sağlanması için çatışmalara acilen ara verilmesi talep ediliyor.

Tüm taraflara uluslararası hukuk ve uluslararası insancıl hukuk uyarınca sivilleri koruma görevini yerine getirmeleri çağrısı yapılan karar tasarısında, BM Genel Sekreteri'nden yardımların denetlenmesi için bir mekanizma kurması isteniliyor.

BM'nin yardımların insani yardım olduğunu teyit etmesi ve yardımların türleri hakkında "Filistin Yönetimi ve İsrail'e" bilgi vermesi istenilen karar tasarısında, yardımların dağıtımı için gerekli yakıtın sağlanması çağrısına yer veriliyor.

Karar tasarısında tüm rehinelerin serbest bırakılması talep edilirken, her türlü uluslararası insancıl hukuk ihlali kınanıyor.

21:58 BM Filistin Raportörü, Ruanda Soykırımı için açıklama yapan AB Komisyonu Başkanına, Gazze'de yapılmakta olan soykırımın önlenmesi için tüm yetkilerini kullanması çağrısında bulundu.

21.20 Filistin resmi haber ajansı WAFA: İsrail ordusunun Gazze kentinin er-Rimal Mahallesi'ne düzenlediği saldırılarda en az 50 kişi öldürüldü


19.41 BM: Gazze'deki ölüm ve yıkım daha önce görülmemiş boyutlarda
Birleşmiş Milletler (BM), Gazze'deki ölüm ve yıkımın daha önce görülmemiş boyutlarda olduğunu bildirdi. BM Güvenlik Konseyi'nde, İsrail-Filistin sorununa ilişkin gelişmeler ele alındı.

BM Orta Doğu Barış Süreci Özel Koordinatörü Tor Wennesland, toplantıda, üye ülkeleri video konferans yoluyla bilgilendirdi.

Wennesland, Gazze Şeridi'ne insani yardımların çok zor koşullarda ulaştırıldığını, yerinden edilme ve süren çatışmalar nedeniyle insani yardım sisteminin çöküşün eşiğine geldiğini ifade etti.

Gazze'deki durumun daha geniş bir bölgeye yayılma riskinden endişe duymaya devam ettiğini belirten Wennesland, Lübnan ve İsrail arasında bulunan ve "Mavi Hat" olarak tanımlanan bölgede her gün karşılıklı ateş açıldığını, bunun bölgesel istikrar için çok büyük bir tehdit teşkil ettiğini bildirdi.

Wennesland, "İsrail ile Hamas arasındaki çatışmaların büyüklüğü ve Gazze'deki ölüm ve yıkımın boyutu daha önce görülmemiş boyutlarda ve buna tanıklık etmek çok zor. Gazze'de sivillerin öldürülmesini tartışmasız bir şekilde kınıyorum." dedi.

Gazze'deki insani durumdan derin endişe duyduğunu dile getiren Wennesland, Batı Şeria'daki gelişmeleri de endişeyle takip ettiğini belirtti.

Wennesland, Filistinliler ve İsrail güvenlik güçleri arasındaki "çatışmaların" ölüm ve gözaltıyla sonuçlandığını ifade ederek, "Güvenlik güçleri en üst düzeyde itidal göstermeli ve hayat korumak için sadece başka seçenek kalmadığında ölümcül güce başvurmalı." diye konuştu.

İşgal altındaki Batı Şeria'da İsrailli yerleşimcilerin ölümcül saldırılarından endişe duyduğunu belirten Wennesland, "Şiddete başvuranlar hesap vermeli ve adalete teslim edilmeli." ifadesini kullandı.

Wennesland, bazı liderlerin şiddet ve sivillerin ölümünü teşvik eden söylemleri karşısında dehşete düştüğünü dile getirerek, bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

Batı Şeria ve Doğu Kudüs'te İsrail'in yerleşim yerlerinin genişlemesine tepki gösteren Wennesland, bunun gelecekte bağımsız Filistin Devleti'nin varlığını tehdit ettiğini kaydetti.

"HASTALAR YERDE TEDAVİ EDİLİYOR"
17.25
İsrail Cumhurbaşkanı Herzog: Rehinelerin çıkarılması için Gazze'de insani araya hazırız

16.35 Sınır Tanımayan Doktorlar (MSF), soykırımcı İsrail'in güvenli bölge olması gereken bölgelere yaptığı saldırıların ardından Gazze'de artık hiçbir yerin güvenli olmadığını söyledi. Sınır Tanımayan Doktorlar'ın yaptığı açıklamada "Nasser Hastanesi'nde (Gazze'nin güneyindeki Han Yunus'ta) acil servis tamamen dolu ve yeni hastalar yerde tedavi ediliyor" ifadeleri kullanıldı.

Sınır Tanımayan Doktorlar'ın Gazze'deki sağlık ekibi lideri Chris Hook, "Doktorlar, zaten ölecek olan diğer çocukları tedavi etmek için ölü çocukların cesetlerinin üzerinden geçiyor. Hayatta kalan şanslı birkaç kişinin yaraları da hayatlarını değiştirecek cinsten. Pek çok yaralı insan aşırı yanıklardan, düzgün iyileşmeyen büyük kırıklardan ve amputasyon gerektirebilecek ciddi kırıklardan muzdarip" dedi.

15.27 İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana saldırılarını sürdürdüğü Gazze Şeridi'nde öldürülenlerin sayısı son 24 saatte 214 artarak 19 bin 667'ye çıktı.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Eşref el-Kudra, yaptığı yazılı açıklamada, İsrail'in 74 gündür devam eden saldırılarına ilişkin bilgi verdi.

İsrail güçlerinin, son 24 saatte Gazze'nin tüm bölgelerinde katliamlar işlediğini vurgulayan Kudra, son saatlerde 214 kişinin daha yaşamını yitirdiğini, 300 kişinin ise yaralandığını belirtti.

Kudra, İsrail saldırılarında 7 Ekim'den bu yana öldürülen Filistinlilerin sayısının 19 bin 667'ye, yaralıların sayısının da 52 bin 586'ya yükseldiğini ifade etti.

ENKAZ ALTINDA HALA BİNLERCE KİŞİ VAR, HASTANELERDE İSE HİZMET DURDU

Çok sayıda kişinin ise hala enkaz altında olduğuna dikkati çeken Kudra, saldırılar nedeniyle hastanelerde hizmetin durduğunu, sağlık sektörünün çöktüğünü vurguladı.

Binlerce hasta, kadın, çocuk ve yaralının tedavi olamadığının altını çizen Kudra, İsrail'in dünyanın gözü önünde Gazze'de işlediği katliamları gören uluslararası toplumun sessizliği karşısında şaşkın olduğunu ifade etti.

14.14 El Kassam Tugayları, Gazze'nin Şeyh Rıdvan mahallesinde siyonist Hummer cipine hedef alarak, tamamen yandıktan sonra soykırımcı askerleri öldürdüklerini bildirdi.

11.47 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail güçleri Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki El-Avde Hastanesi'ni askeri kışlaya çevirerek, 80'i sağlık personeli 240 kişiyi alıkoydu.

HEDEFLERİ YİNE MÜLTECİ KAMPI

11.08
İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye Mülteci Kampı'nı bombaladığı, saldırıda onlarca ölü ve yaralı olduğu bildirildi.

Gazze'deki Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, İsrail ordusunun Cibaliye Mülteci Kampı'nı bombaladığı belirtildi.

Cibaliye Mülteci Kampı'nın Blok 2 bölgesine düzenlenen İsrail saldırısında, onlarca ölü ve yaralı olduğu kaydedildi.

2 FİLİSTİNLİ GAZETECİ YARALANDI

İsrail ordusunun Cibaliye Tıp Merkezi yakınındaki bir bölgeye de saldırı düzenlediği kaydedildi. Saldırıda, Filistinli gazeteciler İslam Bedir ile Muhammed Ahmed'in yaralandığı aktarıldı.

