İsrail defalarca suikast düzenledi! İşte Aksa Tufanı’nın arkasındaki isim: Misafir

Hamas’ın İsrail’i adeta şoka uğrattığı Aksa Tufanı Operasyonu’nun arkasındaki isim ortaya çıktı. Dünyanın gözü İsrail istihbarat servisi Mossad’ın başarısızlıkla suçlandığı operasyonu düzenleyen “misafir” lakaplı o isme çevrildi. “Misafir”e defalarca suikast düzenleyen İsrail, Aksa Tufanı sırasındaki saldırılarında da başarısız oldu.

Giriş Tarihi 09 Ekim 2023, 14:43 Güncelleme 09 Ekim 2023, 15:46
İsrail defalarca suikast düzenledi! İşte Aksa Tufanı’nın arkasındaki isim: Misafir

İÇİNDEKİLER

Hamas'ın Aksa Tufanı Operasyonu ile İsrail'e yaşattığı büyük şokun ardından Tel Aviv'in büyük şoku devam ediyor. Hamas'ın binlerce füzenin ardından Gazze sınırından geçerek yüzlerce İsrailliyi öldürmesinin ardından İsrail ise Demir Kılıçlar Operasyonu'nu başlattı ve resmen Hamas'a karşı savaş ilan etti. İsrail Gazze'yi bombardıman altına alıp intikam almaya çalışsa da Hamas'ın İsrail füze savunma sistemi Demir Kubbe'yi delen saldırısı karşısındaki çaresizliği tarihe geçti.

Dünya İsrail'in Hamas'ın saldırısına neden hazırlıksız yakalandığını hala merak ediyor. Öte yandan saldırının arkasındaki isim olduğu söylenen Hamas'ın askeri kanadı İzzeddin El Kassam Tugayları'nın lideri ise mercek altına alındı.

AKSA TUFANI'NIN ARKASINDAKİ İSİM

İngiliz gazetesi Financial Times, "'Misafir: Ölümcül İsrail saldırısının arkasındaki Filistinli beyin Muhammed Deif, cumartesi günkü saldırıyı düzenleyen militan grup Hamas'ın askeri kanadının komutanı" başlıklı haberde Deif'in İsrail istihbaratına yakalanmamak için her gece bir başka Filistinlinin evinde kaldığını belirtti.

"HEM HAMAS HEM FİLİSTİNLİLER SAYGI DUYUYOR"

1980'lerin sonunda Hamas kurulurken örgüte katılan Deif'in lakabının her gece bir başka evde kalmasından kaynaklandığını belirten Financial Times, Filistinli Profesör Mkhaimar Abusada'nın görüşlerini aktardı. Abusada, Deif ile ilgili "Bu saldırıdan önce kutsal biriydi. Hem Hamas hem de Filistinliler tarafından saygı duyuluyordu." dedi.

Abusada, Aksa Tufanı Operasyonu'nun ardından Deif'e karşı saygının artacağını belirtti.

FİLİSTİN'İN "MİSAFİR"İNDEN TEHDİT MESAJI

"Misafir" Muhammed Deif, bu ay bir ses kaydı göndererek İsrail'i tehdit etmişti. Deif'in gönderdiği ses kaydında Gazze Şeridi'ni yöneten Hamas'ın taleplerini dinlemezse İsrail'in ağır bir bedel ödeyeceği belirtiliyordu.

İsrail'in aradığı isimler listesinde ilk sıralarda yer alan Deif, ses kaydıyla birlikte 7 yıldır süren sessizliğini bozdu. Financial Times ise Aksa Tufanı Operasyonu sırasında Deif'in tehdit mesajının gündeme gelmediğini belirtiyor.

İSRAİL DEFALARCA ÖLDÜRMEYE ÇALIŞTI

İsrail Ordu Sözcüsü Hidai Zilberban ise New York Times gazetesine konuştu ve "Operasyon boyunca Muhammed Deif'i öldürmeye çalıştık." dedi.

İsrail ordusundan bir yetkili ise çatışmalar sırasında Deif'i iki kez öldürmeye çalıştıklarını söyledi. 20 yıldır düzenlenen 7. Suikast girişiminden de kurtulan Deif, İsrail ordusunun öncelikli hedefi.

Orta Doğu Güvenlik Uzmanı Matthew Levitt ise BBC'ye verdiği demeçte "İsrail ordusunda Hamas'ın askeri kanadı için eşsis öneme sahip gördükleri insanların bir listesi var. Bu listenin başında Muhammed Deif yer alıyor." İfadesini kullandı.

