Gazze haberlerini yasaklayan ABD basınını sarsan istifa! Los Angeles Times skandalından sonra New York Times’ta büyük deprem: Artık savaş çığırtkanı yalanlar yok

Tel Aviv destekçisi Batı İsrail’in Gazze’de yaptığı soykırımı sansürlemeye devam ediyor. Gazze’de yaşananlar karşısında üç maymunu oynamaya devam eden Batı medyası ise her gün farklı bir skandal kararla gündem oluyor. ABD merkezli Los Angeles Times, ateşkes çağrısı yapan ve ABD Başkanı Joe Biden’a soykırımcı İsrail ile suç ortaklığını bırakması için seslenen muhabirlerine Gazze ile ilgili haber yapmayı yasakladı. Öte yandan New York Times editörü Anne Boyer ise İsrail yanlısı politikaya daha fazla tahammül edemedi ve "Artık savaş çığırtkanı yalanlar yok" diyerek görevinden istifa etti.

Giriş Tarihi 17 Kasım 2023, 10:13 Güncelleme 17 Kasım 2023, 19:43
Gazze haberlerini yasaklayan ABD basınını sarsan istifa! Los Angeles Times skandalından sonra New York Times’ta büyük deprem: Artık savaş çığırtkanı yalanlar yok

İÇİNDEKİLER

Soykırımcı İsrail, Gazze'de katliama devam ederken Tel Aviv'e her türlü desteği sağlayan Batı ülkeleri ise vahşet karşısında üç maymunu oynamaya devam ediyor. Sokaklara inip ateşkes çağrısı yapan protestocular birçok Batı ülkesinde gözaltına alınırken en büyük sansürlerden biri ise gazetecilere yapılıyor.

BATI'DAN GAZZE SANSÜRÜ

Batı sosyal medyada Filistin ile ilgili içerikleri kısıtlamakla yetinmiyor. Gazze'de yaşananlara dair "gerçek" haberler yapan, ateşkes çağrısı için adım atan gazetecilere de sansür uyguluyor.

Fransa merkezli uluslararası haber ajansı AFP'nin maruz kaldığı Gazze baskısının ardından bir skandal da Los Angeles Times'tan geldi.

LOS ANGELOS TIMES'TAN SKANDAL KARAR: GAZZE İLE İLGİLİ HABERLERE YASAK GELDİ

ABD merkezli Los Angeles Times, Batı medyasının savaşla ilgili haberlerini eleştiren açık bir mektuba imza atan personelin en az üç ay boyunca Gazze ile ilgili haber yapmasını yasakladı.

Los Angeles Times muhabirlerinden olan Suhauna Hussain, Filistinli personelin işten çıkarıldığını belirtti ve ajansın "Çok sayıda Müslüman gazeteciyi ve Los Angeles Times'taki Filistinlilerin çoğunu işten çıkardığını" söyledi.


GAZETECİLER ATEŞKES ÇAĞRISI YAPMIŞTI

Los Angeles Times'ın yayın kurulu perşembe günü Gazze'de ateşkes için çağrı yapmış ve onlarca gazeteci bir bildiri imzalamıştı. Los Angeles Times yazı işleri tarafından hazırlanan metinde şu ifadelere yer verilmişti:

İsrail'in Gazze'deki Hamas militanlarına karşı operasyonu ile Filistin sivillerinin keyfi olarak öldürülmesi arasındaki ayrımı yapmak imkansız hale geldi. Bombardıman ve kara operasyonlarındaki sözde insani aralar, masumların kaçmasına gerçekçi bir şekilde izin vermek için çok kısa olduğunda veya sivillerin gidebileceği yerler de ateş hattındaysa bu tür aralıklar anlamsızdır.

BIDEN'A ÇAĞRI: İSRAİL'İN SUÇ ORTAĞI OLMA

"Ateşkes zamanı geldi." diyen kurul, ABD Başkanı Joe Biden'ı İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya en az 4 bin 710'u çocuk olmak üzere 11 bin 400'den fazla Filistinliyi öldüren ve yerlerinden eden kuşatma altındaki bölgeye yönelik saldırıları durdurması için baskı yapmaya çağırdı. Metinde ayrıca, "İsrail'in suç ortaklığından kaçınmak artık Biden yönetiminin görevidir." ifadelerini kullandı.

NEW YORK TIMES'I SARSAN İSTİFA: ARTIK YALAN YOK

ABD'nin soykırımcı İsrail yanlısı politikası New York Times'ta ise büyük bir istifa ile sonuçlandı. New York Times'ın pazar ekinin Şiir Editörü Anne Boyer, gazetenin İsrail'in Gazze saldırılarına ilişkin haberlerine "Artık savaş çığırtkanı yalanlar yok" ifadeleriyle tepki gösterdi ve istifa etti.

"ABD DESTEKLİ SAVAŞ KİMSENİN YARARINA DEĞİL"

Boyer, kendi kişisel sayfasında yayımladığı istifa mektubunda, "İsrail'in Gazze halkına yönelik ABD destekli savaşı kimsenin yararına değil." ifadesini kullandı.

İsrail, ABD, Avrupa ve özellikle Yahudi halkı için bu savaşta bir güvenlik olmadığını kaydeden Boyer, "Bu savaş sadece petrol ve silah üreticilerinin ölümcül karlarına hizmet etmektedir." ifadelerini kullandı ve sözlerine şöyle devam etti:

Dünya, geleceğimiz, kalbimiz bu savaş nedeniyle küçülüyor ve zorlaşıyor. Bu sadece füzelerin ve toprak işgalinin savaşı değil. Bu, onlarca yıldır işgale, zorla yerinden edilmelere, mahrumiyete, denetimlere, kuşatmalara, hapislere ve işkencelere direnen Filistin halkına karşı süren bir savaş.

"ARTIK SAVAŞ ÇIĞIRTKANI YALANLAR YOK"

"Bu istifa, haber dünyasında şiir büyüklüğünde bir boşluk bırakıyorsa şu anın gerçek şekli budur" diyen Boyer, sanatçılar için protestonun en verimli yolunun reddetmek olduğunu belirtti ve sözlerini şu şekilde sonlandırdı:

Bizi bu mantıksız acılar iklimine alıştırmayı amaçlayan 'makul" tonlar arasında şiir yazamam. Artık iğrenç edebi kelamlar yok. Artık sözlerle arıtılan cehennem manzaraları yok. Artık savaş çığırtkanı yalanlar yok. Bu istifa, haber dünyasında şiir büyüklüğünde bir boşluk bırakıyorsa, şu anın gerçek şekli budur.

AFP'YE "YETERİNCE İSRAİL YANLISI DEĞİLSİN" CEZASI

Gazze'de ateşkes çağrısı yapan gazetecilerin sesini kısan Los Angeles Times'ın hamlesi, Batı'nın Filistin'e yönelik ilk sansürü değil.

Fransa merkezli uluslararası haber ajansı AFP, geçtiğimiz günlerde İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırılarında "yeterince İsrail yanlısı" bir yayın politikası izlemediği için ifade vermek üzere Senato'ya çağrıldı.

AFP Başkanı ve CEO'su Fabrice Fries ise Senato'da yaptığı konuşmada "Hamas teröristtir." Demediği ve "Hamas AB, ABD ve İsrail tarafından terör örgütü olarak tanınıyor." şeklinde konuştuğu için "Yahudi karşıtlığını artırmakla" suçlandığını söyledi.