Gazze'nin kuzeyinde yer alan Cibaliye bölgesi sık sık İsrail saldırılarının hedefi oluyor. İsrail ordusunun dün Cibaliye bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 100 kişi hayatını kaybetmişti.

08:28 Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail'in Gazze Şeridi'nin güneyindeki Refah kentine düzenlediği saldırılarda 25 Filistinli öldürüldüğünü duyurdu.

02:45 İSRAİL, GAZZE ŞERİDİ'NE SALDIRILARINDA 53 BİN TON BOMBA KULLANDI

Gazze'deki hükümete bağlı medya ofisinden yapılan yazılı açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda Gazze'de meydana gelen yıkım hakkında bilgi verildi.

Gazze Şeridi'ndeki Filistin halkına yönelik kapsamlı bir soykırım gerçekleştirildiği, İsrail ve ABD güçlerinin Gazze Şeridi'nin her metrekaresini bombaladığı belirtildi.

İsrail saldırılarında, 53 bin ton bomba kullanıldığı kaydedilen açıklamada, bombardımanlarda Gazze Şeridi'nin genelinde 52 bin 500 konutun tamamen yıkıldığı aktarıldı.

02:39 İngiltere'de bir grup Muhafazakar Parti milletvekili, Dışişleri Bakanı David Cameron'a yazdıkları mektupta, İsrail'in güvenliği, Filistinliler için barışın ve ölümlerin sona ermesinin yolunun diplomasi ve siyasetten geçtiğini vurgulayarak, "Yeni siyasi gerçekliğe alan açılması gerekliliğini, bunun da acil bir ateşkese ihtiyaç duyduğunu kabul etmenizi istiyoruz." ifadelerini kullandı.

02:00 İsrail'in Gazze Şeridi'ne yönelik saldırılarında yaralanan 53 kişi, tedavi edilmek üzere Tunus'a getirildi. Tunus Cumhurbaşkanlığının sosyal medya hesabından Gazze Şeridi'nden gelen yaralılara ilişkin görüntü paylaşıldı.

Mısır'ın El-Ariş Havaalanı'ndan Tunus Havayollarına ait uçakla başkent Tunus'a getirilen 53 yaralı ile refakatçilerini, Kartaca Havalimanı'nda Sağlık Bakanı Tunus Ali el-Murabıt, Cumhurbaşkanı Kays Said'in danışmanı Mustafa el-Fercani ve Filistin'in Tunus Büyükelçisi Hail el-Fehhum karşıladı.

18 ARALIK TARİHİNDE YAŞANANLAR

23:23 BMGK'de Gazze'de çatışmaların sonlandırılması ve insani yardımların artırılması için karar tasarısının oylanacağı oturum, üye ülkeler arasında anlaşma sağlanamadığı için ertelendi.

22:27 FİLİSTİN KIZILAYI, GAZZE'YE ULAŞTIRILAN YARDIM TIRI SAYISININ 4 BİN 300'Ü GEÇTİĞİNİ DUYURDU

Filistin Kızılayı'ndan, Gazze Şeridi'ne ulaştırılan yardım tırlarına ilişkin açıklama yapıldı.

Yardım tırlarının, yiyecek, su, insani yardım, tıbbi malzemeler ve ilaç taşıdığı belirtilen açıklamada, "Filistin Kızılayı ekipleri, 21 Ekim'den 16 Aralık'a kadar Mısır Kızılayı'ndan Refah Sınır Kapısı üzerinden 4 bin 301 tırı teslim aldı." ifadesi kullanıldı

19.07 İngiltere Başbakanlık Sözcüsü, İsrail güçlerinin Gazze'deki Kutsal Aile Katolik Kilisesi'ne yönelik saldırısına ilişkin, "Gazze'de kiliseye sığınan sivillerin öldürüldüğü ve diğerlerinin de yaralandığı yönündeki haberler dehşet verici." dedi.

Başbakanlık Sözcüsü, Londra'daki yabancı gazetecilere yönelik basın brifinginde soruları yanıtladı.

İngiltere'nin İsrail'in uluslararası insancıl hukuka uymak koşuluyla kendisini savunma hakkını destekler pozisyonunun değişmediğini söyleyen Sözcü, çatışmalara sürdürülebilir bir ateşkese yol açacak şekilde verilecek insani araları desteklediklerini yineledi.

Hamas'ın silah bırakması gerektiğini ifade eden Sözcü, "İsrail'in neden kendisini savunmak zorunda kaldığını hatırlamak önemli." diye konuştu.

Sözcü, AA muhabirinin İsrail ordusunun Gazze'deki tünellere deniz suyu pompalaması, gazetecilere yönelik saldırıları ve Gazze'deki Katolik kilisesine saldırılarına ilişkin sorularını da yanıtladı.

İsrail'in tünellere deniz suyu pompalamaya başlaması yönündeki soruya cevap veren Sözcü, "Bizim tutumumuz İsrail'in kritik altyapıyı baltalayacak herhangi bir eylemde bulunmaması gerektiği yönündedir. Bunun ötesinde sahada olup bitenler hakkında spesifik yorum yapamam." şeklinde konuştu.

AA foto muhabiri Mustafa Haruf'un İsrail güçlerince darbedilmesi ve Gazze'de öldürülen gazeteci sayısının 90'ı aşması konusuna ise Sözcü, "Gazze'deki gazeteciler çok zorlu şartlar altında, çatışmada neler yaşandığını gösteren önemli bir rol oynuyorlar. Çatışma bölgelerinde görev yapan gazeteciler uluslararası insancıl hukuk kapsamında korunuyor. Tüm tarafları gazetecilere yönelik saldırılardan kaçınmaya çağırıyoruz." ifadelerini kullandı.

Sözcü, Başbakan Rishi Sunak'ın Hamas liderleri ve üyelerinin hedef alınması konusundaki İsrail'e yaptığı uyarısını hatırlattı.

Gazze'deki Kutsal Aile Katolik Kilisesi'ne sığınanların İsrail ordusu tarafından hedef alınmasına yönelik soruya yanıt veren Sözcü, şu ifadeleri kullandı:

"Gazze'de kiliseye sığınan sivillerin öldürüldüğü ve diğerlerinin de yaralandığı yönündeki haberler dehşet verici. Son haftalarda ve aylarda Gazze ve İsrail'de meydana gelen trajediler listesinde yer alan başka bir trajedidir. Tüm tarafları sivilleri korumaya çağırıyoruz. Sürdürülebilir bir barışa yol açacak sürdürülebilir ateşkesin acilen gerekli olduğuna inanıyoruz ve bu korumaya devam edeceğimiz pozisyonumuzdur."

17.41 İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda son 24 saatte 17 askerinin yaralandığını duyurdu.

İsrail ordusundan yapılan yazılı açıklamada, "Gazze Şeridi'nde son 24 saatte yaşanan çatışmalarda 17 asker ve subay yaralandı." ifadelerine yer verildi.

İsrail ordusunun Gazze'ye kara saldırılarını başlattığı 27 Ekim'den bu yana yaralanan askerlerin sayısı 160'ı ağır olmak üzere 704'e yükseldi.

Kara saldırılarından bu yana öldürülenlerin asker sayısı ise 459 olarak açıklanmıştı. İsrail ordusu, Gazze Şeridi'ndeki çatışmalarda bugün 5 askerinin daha öldürüldüğünü duyurmuştu.

17:09 Gazze'deki Sağlık Bakanlığı: İsrail'in saldırıları sonucu can kaybı 19 bin 453'e yükseldi. 52 bin 286 kişi yaralandı.

ESİR TAKASIYLA İLGİLİ KRİTİK TEMAS

15.22
İsrail ile Hamas arasında yeni bir esir takası mutabakatına varılmasını görüşmek için İsrail Dış İstihbarat Servisi Mossad Şefi David Barnea, Katar Başbakanı ve Dışişleri Bakanı Şeyh Muhammed bin Abdurrahman Al Sani ve ABD Merkezi İstihbarat Teşkilatı (CIA) Direktörü William (Bill) Burns'ün bir araya geldiği bildirildi.