MÜHENDİS AYYAŞ'A EN YAKIN İSİM

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın eski terörle mücadele danışmanlarından Matthew Levitt ise Deif için "Hamas'ın içinde sertliğiyle tanınan biri." İfadesini kullanırken Deif'in 1990'larda öldürülen "mühendis" lakaplı bomba uzmanı komutanı Yahya Ayyaş'a yakın bir isim olduğunu söyledi.

1990'ların başında çok sayıda otobüs bombalama hadisesinden sorumlu tutulan Ayyaş, 1996'da öldürüldükten sonra bombalamalar artmıştı. Bu saldırıların sorumlusu olarak ise Deif görülüyor. 2002'de Hamas'ın kurucularından Salah Şeheda'nın öldürülmesi ile Deif Hamas'ın askeri kanadının başına geçti.

HAYATINI TÜNELLERDE GEÇİRİYOR

Deif liderliği döneminde Hamas'ın Kassam roketlerinin ve Gazze'nin altında örümcek ağı gibi yayılan tünelleri tasarlayan kişi olarak biliniyor. Deif'in İsrail ordusuna yakalanmamak için hayatının büyük bir kısmını bu tünellerde geçirdiği ve Hamas'ı da oradan yönettiği düşünülüyor.

Deif için mahremiyet bir ölüm kalım meselesi olageldi. 2000'li yıllarda İsrail'in dört suikast girişiminde hayatta kalmayı başardı. Bu girişimlerin bir kısmında ağır yaralandı.

AĞIR YARALAR ALMIŞTI

İsrail'in paylaştığı bilgilere göre bir gözünü ve bazı uzuvlarını da bu saldırılarda kaybetti. BBC'ye konuşan eski bir İsrail askeri istihbarat yetkilisi, ağır yaralı olması nedeniyle onun bir daha eskisi gibi örgütü yönetemeyeceğinin düşünüldüğünü söyledi:

İnsanlar bir lider veya askeri planlamacı olarak görev yapamayacağını düşünüyordu. Fakat mümkün olduğu kadar kısa sürede iyileşti.

"9 CANLI KEDİ"

Bu suikast girişimlerinden kurtulması onun "9 canlı kedi" olarak anılmasına yol açtı.

Deif'e yönelik beşinci suikast girişimi ise İsrail'in 2014'teki Gazze operasyonu sırasında yapıldı. İsrail'in Şeyh Rıdvan mahallesine düzenlediği hava saldırısında Deif'in eşi Vidad ve küçük çocukları Ali öldürüldü. İsrail, Deif'in de evde olduğunu düşünüyordu fakat yanılmıştı.

Saldırıdan kısa süre sonra Hamas, Deif'in hâlâ hayatta olduğunu ve askeri operasyona liderlik ettiğini duyurdu. Güvenlik uzmanları Deif'in İsrail ordusu tarafından bulunamamasında modern iletişim teknolojilerini kullanmamasının da payı olduğunu düşünüyor.

Matthew Levitt, "Telefon ve bilgisayar kullanmıyorsanız modern istihbarat servislerinin nerede olduğunuzu kestirmelerini zorlaştırmanın yolları vardır" diyor.

Eski İsrail askeri istihbarat yetkilisi ise geçmiş suikast girişimlerinin başarısızlığının arkasında Hamas'ın tünellerinin derinliği, civardaki sivilleri öldürme riski ve silahların düzgün çalışmaması gibi nedenlerin olabileceğini söylüyor.

İSRAİL PES ETMİYOR

BBC'ye bilgi veren İsrail ordusundan bir yetkili Deif'e yönelik çalışmalarının devam ettiğini fakat konunun gizliliği nedeniyle daha fazla bilgi veremeyeceklerini söyledi. Güvenlik uzmanı Levitt, İsrail'in pes etmemesine şaşırmıyor. Öte yandan İsrail'in başarısız suikast girişimlerinin Deif'i daha efsanevi bir hâle getireceğini söylüyor:

İsrail'in onu yok etmek istemesinin ana nedeni eski toprak olması, öyle bir saygınlığı var. Başından beri örgütte olan kıdemli militanların sayısı az. O açıdan eşsiz biri

Deif'in hayatına dair çok az şey biliniyor. Gazze sokaklarında bile Deif'i tanıyabilecek çok az kişi var.

Onun militanlığını destekleyenlerin sayısı ise daha bile az olabilir.

Anket sonuçlarından bahseden Levitt, Filistinlilerin, Hamas'ın en militan liderlerine karşı pek bir sevgi beslemediğini söylüyor.

Yine de ateşkes ilanının ardından Deif'in adına slogan atanlar vardı. Bazı Filistinliler, Gazze'deki yıkıntıların arasında ateşkesi kutlarken "Ruhumuzla ve kanımızla seni destekliyoruz Deif" diye bağırıyordu.