Rusya krizi Nazi’yi alkışlattı! Kanada Başbakanı Trudeau saatler sonra fark etti

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, Parlamentoda yapılan oturumda eski Ukrayna asıllı Kanadalı bir Nazi askerinin alkışlanması hakkında konuştu. Eleştiri oklarının hedefi olan Trudeau, Nazi askerini alkışladıktan günler açıklama yaptı ve olayı “derin bir utanç” şeklinde nitelendirdi.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2023, 16:35 Güncelleme 26 Eylül 2023, 16:58
Rusya krizi Nazi’yi alkışlattı! Kanada Başbakanı Trudeau saatler sonra fark etti

İÇİNDEKİLER

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski'nin Kanada ziyaretinde gündemi sarsan bir olay meydana geldi. Kanada parlamentosundaki oturuma özel davetli olarak katılan ve Meclis Başkanı Anthony Rota'nın "kahraman" olarak tanıttığı, bunun üzerine de milletvekilleri tarafından ayakta alkışlanan 98 yaşındaki Yaroslav Hunka'nın eski bir Nazi askeri olduğunun ortaya çıkmasının ardından Kanada Başbakanı Justin Trudeau'ya eleştiri yağdı.

KİMİ ALKIŞLADIKLARINI SONRADAN FARK ETTİLER

İstifa çağrılarıyla karşı karşıya bulunan Meclis Başkanı Rota ise Hunka'nın Nazi bağlantısını bilmediğini ve onu bu oturuma davet etmenin hata olduğunu söyledi.

"TÜM KANADALILAR İÇİN DERİN BİR UTANÇ"

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, dün yaptığı açıklamada "Bunun yaşanması Kanada parlamentosu ve dolayısıyla tüm Kanadalılar için derin bir utanç." dedi.

RUSYA NEFRETİ NAZİ'Yİ ALKIŞLATTI

Cuma günü Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski parlamentoya hitap ederken Meclis Başkanı Rota, izleyici sıralarında oturan Hunka'yı gösterdi ve "İkinci Dünya Savaşı'nda Ukrayna'nın bağımsızlığı için Ruslara karşı savaştığı" ifadesiyle takdim etti.

Rota "İşte bir Ukraynalı kahraman, bir Kanadalı kahraman. Ona bütün hizmetleri için teşekkür ediyoruz" derken katılımcılar ise Hunka'yı ayakta alkışladı.

MECLİS BAŞKANI ÖZÜR DİLEDİ

Meclis Başkanı Rota, pazar günü "Sonradan daha fazla bilgi edindim ve onu onurlandırma kararımdan dolayı pişmanlık duydum. Parlamentonun diğer üyeleri ve Ukrayna heyetinin ben bu konuşmayı yapmadan önce konudan veya böyle bir niyetim olduğundan haberi yoktu." şeklinde açıklama yaptı. Sorumluluğun kendisine ait olduğunu söyleyen Rota, Kanada'daki Yahudi toplumundan ve dünyanın dört bir yanındaki Yahudilerden de özel olarak özür diledi.

MUHALEFETTEN BÜYÜK TEPKİ

Muhalif siyasetçiler ise "affedilemez bir hata" diye tanımlayarak Rota'nın istifasını istiyor. Nazi Almanyası ile ilişkili bir kişinin onurlandırılmasının yankıları Kanada'nın sınırlarını da aşıyor. Polonya'nın Kanada Büyükelçisi, "Parlamento'nun böylesi canileri temize çıkarması" konusunda özür dilenmesini beklediğini söyledi.

RUSYA: REZALET!

Kanada Başbakanı Justin Trudeau, pazartesi günkü açıklamasında, olayın Rusya tarafından Ukrayna'ya açtığı savaşı gerekçelendirmek için kullandığı tezleri desteklemekte kullanılabileceğinden de söz etti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Ukrayna işgalinin amacını "ülkeyi Nazilerden arındırmak" diye tanımlıyor. Putin'in sözcüsü Dimitri Peskov da bir açıklama yaparak son olayı "rezalet" diye tanımladı ve şöyle konuştu:

Kanada da dahil birçok Batı ülkesi, İkinci Dünya Savaşı'nda kimin kiminle savaştığını, ne olup bittiğini bilmeyen nesiller yetiştirdi. Faşizm tehdidi hakkında hiçbir şey bilmiyorlar.