Afganistan’da peş peşe 3 büyük deprem! Afganistan'daki depremde can kaybı 215'e yükseldi

Afganistan’ın batı kesiminde peş peşe üç büyük deprem meydana geldi. Ulusal Sismoloji Merkezi cumartesi günü öğle saatlerinde yarım saat arayla üç büyük deprem meydana geldiğini bildirdi. 6.2, 6.1 ve 5.6 büyüklüğünde ölçülen depremlerin merkez üssünün Herat şehrinin 40 kilometre kuzeybatısında olduğu belirtildi. Afganistan'ın Herat vilayetinde meydana gelen depremler nedeniyle ölü sayısı 215'e yükselirken, yaralı sayısının da 1000'i geçtiği kaydedildi. Öte yandan Dışişleri Bakanlığı, Afganistan'ın batısındaki Badgis vilayetinde gerçekleşen depremde yaşamını yitirenler için taziye mesajı yayımlayrak Türkiye'nin her türlü desteğe hazır oldukları bildirildi.

Giriş Tarihi 07 Ekim 2023, 14:22 Güncelleme 08 Ekim 2023, 01:22
Afganistan’da peş peşe 3 büyük deprem! Afganistan’daki depremde can kaybı 215’e yükseldi

İÇİNDEKİLER

Afganistan'da yarım saat içinde 6.2, 6.1 ve 5.6 büyüklüğünde üç ayrı deprem meydana geldi. Merkez üssü ülkenin üçüncü büyük kenti olan Herat'ta olduğu belirtilen ilk depremi dört büyük artçı sarsıntı izledi.

PEŞ PEŞE ÜÇ BÜYÜK DEPREM
Yerel saatle 11.00 sıralarında meydana gelen ilk depremin ardından iki büyük deprem daha meydana gelirken sismik aktivitenin merkez üssünün Herat şehrinin 40 kilometre kuzeydoğusu olduğu belirtildi.

Afganistan'ın Fayzabad şehrinde 4 Eylül'de 4,4 büyüklüğünde bir deprem meydana gelmişti. 28 Ağustos'ta 4,8 büyüklüğünde başka bir deprem de ülkenin bazı kısımlarını vurmuştu.

HERAT VALİLİĞİ: AĞIR HASAR VAR
Herat Valiliğinden yapılan açıklamada, yerel saatle 11.00 sularında art arda meydana gelen depremlerin Herat ve ilçelerini sarstığı kaydedildi.

Depremin ağır hasara neden olduğu belirtilen açıklamada, detaylı bilginin daha sonra paylaşılacağı ifade edildi.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezine (USGS) göre, Afganistan'ın batısında, İran sınırında bulunan Herat vilayetinde saat 11.00'den itibaren art arda 6,3, 5,5, 4,7 ve 6,3, 5,9, 4,6 ve 4,8, ardından da 4,9 büyüklüklerinde çok sayıda deprem meydana geldi.

İran ve Türkmenistan gibi komşu ülkelerden de hissedilen depremler nedeniyle çok sayıda Heratlı, panikle evlerini terk ederek sokaklara akın etti.

Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Herat Vilayet Müdürü Mevlevi Musa Aşari, Herat'taki depremler sonrası halen enkaz altında insanların bulunduğunu ve arama kurtarma çalışmalarının sürdüğünü söyledi.



120 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Aşari, depremler dolasıyla şimdiye kadar 215 kişinin hayatını kaybettiğinin belirlendiğini, yaralı sayısının da 1000'i geçtiğini aktardı.

Taliban geçici hükümetinin Doğal Afetlerden Sorumlu Devlet Bakanlığı Sözcüsü Molla Canan Saik ise Herat'ın Zindecan ilçesindeki 7 köyün depremlerden ağır hasar aldığını ve kayıp sayısının artış gösterdiğini kaydetti.

ABD Jeolojik Araştırmalar Merkezine (USGS) göre, Afganistan'ın batısında, İran sınırında bulunan Herat vilayetinde saat 11.00'den itibaren art arda 6,3, 5,5, 4,7, 6,3, 5,9, 4,6 ve 4,8, ardından da 4,9 büyüklüklerinde çok sayıda deprem meydana gelmişti.

Afganistan'ın Paktika vilayetinde geçen yıl haziran ayında meydana gelen 5,9 büyüklüğündeki depremde de 1200 civarında kişi yaşamını yitirmişti.

"TÜRKİYE HER TÜRLÜ DESTEĞE HAZIRDIR"
Öte yandan Dışişleri Bakanlığı'ndan Afkanistan'da ki depreme ilişkin sosyal medya hesabından pylaşım yaptı. Dışişleri Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Afganistan'ın Herat vilayetinde meydana gelen depremde can kayıpları olduğunun, çok sayıda kişinin yaralandığının ve depremin evlerde hasara yol açtığının üzüntüyle öğrenildiği bildirildi.

Açıklamada, "Dost ve kardeş Afganistan halkına başsağlığı, hayatını kaybedenlere Allah'tan rahmet, yaralılara acil şifalar diliyoruz. Türkiye, her zaman olduğu gibi, Afgan kardeşlerimizin yaralarının sarılması için her türlü desteğe hazırdır." ifadesi kullanıldı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN