Tel Aviv’in Aksa Tufanı hezimeti: İsrail Hamas’ın saldırı hazırlığını neden fark etmedi? ABD’li yetkililer ‘Mossad çöktü’ diyor

Hamas’ın 7 Ekim Cumartesi günü düzenlediği Aksa Tufanı Operasyonu İsrail’i büyük şoka uğrattı. Filistin’den herhangi bir saldırı beklemeyen İsrail, Hamas’ın operasyonuna hazırlıksız yakalanırken gözler İsrail istihbarat servisi Mossad’a döndü. İsrail istihbarat servisinin Hamas’ın saldırıya hazırlandığına dair herhangi bir uyarıda bulunmadığını söylerken “Mossad çöktü.” ifadelerini kullandı. İsrail basını ise Hamas-İsrail savaşından tamamen Başbakan Benjamin Netanyahu'yu sorumlu tutuyor. Öte yandan Mısır istihbaratının, Hamas'ın "çok büyük bir şey" planladığı konusunda İsrail'i defalarca uyardığı ancak muhataplarının buna kulak asmadığı belirtildi. Son olarak Mossad ise 'Saldırı unsurlarının aynı anda kullanılacağını öngöremedik.' şeklinde bir açıklama yaptı.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2023, 13:02 Güncelleme 09 Ekim 2023, 16:28
Tel Aviv’in Aksa Tufanı hezimeti: İsrail Hamas’ın saldırı hazırlığını neden fark etmedi? ABD’li yetkililer ‘Mossad çöktü’ diyor

İÇİNDEKİLER

İsrail'de Hamas'ın 7 Ekim Cumartesi sabahı başlattığı Aksa Operasyonu'nun şoku devam ediyor. Güne Gazze'den atılan 5 bin füze ile başlayan İsrail büyük bir şaşkınlık yaşarken gözler istihbarat servisi Mossad'a döndü.

İsrailli ve ABD'li yetkililer, İsrail askeri güçlerinin hazırlıksızlığının ve yavaş tepkisinin sorumluluğunu Mossad'a yüklerken Filistin'den İsrail'e düzenlenen en büyük saldırı olan Aksa Operasyonu'nun istihbaratın başarısızlığını temsil ettiğini belirtti.



İsrail basını ise Hamas-İsrail savaşından tamamen Başbakan Benjamin Netanyahu'yu sorumlu tutuyor.

Son olarak Mossad ise 'Saldırı unsurlarının aynı anda kullanılacağını öngöremedik.' şeklinde bir açıklama yaptı.

"MOSSAD ÇÖKTÜ"

İsrail istihbarat teşkilatı Mossad'ın eski şefi ve İsrail'in muhalefet partilerinden İşçi Partisi'nden siyasetçi Danny, Yatom, cumartesi günü Hamas İsrail'e saldırdığında "her şeyin ters gittiğini" ve teşkilattan kimsenin Aksa Operasyonu hakkında herhangi bir fikrinin olmadığını söyledi.

İsrail'in sahava savunma katmanı Demir Kubbe'nin saldırıları engellemek için yetersiz olduğunu söyleyen Yatom, Arap-İsrail Savaşı'ndan 50 yıl 1 gün sonra Filistin'in saldırısına "yakalandıklarını" söyledi.

Eski istihbarat şefi, Mossad'ın, Hamas'ın tatbikatlar yaptığının bilmesine rağmen İsrail'e saldırma niyetleri olmadığını söylemesini başarısızlık olarak nitelendirdi.

İSRAİL'İN 11 EYLÜLÜ

İsrailli iki üst düzey yetkili ise Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu'nu 11 Eylül'e benzetti. Sözcü Binbaşı Nir Dinar, "Bu bizim 11 Eylül'ümüzdür. Bizi yakaladılar." dedi.

Yarbay Jonathan Conricus ise Hamas'ın saldırılarını Amerika'daki büyük saldırılarla karşılaştırdı ve "Bu bir 11 Eylül ve bir Pearl Harbor'un bir arada toplanmış hali olabilir. Bu, İsrail tarihinin açık ara en kötü günü. Daha önce hiçbir zaman bu kadar çok İsrailli, bırakın düşman faaliyeti bir günde tek bir şey yüzünden öldürülmemişti." şeklinde konuştu.

