Batı basınında Zengezur hazımsızlığı: Türkçülüğün yeniden dirilmesine yol açacak! Ermeni spiker gözyaşlarını tutamadı

Karabağ’da işgal yönetiminin son bulmasıyla dünyanın gözü Zengezur koridoruna çevrilmiş durumda. ABD'li Forbes dergisi, , koridorun kıtalararası dengeleri değiştirme potansiyeline sahip olduğunu kaleme aldı. Öte yandan resmi olarak tanınmayan sözde Dağlık Karabağ Cumhuriyeti’nin lideri, kendilerini feshettiklerini açıkladı. Ermeni spiker o anları duyururken gözyaşlarını tutumadı. işte detaylar...

Giriş Tarihi 29 Eylül 2023, 10:23 Güncelleme 29 Eylül 2023, 13:44
Batı basınında Zengezur hazımsızlığı: Türkçülüğün yeniden dirilmesine yol açacak! Ermeni spiker gözyaşlarını tutamadı

İÇİNDEKİLER

Azerbaycan ordusunun Karabağ'da Ermeni işgaline tamamen son vermesiyle bölgede kartlar yeniden dağıtılıyor.


Dünyanın gözü şimdi Zengezur koridoruna kilitlenmiş durumda. Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın "Stratejik bir konu ve muhakkak tamamlanmalı" dediği koridorun hayata geçirilmesi Batı'da endişeye sebep oldu. ABD'li Forbes dergisi, koridorun kıtalararası dengeleri değiştirme potansiyeline sahip olduğunu kaleme aldı.

GÜÇ DENGELERİ DEĞİŞEBİLİR
Forbes dergisindeki "Ermenistan-Azerbaycan çatışması İran, Türkiye, Rusya ve Çin'deki güç dengelerini değiştirebilir" başlıklı analizde Karabağ'da yaşanan gelişmelerin küresel güç dengesi açısından geniş sonuçları olabileceği vurgulandı.

"Türkiye ile Azerbaycan'ı birbirine bağlayacak olan Zengezur koridoru, Türkçülüğün hem kültürel hem de kimlik boyutunda yeniden dirilmesine yol açacak" ifadelerine yer veren Forbes, C5 ülkeleri Türkmenistan, Özbekistan, Kazakistan, Kırgızistan ve Tacikistan'ın altın, gaz, petrol ve benzeri hammaddeleri satmak şu anda Rusya, Çin ve İran'a muhtaç olduğuna dikkat çeken dergi, Azerbaycan ve Türkiye'nin tabloya dahil olması ile ablukanın kırılacağını ve Türk ülkeleri arasında bölgesel süper güçlerden uzak doğrudan bir otoyol oluşacağını yazdı.

İŞGAL REJİMİ SONA ERDİ
İlk önce 2020'deki zafer, ardından 19 Eylül'deki terör operasyonu sonrasında Karabağ'daki işgal rejimi sonlandırıldı.

Azerbaycan'ın Karabağ bölgesinde işgal rejimi kuran sözde Ermeni yönetimi kendini feshettiğini duyurdu.

İşgal rejiminin sözde yöneticisi Samvel Şahramanyan, bölgedeki mevcut zorlu siyasi ve askeri duruma bağlı olarak bir kararname imzaladığını bildirdi.

TARİH VEDİLDİ
Kararnamede, "1 Ocak 2024 tarihine kadar kendi bakanlıklarına bağlı tüm devlet kurum ve kuruluşları feshedilir ve Dağlık Karabağ Cumhuriyeti'nin (Artsakh) varlığı sona erer" ifadesi yer aldı.

Kararnamede, bölgedeki Ermenilerin Azerbaycan Cumhuriyeti'nin sunduğu yeniden entegrasyon koşullarına uygun olarak Karabağ'da kalma veya ayrılma konusunda bağımsız ve bireysel karar vereceği kaydedildi.

ERMENİ SPİKER GÖZYAŞLARINI TUTAMADI
Yaşanan gelişme dünya gündeminde de büyük yer edindi.. Konu, Ermeni Spiker tarafından da duyuruldu.

Kararı canlı yayında anlatan kadın spiker, gözyaşlarını tutamadı.

O anlar sosyal medyada gündem oldu.

KATLİAMLAR YAPARAK İŞGAL ETMİŞLERDİ
Ermeniler, Sovyetler Birliği'nin dağılmasıyla, uluslararası hukuka göre Azerbaycan'ın sayılan Karabağ'ı katliamlar yaparak işgal etti. 10 Aralık 1991'de Azerbaycanlıların boykot ettiği ve yalnız Ermenilerin katıldığı referandum sonucu gerekçe gösterilerek, 6 Ocak 1992'de de sözde bağımsızlık ilan edilmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN