Netanyahu ile MOSSAD zafiyet yarıştırıyor! İsrail basını suçu Benjamin’e yükledi: Savaştan sonra değil şimdi gitmeli

Hamas’ın İsrail’e düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu’nun ardından Başbakan Benjamin Netanyahu ile İsrail dış istihbarat servisi MOSSAD, adeta zafiyet yarışına girdi. Hamas’ın saldırısının ardından “MOSSAD çöktü” yorumları yapılırken Haaretz gazetesinde 28 Temmuz 2023’te yayımlanan bir rapor tekrar gündeme geldi. Netanyahu’nun İran ve Hizbullah’ın olası saldırıları hakkında uyarıldığını belirten İsrail basını ise suçu Netanyahu’ya yüklüyor.

Giriş Tarihi 10 Ekim 2023, 13:34 Güncelleme 10 Ekim 2023, 16:44
Netanyahu ile MOSSAD zafiyet yarıştırıyor! İsrail basını suçu Benjamin’e yükledi: Savaştan sonra değil şimdi gitmeli

İÇİNDEKİLER

Hamas'ın düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu, İsrail'de Başbakan Benjamin Netanyahu'ya karşı nefreti artırdı. Aksa Tufanı'ndan önce yargı reformu dolayısıyla Netanyahu karşıtı gösteriler yapılan, hükümeti devirmek isteyenlerin eylemleri dolayısıyla iç savaş çıkmasından endişelenilen İsrail'de Netanyahu'ya karşı öfke doruk noktasına ulaştı.

NETANYAHU İLE MOSSAD ARASINDA ZAFİYET YARIŞI

İsrail'in Hamas'ın operasyonu karşısında şaşkınlığa uğraması, istihbarat servisi Mossad'ın büyük bir zafiyeti olarak görülürken Haaretz gazetesinde 28 Temmuz 2023'te yayımlanan "Savunma Bakanlığı İstihbaratı Netahyahu'yu İsrail'in İran ve Hizbullah Tarafından Görülen 'Tarihi Zayıflığı' Konusunda Uyardı" başlıklı haber yeniden gündeme geldi. İsrail Savunma Kuvvetleri'nin istihbarat servisi, Netanyahu'yu yargı düzenleme mevzuatının potansiyel ulusal güvenlik sonuçları konusunda uyarmıştı.

Söz konusu raporda İsrail'de yaşanan mevcut krizlerin ülkeyi zayıflattığı vurgulanırken 2023 yılı yaz aylarının ise İsrail'in tarihi bir zayıflık yaşayacağı bir dönem olacağı belirtiliyor.

Daha önce de Mossad'ın eski Başkanı Tamir Pardo, geçmişte birlikte çalıştığı Netanyahu'nın İsrail'i ikiye böldüğünü, orduyu ve istihbarat örgütünü dağıttığını söylemişti.

İsrail'de hükümet ile Mossad adeta zafiyet yarıştırıyor. Aksa Tufanı'nın ardından dünya basınında Mossad'ın tarihi zafiyetine ilişkin onlarca haber yayımlandı. Batı basını Mossad'ın uzun zamandır tatbikat düzenleyen Hamas'ın operasyon hazırlığını fark etmemesini "Mossad çöktü" şeklinde nitelendirilirken Aksa Tufanı Operasyonu ise "İsrail'in 11 Eylül'ü" olarak yorumlandı.

HAMAS'IN FÜZE DOLU TÜNELLERİ

Hamas'ın saldırısı İsrail'in istihbarat konusunda on yıllardır sahip olduğu imajı yerle bir etti. Hamas'ın askeri kanadı İzzettin El Kassam Tugayları, son olarak Gazze'de ürettikleri bir hava savunma sisteminin görüntülerini yayımladı. Muteber-1 adlı yerli hava savunma sisteminin Aksa Tufanı Harekatı sırasında kullanıldığı belirtilirken Gazze'de, yeraltında binlerce tünel bulunduğu ve bu tünellerin füze stoklarıyla dolu olduğu görüldü. Sosyal medyada paylaşılan videolarda Hamas üyelerinin füzeleri çoklu fırlatma rampasına taşıdığı görülüyor.

"NETANYAHU SAVAŞTAN SONRA DEĞİL ŞİMDİ GÖREVDEN ALINMALI"

Hamas'ın İsrail'i ve dünyayı şoka uğratan operasyonu, istihbaratın geçmişte yayımladığı raporlar derken İsrail'de Netanyahu karşıtı propagandalar git gide artıyor. Özellikle İsrail basını Hamas'ın saldırılarından doğrudan Netanyahu'yu sorumlu tutuyor.

Haaretz gazetesi İsrail'de Netahyahu karşıtı yayın yapan basın kuruluşlarının en önemlilerinden birisi. "Netanyahu Gazze Savaşından Sonra Değil Şimdi Gitmeli" başlıklı bir haber yayımlayan Haaretz, haberde şu ifadelere yer verdi:

Hamas'a karşı savaş sırasında aldığı tüm kararların kişisel, hukuki ve küçük siyasi mülahazalarla kirletilmesi gibi açık ve mevcut bir tehlike söz konusudur. Netanyahu Lübnan'dan Çin'e kadar en kötü başbakan.

Benjamin Netanyahu derhal görevden alınmalı; "savaştan sonra" değil, yolsuzluk davasındaki savunma pazarlığı sonrasında ya da seçimden sonra değil. Şimdi.

Haaretz gazetesinin bir başka haberinde ise İsrail-Gazze savaşının sorumluluğunu Netanyahu'nun taşıdığı belirtilmişti.