MOSSAD HİÇBİR UYARIDA BULUNMADI

ABD'li yetkililler, yüzlerce savaşçıyı duvarlardan ve tel örgülerden geçiren, yüzlerce İsrailliyi öldüren Hamas'ın tam bir taktiksel sürpriz yaptığını söyledi. İsrail istihbarat servislerinin hiçbirinin Hamas'ın koordineli hava, kara ve deniz saldırısı hazırladığına dair uyarıda bulunmadığını söyleyen İsrailli ve ABD'li yetkililer, saldırı birçok Batılı istihbarat teşkilatını şaşırtsa da Hamas'ın faaliyetlerini İsrail ya da Mısır kadar yakından takip etmediklerini söyledi.

İSRAİL NEDEN AKSA TUFANI'NA HAZIRLIKSIZ YAKALANDI?

İsrail kadar ABD'li yetkililer de Hamas'ın saldırısı karşısında hayrete düştü. Hamas'ı takip etmek ve olası saldırılarını engellemek için büyük yatırımlar yapan İsrail'in Aksa Tufanı'na hazırlıksız yakalanması büyük dikkat çekerken Londra merkezli Financial Times gazetesi, İsrail'in "geçmişteki başarılarının cumartesi günkü başarısızlığı ile ilgili daha büyük sorular oluşturduğunu" belirtti.

Financial Times'ın bu noktada sorduğu sorulardan ilki, Demir Kubbe füze savunma sisteminin neden Hamas'ın füze yağmuru altında ezildiği. İngiliz gazetesinin bir diğer sorusu ise "Hamas, İsrail istihbaratı fark etmeden bu kadar büyük bir roket ve füze cephaneliğini nasıl oluşturdu?

Mossad'ın zafiyet içinde olduğunu ima eden Financial Times, İsrail'e "İsrail askeri ve istihbarat kaynaklarını Gazze'ye odaklamak yerine Hizbullah ve Batı Şeria'dan gelen tehditlere mi yönlendirmişti?" ve "Neden bu kadar çok İsrail kuvveti izinli veya güney sınırından uzaktaydı da Hamas'ın Gazze yakınındaki İsrail askeri üslerini istila etmesine izin verdiler?" sorularını da yöneltti.

MOSSAD'IN VE NETANYAHU'NUN SONU OLABİLİR

İngiliz gazetesi, bu sorulara ne ABD'li ne de İsrailli yetkililerden cevap geldiğini vurgularken cevapların İsrail'in askeri ve istihbarat teşkilatının itibarını ve Başbakan Benjamin Netanyahu'nun siyasi geleceğini etkileyeceğine dikkat çekti.

Emekli Deniz Piyadeleri Generali ve Orta Doğu'daki eski üst düzey Amerikan Komutanı Kenneth F: Mckenzie Jr., Aksa Tufanı operasyonu ile ilgili şu şekilde konuştu:

Hamas İsrail'in caydırıcılığı yönündeki çok fazla temel kavrama meydan okudu. Ancak ezici ve şok edici bir şiddetin uygulanmasıyla İsrail yeniden caydırıcılık elde edebilir.

"DEMİR KUBBE'NİN ZAYIF NOKTALARINI ÇÖZDÜLER"

İsrail'in Demir Kubbe füze savunma sisteminin Hamas'ın geçmişteki saldırılarını kısmen körelttiğini belirten Financial Times, Demir Kubbe'nin nüfus merkezlerini korumak için tasarlandığını ve gelen bir füze ya da roketin zararsız bir şekilde ineceği tespit ederse ateş etmediğini belirtti. Filistin'den atılan füzeler Demir Kubbe'yi aşarken Hamas'ın sistemin zayıf noktalarını incelediğine dikkat çekti.

Yetkililer Hamas'ın cumartesi günü ilk kez ateşlediği yeni silahların engellenmesinin daha zor olduğuna dikkat çekti. Wall Street Journal, Hamas'ın cumartesi günü kullandığı çeşitli silahların İran tasarımı olduğunu be bunların Gazze'ye parçalar halinde gizlice sokulduğunu öne sürdü.

