ABD'den bir skandal hamle daha! Orta Doğu Kasabı General James Glynn Gazze soykırımında Netanyahu'nun akıl hocası olacak

Son dakika haberleri... İsrail’in 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki soykırımına en açık destek ABD’den gelmeye devam ediyor. Katil İsrail’in kara saldırısı için ABD Başkanı Joe Biden’ın Orta Doğu Kasabı olarak bilinen 'General James Glynn’in Tel Aviv’e gönderilen askerler içinde olduğu ortaya çıktı.

Giriş Tarihi 24 Ekim 2023, 11:34 Güncelleme 24 Ekim 2023, 19:28
ABD’den bir skandal hamle daha! Orta Doğu Kasabı General James Glynn Gazze soykırımında Netanyahu’nun akıl hocası olacak

İÇİNDEKİLER

Hamas'ın sürpriz saldırısıyla alt üst olan İsrail, 1973 yılından sonra ilk kez resmi savaş ilan etti. Bu karar sonrası Gazze'yi adeta bombardıman yağmuruna tutan Tel Aviv hükümeti, kara harekatı için planlamaya koyuldu. Hamas'ın saldırısı sonrası bölgede İran ve Hizbullah'ın ikinci bir cephe açmaması için ABD Doğu Akdeniz'e uçak gemisi yolladı. ABD'li yetkililer uçak gemisinin yanı sıra uluslararası arenada yaptıkları her açıklamada İsrail'in yanında olduklarını kaydetti.

İSRAİLLİ DİPLOMAT YALANDI
Gazze'nin dar sokakları ve altında bulunan 'Metro' tünelleriyle İsrail ordusu ve ABD'li yetkililer kara harekatına şimdilik mesafeli duruyor. Üst düzey ABD'li yetkililer ise New York Times'a İsrail ordusunun Gazze'ye yönelik bir kara saldırısına hazır olmadığını söyledi.

Washington'daki İsrailli yetkililer konuyla ilgili görüş vermedi ancak Pazar günü İsrail Büyükelçiliğinden bir diplomat, ABD hükümetinin İsraillilere kara saldırısını ertelemeleri yönünde tavsiyede bulunduğunu yalanladı.

MÜSLÜMAN AVI!
Ancak ABD'li yetkililer durumu doğruladı. İngiliz The Guardian da ABD'nin Glynn hamlesini manşetlerine taşıdı. The Guardian "İsrail'e giden yardım ekibine liderlik eden isimlerden" diyerek tanımladığı Glynn için "İslam Devleti'ne karşı özel harekât kuvvetlerine liderlik etmiş olan ve İslam Devleti'nin en kanlı ve en tartışmalı savaş merkezlerinden biri olan Felluce'deki yoğun çatışmalarda yüksek profilli bir rol üstlenmiş olan Deniz Piyadeleri Korgeneral James Glynn'dir. Irak'taki savaş sırasında ABD kuvvetleri" ifadelerini kullandı.

Ulusal güvenlik konseyi sözcüsü John Kirby'nin açıklamasına da yer veren The Guardian, Glynn'nin çatışmaya girmeyeceğini, İsrail'e rehberlik yapacağını yazdı.

İSRAİL BASINI DOĞRULADI
İsrail'in dijital gazetelerinden The Times Of Israel, James Glynn'in ABD'nin gönderdiği askerler arasında olduğunu şu sözlerle doğruladı:

İsrail'e gönderilen "askeri danışmanlar" arasında, daha önce İslam Devleti'ne karşı özel harekât kuvvetlerine liderlik eden ve Irak'ın Felluce kentindeki en hararetli kentsel çatışmaların bazılarında görev yapan Deniz Piyadeleri Korgeneral James Glynn de yer alıyor. Glynn'in rolünü tartışmaya yetkili olmayan ve kimliğinin gizli kalması koşuluyla konuşan bir ABD yetkilisi.

Yetkili, Glynn'in şehir savaşlarında sivil kayıpların nasıl azaltılacağı konusunda da tavsiyelerde bulunacağını söyledi.

'ABD PERSONELİNİ DE KORUYACAK'
Kirby ayrıca, Glynn'in Gazze'deki çatışmalar esnasında sivil ve asker kaybının en aza indirmek için rehberlik edeceğini bildirdi. Glynn'in bölgedeki görevlerinden biri de ABD personelinin güvenliğini sağlamak olacak.

Öte yandan ABD'de merkezli Axios haber sitesi, Biden'ın, İsrail ordusuna danışmanlık yapması için başka üst düzey yetkililerle birlikte Irak'ta DEAŞ'a karşı yürütülen özel operasyonlarda görev almasıyla bilinen General James Glynn'i seçtiğini iddia etti.

JAMES GLYNN KİMDİR?
1989 yılından beri ABD ordusunda görev alan General Glynn, Körfez ve Irak savaşı olmak üzere sayısız operasyona katıldı. ABD'nin dünya genelinde yaptığı operasyonlardan sorumlu kişilerin arasında olan Glynn, yaşı nedeniyle cephe hattından masaya yönlendirildi. ABD Deniz Kuvvetleri başta olmak üzere birçok askeri birime eğitim veren Glynn, Suriye'de ABD'nin DEAŞ'la sürdürdüğü mücadelenin beyni olarak biliniyor.

İSRAİL'İN AKIL HOCASI OLACAK!
ABD'li komutan neden İsrail'de? İsrail'in Gazze saldırıları bölgesel çatışmaya dönüşür mü? Bölgesel savaş riski var mı? Tüm dünyayı yakından ilgilendiren gelişmeleri A Haber canlı yayınına katılan uzman izimler değerlendirdi.

Beykoz Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Burak Küntay: Netanyahu ve hükümeti Gazze'ye karadan girmek istiyor. İç politika, dış politika ve inanç yani bu kara operasyonunu yapacaklar. ABD'den destek istiyorlar bunu askeri olarak değil imaj olarak istiyorlar. Dünyadan gelecek baskılara karşı ABD'nin kol-kanat germesini istiyorlar. ABD Savunma Bakanı Austin eski CENTCOM lideri ve İsrail'e kara harekatı için 2 seçeneği olduğunu belirtti. Aslında 2 yöntem olabileceğini söyledi. Bunlar ABD'nin Rakka ya da Musul'ta yaptığı ya da Felluce gibi olacak. ABD Musul'da havadan ağır bombardıman yaptı; İsrail'in bugün yaptığı da buna benziyor. ABD Musul'da içeriye de bölgedeki Kürt grupları sokarak onlarla operasyon yaptı. Felluce'de topyekün girdi.

ABD Gazze'nin 2'sinden de beter olduğunu İsrail'e iletti ve arada "gir çık" operasyonları yapıyorsunuz ama büyük kayıplar vereceğini belirtiyor. Netanyahu ve hükümet Gazze'ye karadan girmek istiyor. Bu yüzden ABD bir komutan gönderdi. Bu 3 yıldızlı ABD için önemli bir general. General Glynn bu ismi ileride çok duyacağız. Son dönemde DEAŞ ile mücadele eden biri. Burada bir şehir savaşı olacak. ABD, İsrail'in buna hazır olmadığını söylüyor. General Glynn İsrail'e bu konuda tavsiyelerde bulunacak.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN