Kosova-Sırbistan krizi yeniden patlak verdi: İngiliz gazetesinden ‘en ciddi gerilim’ uyarısı

Kimlik, plaka ve yerel seçim krizlerinin ardından Kosova ve Sırbistan arasında tansiyon yeniden artıyor. Sırp çetelerin Kosova polisine düzenlediği saldırıda ölenlerin sayısı 4’e yükseldi. Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırp grubunun Belgrad’dan destek aldığını söylerken Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vucic ise Kosova’yı ve Batı’yı ikiyüzlülükle suçladı. İngiliz gazetesi the Guardian ise dün yapılan saldırının Kosova ve Sırbistan arasındaki en ciddi gerilimi işaret ettiğini belirtti.

Giriş Tarihi 25 Eylül 2023, 09:59 Güncelleme 25 Eylül 2023, 16:49
Kosova-Sırbistan krizi yeniden patlak verdi: İngiliz gazetesinden ‘en ciddi gerilim’ uyarısı

İÇİNDEKİLER

Kosova ve Sırbistan arasında gerilim yeniden artıyor. Ülkenin kuzeyinde dün Silahlı Sırp grubun polise ateş açtığı çatışmalarda ölenlerin sayısı 4'e yükseldi. Geçtiğimiz yıl plaka sorunu ve mayıs ayında düzenlenen seçim ile patlayan ve Kosova'da yeni bir savaşın ayak sesleri olduğu düşünülen olayların ardından bölgede tansiyon yeniden yükseldi.

1'İ POLİS 4 KİŞİ HAYATINI KAYBETTİ

Kosova'nın kuzeyinde dün 30 kişilik bir silahlı Sırp grubu polise pusu kurdu. Polisle çatışmaya başlayan Sırp grup Banjska köyündeki bir manastırı istila edip barikat kurdu.

Çatışmalarda 1 Kosova polisi ve silahlı Sırp gruptan ise 3 kişi hayatını kaybetti. Radyo ekipmanı ve silah taşıyan dört sivil şüpheli ise tutuklandı.

THE GUARDIAN: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ EN CİDDİ GERİLİM

Kosova polisi olaydan sonra Sırbistan ile Kosova arasındaki Jarinje ve Brnjak sınır kapılarının kapatıldığını doğruladı.

İngiliz gazetesi the Guardian ise Kosova ve Sırbistan arasında geçtiğimiz yıl müzakerelerin durdurulmasına kadar varan krizin ardından dün yaşanan olayın iki ülke arasındaki en ciddi gerilimlerden birini işaret ettiğini belirtti.

"ÇETELERİN DESTEĞİ BELGRAD'DAN"

Kosovalı yetkililer saldırıların Kosova'nın yeniden Sırbistan'ın kontrolüne geçmesi için düzenlendiğini belirtiyor. Kosova Başbakanı Albin Kurti, olayı "terör saldırısı" şeklinde tanımlarken Sırbistan'ı ise saldırıya destek vermekle suçladı. Kurti, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada "Organize suç çeteleri Belgrad'daki yetkililerin siyasi, mali ve lojistik desteğiyle ülkemize saldırıyor." ifadesini kullandı. Öte yandan NATO'nun Kosova'daki misyonu KFOR ise gerekirse birliklerin olaya müdahale edebileceğini bildirdi.

Kosova Cumhurbaşkanı Vjosa Osmani de saldırının Sırp suç çeteleri tarafından organize edildiğine dikkat çekerken "Kosova Cumhuriyeti'nin egemenliğine karşı" olduğunu vurguladı.

Vucic ise Albin Kurti'nin olayları provoke ettiğini ve Sırbistan'ı NATO ile karşı karşıya getirmeye çalıştığını iddia etti. Kosova'daki olaylarda Sırbistan'ın dahlinin olmadığını söyleyen Vucic, Kurti'nin savaş ve çatışma isteyen tek kişi olduğunu iddia etti.

VUCİC'TEN BATI'YA TEPKİ

Kosova polisine saldıran grubun neden savaş üniforması giydiğine yönelik soruya cevap veren Vucic, bu üniformaların Sırp ordusuna ve polis teşkilatına ait olmadığını, her mağazadan alınabileceğini söyledi. Kosova'yı ve Batı'yı ikiyüzlü olmakla suçlayan Vucic, "İsterseniz hepimizi öldürün. Sırbistan yarattığınız canavarın (Kosova) bağımsızlığını asla tanımayacak." dedi.

SAVAŞIN KIYISINDAN DÖNÜLMÜŞTÜ

Son yıllarda Kosova ve Sırbistan arasında yaşanan kimlik kartı ve plaka sorunu ile bölgede tansiyon yükselmişti. Kasım ayında AB Dış İlişkiler ve Güvenlik Politikası Yüksek Temsilcisi Josep Borrell plaka krizinin çözüldüğünü, her iki ülke araçlarının da diğer ülkeye giriş çıkışlarda kendi araç plakalarını kullanmaya devam edebileceğini duyurmuştu.

Bölgede gerilim devam ederken aralık ayında Sırbistan'ın Kosova'nın kuzeyine asker ve polis konuşlandıracağını duyurmasına kadar varmış, Kosova'nın kuzeyinde, Sırpların çoğunlukta yaşadığı bölgelerde Sırbistan sınırına giden yollara barikatlar kurulmuştu. Birleşmiş Milletler ve NATO'dan gelen uyarıların ardından ocak ayında barikatların kaldırıldığı bildirilirken iki ülke adeta savaşın kıyısından dönmüştü.

Birkaç ay sonra mayısta da Sırplar yerel seçimlerde Arnavut belediye başkanlarının Sırpların çoğunlukta yaşadığı yerlere atanmasını protesto etmiş ve gerilim yeniden artarken AB'nin arabuluculuk görüşmeleri de sonuçsuz kalmıştı.