"İSRAİL'İN MUHBİR AĞI KIRILDI"

İsrail'in Gazze'de telefonları dinlediğini ve ilişki ağlarını çözdüğünü belirten Financial Times, Hamas'ın cumartesi günkü saldırıların planını yaparken İsrail'in muhbir ağını kırmayı başardığını belirtti.

İsrail'in potansiyel saldırı kaynağı olarak Batı Şeria'dan ziyade Gazze'ye odaklandığını belirten İngiliz gazetesi, İsrail istihbaratının neyi bilip bilmediğinin henüz belli olmadığını ve "Hamas'ı sevmeyen Mısır ve diğer Arap hükümetlerine de aynı soruların sorulabileceğini" belirtti.

ABD'li yetkililer, ayrıca, İran'ın Hamas'ın saldırısında parmağı olabileceğine dikkat çekti.

İSRAİL BASINI NETAHYAHU'YU SUÇLUYOR

Öte yandan İsrail basını ise Gazze'nin saldırılarından Başbakan Benjamin Netanyahu'yu sorumlu tutuyor. Haaretz gazetesinin "Netanyahu İsrail-Gazze Savaşının Sorumluluğunu Taşıyor" başilıklı haberinde "Simchat Tora bayramında İsrail'in başına gelen felaketin sorumluluğu açık bir şekilde bir kişinindir: Benyamin Netanyahu." ifadeerine yer verildi. Haaretz gazetesi, Başbakan Netanyahu'yu suçlarken şu ifadeleri kullandı:

Engin siyasi deneyimi ve güvenlik konularındaki yeri doldurulamaz bilgeliğiyle övünen başbakan, bir ilhak ve mülksüzleştirme hükümeti kurup Bezalel Smotrich ve Itamar Ben-Gvir'i görevlendirirken İsrail'i bilinçli olarak içine sürüklediği tehlikeleri tespit etmekte tamamen başarısız oldu. Filistinlilerin varlığını ve haklarını açıkça göz ardı eden bir dış politika benimseyerek kilit pozisyonlara geldi.



MOSSAD'IN ÇÖKÜŞÜ: MISIR'DAN "DEFALARCA UYARDIK DİKKATE ALMADILAR" AÇIKLAMASI

Mısır istihbaratının, Hamas'ın "çok büyük bir şey" planladığı konusunda İsrail'i defalarca uyardığı ancak muhataplarının buna kulak asmadığı belirtildi.

ABD merkezli haber ajansı Associated Press'e (AP) göre, isminin gizli kalmasını isteyen Mısırlı bir istihbarat yetkilisi, Filistinli grupların abluka altındaki Gazze Şeridi'nden İsrail'e başlattığı saldırı için İsrail'i önceden uyardıklarını söyledi.

Mısırlı yetkili, Hamas ile İsrail arasındaki çatışmadan önce devam eden esir takası görüşmelerinde Tel Aviv'deki muhataplarını Gazze'deki durum hakkında uyardıklarını belirterek "Durumun patlama noktasına geldiği ve bunun çok büyük olacağı konusunda İsraillileri defalarca uyardık. Ama bunları hafife aldılar." ifadelerini kullandı.

İsrail basınında, Filistinli silahlı grupların abluka altındaki Gazze Şeridi'nden düzenlediği ortak saldırıda ordu, güvenlik ve istihbarat teşkilatlarının büyük zafiyet gösterdiği eleştirileri yer almıştı.

İsrail Ordu Sözcüsü Daniel Hagari, ordunun halka bir açıklama borçlu olduğunu kabul etmiş ancak "şimdi bunun sırası olmadığını önce savaşacaklarını sonra soruşturacaklarını" söylemişti.

MOSSAD'DAN FLAŞ AÇIKLAMA

Mossad'dan bir son dakika açıklaması geldi. 'Saldırı unsurlarının aynı anda kullanılacağını öngöremedik.' şeklinde bir açıklama yapan Mossad, başarısızlığını açıkça kabul etti.