İsrail basınında çıkan haberlerde, Tel Aviv ile Hamas arasında yeni bir esir takası mutabakatına varılması kapsamında yapılan görüşmenin Polonya'nın başkenti Varşova'da gerçekleştirildiği belirtildi.

Yeni bir esir takası için Barnea, Al Sani ve Burns'ün yaptığı görüşmenin öncekilere göre daha uzun, karmaşık ve zorlu geçmesinin beklendiği aktarıldı.

Söz konusu görüşmelerin ne kadar süreceği veya şu ana kadar herhangi bir ilerleme kaydedilip kaydedilmediğine ilişkin ise bilgi verilmedi.

Katar ve Mısır'ın arabuluculuğunda 24 Kasım'da İsrail ile Hamas arasındaki çatışmalara "insani ara"yı da kapsayan esir takası mutabakatına varılmıştı. 24 Kasım'da başlayan ve 7 gün süren "insani ara" kapsamında Gazze Şeridi'ndeki 83 İsrailli esir ile İsrail hapishanelerindeki 240 Filistinli esir karşılıklı serbest bırakılmıştı.

İsrail askerlerinin Gazze'de ellerinde beyaz bayrak taşımalarına rağmen 3 İsrailli esiri "yanlışlıkla" öldürdüğünün ortaya çıkmasının ardında Tel Aviv yönetimi üzerinde Hamas ile yeni bir esir takası mutabakatına varması konusunda baskılar artmıştı.

Gazze'de Hamas'ın elinde 100'den fazla İsrailli esirin olduğu tahmin ediliyor.


GEÇ KALDIN SİYONİST

13.45 Soykırımcı İsrail ordusu dün Hamas'ın bugüne kadarki en büyük tünelini ortaya çıkardığını iddia etmişti. El Kassam Tugayları ise İsrail'in iddiasına "Geç geldin görev zaten tamamlanmıştı." notu ile bir video yayımlayarak cevap verdi.

12.19 Filistin Sağlık Bakanlığı, İsrail'in işgal altındaki Batı Şeria'daki Tubas kenti yakınlarındaki El Fara mülteci kampına düzenlediği baskında dört Filistinliyi öldürdüğünü bildirdi.

08:24 Filistin resmi haber ajansı WAFA, İsrail ordusunun Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliye bölgesine düzenlediği saldırılarda en az 100 kişinin öldürüldüğünü duyurdu.

02:39 İsrail ordusu, Gazze'ye düzenlediği saldırılarda 1 gazeteciyi daha öldürdü

Gazze Şeridi'ndeki hükümet, İsrail bombardımanında Filistinli bir gazetecinin daha öldürüldüğünü duyurdu.

Gazze'deki hükümete bağlı Medya Ofisinden yapılan açıklamada, İsrail ordusunun, Gazze Şeridi'nin orta kesimlerindeki Nusayrat Mülteci Kampı'nda ailesinin evini bombalaması sonucu gazeteci Hanin el-Kaştan'ın hayatını kaybettiği bildirildi.

Açıklamada, İsrail'in 7 Ekim'den bu yana Gazze Şeridi'ne düzenlediği saldırılarda öldürülen gazetecilerin sayısının 95'e yükseldiği kaydedildi.

02:00 İsrail ordusunun Gazze Şeridi'ne yönelik saldırıları devam ediyor

srail ordusunun abluka altındaki Gazze Şeridi'ne yönelik düzenlediği saldırılar devam ediyor. İsrail saldırıları sonucu aralarında çocukların da bulunduğu hayatını kaybedenler ve yaralılar, Deyr Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'ne getirildi.

01:43 Kemal Advan Hastanesi'nin sağlık personelinin basın açıklaması sırasında İsrail askerleri ateş açtı

Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Beyt Lahiya kentinde bulunan Kemal Advan Hastanesi'nin önünde sağlık personelinin basın açıklaması yaptığı sırada İsrail askerleri ateş açtı. İsrail ordusu geçtiğimiz günlerde hastaneye baskın yapmış, çekilirken de büyük yıkım yaparak hastaneyi kullanılamaz halde bırakmıştı.

