ABD’de Ukrayna krizi devam ediyor! Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy’nin koltuğu sallantıda: Görevden ayrılması için önerge verildi

ABD’de bütçe krizi devam ediyor. Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McCarthy'nin, Başkan Joe Biden ve Demokratlarla Ukrayna'ya yardımlar konusunda gizli bir anlaşma yaptığını iddia edildi. McCarthy'nin görevden ayrılması için oylama yapılabilir.

Giriş Tarihi 03 Ekim 2023, 11:10 Güncelleme 03 Ekim 2023, 11:10
ABD’de Ukrayna krizi devam ediyor! Temsilciler Meclisi Başkanı McCarthy’nin koltuğu sallantıda: Görevden ayrılması için önerge verildi

İÇİNDEKİLER

ABD'de Başkan Joe Biden'ın Ukrayna'ya yardım paketinin yol açtığı kriz devam ediyor. Hükümetin kapanma aşamasına geldiği krizde oklar Temsilciler Meclisi Başkanı Kevin McMarthy'ye yöneldi.

BIDEN İLE İŞ BİRLİĞİ İDDİASI

Temsilciler Meclisi'nde üyesi Matt Gaetz, McCarthy'nin, ABD Başkanı Joe Biden ve Temsilciler Meclisindeki Demokratlarla Ukrayna'ya yapılacak yardımların da yer aldığı harcama bütçesinin onaylanması konusunda gizlice anlaşma yaptığını iddia etti ve "Temsilciler Meclisi Başkanı, Joe Biden'ın harcamaları ve siyasi önceliklerini genişletmek için Ukrayna için istediği paraya onay verdi." dedi.

BIDEN'A KRİTİK SORU

McCarthy'nin meclis dışında Beyaz Saray ve Demokratlarla "gizli bir anlaşma" yaptığını ileri süren Gaetz Biden'a şu soruyu sordu:

Sayın Başkan, bize sadece Ukrayna ile ilgili gizli anlaşmada ne olduğunu söyleyin. Başkan Biden'a, harcamalara devam edebilmesi için sunulan taahhütler neydi?

Gaetz, McCarthy'ye bu hafta içinde koltuktan edilmesine yönelik bir oylama yapılabileceğini ima etti ve "Cumhuriyetçi Parti üyeleri, Meclis Başkanı'nın, Biden'la yaptığı gizli anlaşma hakkında bizimle ne paylaşacağına göre görevden edilmesi konusunda farklı oy verebilirler." dedi.

MCCARTHY'NİN KOLTUĞU SALLANTIDA

Cumhuriyetçi Parti içindeki aşırı sağcı grupta yer alan Gaetz, ocak ayında McCarthy'nin Temsilciler Meclisi Başkanı olmasına karşı çıkmıştı.

Gaetz ve beraberindeki grubu ikna etmek için bazı tavizler vermek zorunda kalan McCarthy, 15 oylamanın ardından ancak başkan seçilebilmişti.

McCarthy'nin meclis başkanı olmak için kendisini desteklemeyen Cumhuriyetçilere verdiği tavizler arasında, koltuğundan edilmesi yönünde oylama yapılması için bir temsilcinin önergesinin yeterli olması da yer alıyordu.