Polonya’dan Kiev’e yeşil ışık! Ukrayna tahılına uygulanan ambargo kalkıyor

Polonya, Ukrayna ve Litvanya anlaşmaya vardı. Doğu Avrupa’da tahıl krizi çözülüyor. Ukrayna tahılı Polonya üzerinden transit şekilde geçecek ve denetimi ise Polonya yerine Litvanya’da yapılacak.

Giriş Tarihi 03 Ekim 2023, 14:44 Güncelleme 03 Ekim 2023, 14:44
Polonya’dan Kiev’e yeşil ışık! Ukrayna tahılına uygulanan ambargo kalkıyor

İÇİNDEKİLER

Polonya ve Ukrayna arasındaki tahıl krizi çözülüyor. Polonya ve Litvanya'nın Ukrayna tahılına ambargo uygulaması ve Ukrayna'nın ise bu ülkeleri Dünya Ticaret Örgütü'ne şikayet etmesi ile had safhaya çıkan krizde çözüme ulaşıldı.

TAHIL AMBARGOSU KALKTI

Polonya, Litvanya ve Ukrayna tarım bakanları arasında yapılan görüşmenin ardından Polonya Tarım Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada tahıl sorunu ile ilgili şu ifadelere yer verildi:

Bakan Robert Telus, Litvanya Tarım Bakanı Kestutis Navickas ile Ukrayna Tarım Politikası ve Gıda Bakanı Mykola Solskiy ile yaptığı görüşmelerin ardından yarından itibaren Ukrayna'dan gelen sevkiyatların, Litvanya limanlarında denetleneceğini bildirdi.

DENETİMİ LİTVANYA'DA YAPILACAK

Anlaşmaya göre Ukrayna tahılı Polonya üzerinden transit şekilde hızlıca geçecek ve denetim ise Polonya yerine Litvanya'daki limanlarda yapılacak.

Polonya Tarım Bakanı Telus, "Bu, Polonyalı çiftçiler, Ukrayna, Avrupa Birliği ve hatta tüm dünya için iyi bir gelişme. Zira Ukrayna'dan gelen tahıl, ihtiyaç duyulan bölgelere gitmeli." ifadelerini kullandı.

DOĞU AVRUPA'DA TAHIL KRİZİ

Avrupa Birliği Komisyonu Ukrayna'dan tahıl ithalatına uygulanan kısıtlamanın daha fazla uzatılmayacağını bildirirken Polonya ise ambargoyu sürdüreceklerini duyurmuştu. Bunun üzerine Ukrayna ise Polonya ve Polonya ile birlikte ambargoyu devam ettiren Litvanya ve Romanya'yı Dünya Tarım Örgütü'ne şikayet etmişti. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski BM Genel Kurulunda tahıl ambargosu uygulayan ülkeleri Rusya'ya fayda sağlamakla suçlarken Polonya Devlet Başkanı Mateusz Morawiecki ise üst üste iki flaş açıklama yapmıştı.

Morawiecki, ilk açıklamasında Kiev sorunu tırmandırırsa ithalat yasağına daha fazla ürün ekleyeceklerini söylemiş bir diğer açıklamasında ise Ukrayna'ya daha fazla silah göndermeyeceklerini belirtmişti.