AB ülkesinden Ukrayna’ya silah darbesi! Tahıl krizi tırmanıyor: Polonya’dan beklenmedik karar

Ukrayna ile savaşta en büyük destekçilerinden biri olan Polonya arasındaki kriz devam ediyor. Varşova’nın Kiev’e uyguladığı tahıl ambargosunun ardından Ukrayna Polonya’ya dava açarken Polonya’dan ise beklenmedik bir hamle geldi.

Giriş Tarihi 21 Eylül 2023, 10:50 Güncelleme 21 Eylül 2023, 13:57
AB ülkesinden Ukrayna’ya silah darbesi! Tahıl krizi tırmanıyor: Polonya’dan beklenmedik karar

İÇİNDEKİLER

Polonya ile Ukrayna arasında kriz tırmanıyor. 24 Şubat 2022'den bu yana Ukrayna Savaşı'nda Kiev'in en büyük destekçilerinden ve en büyük silah sağlayıcılarından biri olan ve Polonya, artık Ukrayna'ya silah göndermeyecek.

VARŞOVA KİEV'E SİLAH GÖNDERMEYECEK

Varşova tahıl ihracatı konusunda yaşanan anlaşmazlıklar dolayısıyla Kiev'in büyükelçisini Dışişleri Bakanlığı'na çağırdıktan sonra Polonya Başbakanı Mateusz Morawiecki, ülkesinin kendi savunmasına odaklanacağını ve bu yüzden artık Ukrayna'ya silah göndermeyeceklerini duyurdu.

Çarşamba günü düzenlenen basın toplantısında konuşan Morawiecki, "Ukrayna'ya silah yollamıyoruz çünkü Polonya'yı daha modern silahlarla silahlandırıyoruz." dedi.

ZELENSKİ İLE MORAWİECKİ ARASINDA GERİLİM

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda Avrupalı bazı ülkelerin tahıl ithalatı konusundaki tavırlarıyla Rusya'yı desteklediğini söyledi ve "Avrupa'da bazılarının siyasi sahnede dayanışma gösterip tahıl konusunda mevzu çıkarması endişe verici. Kendi rollerini oynuyor gibi görülüyorlar, ama aslında sahneyi Moskovalı oyuncu için hazırlıyorlar." dedi.

Zelenski'nin bu açıklamasının ardından konuşan Morawiecki ise "Ukraynalı yetkilileri uyarıyorum. Çünkü gerilimi böyle tırmandırırlarsa başka ürünlerin de Polonya'ya ithalatını yasaklarız. Ukraynalı yetkililer, Polonya tarım sektörünün istikrarının ne derece bozulduğunu anlamıyor." şeklinde konuştu. Ayrıca, Polonya, Ukrayna'nın Varşova Büyükelçisi'ni Dışişleri'ne çağırdı.