Kosova-Sırbistan krizi tırmanıyor! İngiltere de dahil oldu: 600 asker bölgeye gidiyor

Kosova ve Sırbistan arasındaki kriz devam ediyor. Geçtiğimiz günlerde ABD’nin Sırp askerlerinin Kosova sınırında konuşlandırıldığını duyurması ile bölgede yükselen tansiyonun ardından NATO, 600 İngiliz askerinin Kosova’nın kuzeyinde konuşlandırılacağını duyurdu. AB'den ise Sırbistan'a uyarı geldi.

Giriş Tarihi 02 Ekim 2023, 12:16 Güncelleme 02 Ekim 2023, 16:37
Kosova-Sırbistan krizi tırmanıyor! İngiltere de dahil oldu: 600 asker bölgeye gidiyor

İÇİNDEKİLER

Kosova ve Sırbistan krizine İngiltere de dahil oldu. ABD'nin Sırp askerlerinin Kosova sınırında konuşlandırıldığını duyurmasının ardından Kosova, Sırbistan'ın ilhak hazırlığında olduğunu belirtirken NATO ise 600 İngiliz askerinin Kosova'nın kuzeyinde konuşlandırıldığını duyurdu.

24 Eylül'de Kosova'nın Sırbistan sınırındaki Banjska bölgesinde Sırp çetelerin düzenlediği saldırının ardından iki ülke arasındaki kriz yeniden tırmandı.

KOSOVA'DAN SIRBİSTAN'A "BİRLİKLERİ ÇEK" ÇAĞRISI

ABD, cumartesi günü Sırbistan'ın Kosova sınırında geniş çaplı yığınak yaptığını açıklamıştı. Kosova hükümeti ise tüm birliklerini derhal çekmesi konusunda Sırbistan'a çağrı yapmıştı.

600 İNGİLİZ ASKERİ KOSOVA'YA GİDİYOR

NATO'dan 1 Ekim'de yapılan açıklamada birliğin Kosova'da yaklaşık 600 İngiliz askeri konuşlandıracağı bildirildi. NATO Sözcüsü Dylan White, "İngiltere halihazırda Kosova'da tatbikat yapan 400 kişilik İngiliz birliğine katılmak üzere Galler Prensesi Kraliyet Alayı 1. Taburundan yaklaşık 200 askerini konuşlandırıyor. Diğer müttefiklerden ilave takviyeler gelecek." dedi.

White, kararın 24 Eylül'de Sırp çetelerin Kosova polisine düzenlediği saldırının ardından verildiğini söyledi.

AB'DEN SIRBİSTAN'A UYARI

AB Komisyonu sözcülerinden Peter Stano da Sırbistan'ın Kosova'ya yığınak yapması ile ilgili konuştu. İlk ve en önemli önceliğin gerginliğin azaltılması ve güvenlik durumunun istikrara kavuşturulması olduğunu vurgulayan Stano, AB'nin ABD ve diğer aktörlerle yakın temas içinde olduğunu söyledi.

Stano, ayrıca, "Sırbistan'ın, Kosova ile olan idari sınır hattına askeri yığınak yaptığını kaydettik. Bu oldukça endişe vericidir ve derhal durdurulması gerekmektedir." dedi.