00:58 DSÖ: Gazze'deki Kemal Advan Hastanesi'nde yaşananlar karşısında "dehşete kapıldık"

17 ARALIK TARİHİNDE YAŞANALAR...

22.32 Filistin Devlet Televizyonu: İsrail'in Gazze Şeridi'ndeki Cibaliya beldesinde bazı evlere düzenlediği hava saldırıları sonucu 30 kişi öldü, onlarca kişi kayıp.

20.41 Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu (UNFPA), İsrail'in saldırılarını sürdürdüğü Gazze'de 45 bin hamile ve 68 bin emziren kadının kansızlık, kanama ve hatta ölüm riskiyle karşı karşıya olduğunu açıkladı.

17:02 KEREM ŞALOM KAPISI 7 EKİM'DEN BU YANA İLK KEZ AÇILDI

İsrail, 7 Ekim'de savaşın başlamasından bu yana ilk kez bir sınır kapısını Gazze'ye yardım için açtı.

Kerem Şalom sınır kapısı Gazze'nin güneyinde yer alıyor ve önceki günlerde Mısır'dan Gazze'ye giriş yapan kamyonların kontrolünde kullanılıyordu.

Cumartesi günü ise doğrudan İsrail tarafından kamyonların Kerem Şalom kapısından geçişine izin verildi.

12:23 Gazze'deki hükümetin Medya Ofisi: İsrail ordusunun 7 Ekim'den bu yana düzenlediği saldırılarda 92 gazeteci öldürüldü

10.51:İsrail ordusunun, abluka altındaki Gazze Şeridi'nin kuzeyindeki Cibaliya ile orta kesimindeki Deyr Belah Mülteci Kampı'na düzenlediği saldırılarda 47 Filistinli öldü.

02.15 DSÖ: GAZZE'DEKİ 36 HASTANEDEN SADECE 8'İ KISMİ OLARAK HİZMET VERİYOR

Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, Gazze'deki sağlık sisteminin hala kötü durumda olduğunu vurgulayarak, 36 hastaneden sadece 8'inin kısmi olarak hizmet verdiğini belirtti.

Ghebreyesus, X sosyal medya platformundan yaptığı paylaşımda, Gazze'nin kuzeyindeki Şifa Hastanesinin, binlerce hastaya yeniden hizmet vermek için faaliyetlerine devam etmeye çalıştığını, ancak durumun hala inanılmayacak derecede zorlu ve kaotik olduğunu kaydetti.

DSÖ liderliğindeki Birleşmiş Milletler (BM) uzmanlarından oluşan bir heyetin, temel tıbbi malzemeleri sağlamak ve öncelikli sağlık ihtiyaçlarını değerlendirmek için Şifa Hastanesine ulaştığının altını çizen Ghebreyesus, hastanenin, şu anda sınırlı olarak travma stabilizasyonu ile diyaliz desteği hizmeti sağlayabildiğini aktardı.

Şifa Hastanesinde ameliyat hizmetinin henüz mümkün olmadığını belirten Ghebreyesus, hastanede nakil yapılabilecek kan ile sürekli hasta akışıyla ilgilenecek personelin olmadığına işaret etti.

GAZZE ŞERİDİ'NDEKİ GIDA EKSİKLİĞİ, ENDİŞELERİ GİDEREK ARTIRIYOR
Ghebreyesus, "Gazze genelinde sağlık sistemi kötü durumda, 36 hastaneden sadece 8'i kısmen hizmet verebiliyor. Gazze Şeridi boyunca açlığın artmasına neden olan gıda eksikliği de giderek artan endişelerden biri. Şiddetli açlık, aynı zamanda ciddi bir sağlık riski oluşturuyor. (Gazze için) Tek sürdürülebilir çözüm, acilen ateşkesin sağlanmasıdır." ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN