Polonya’dan darbe yiyen Ukrayna’ya ABD’den destek: Zelenski’yi Beyaz Saray’da ağırlayan Biden tankların teslim tarihini duyurdu

Washington Kiev’e yeni yardım paketini duyurdu. Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski’yi Beyaz Saray’da ağırlayan Joe Biden, Abrams tanklarının ilk bölümünü önümüzdeki hafta Ukrayna’ya teslim edeceklerini söyledi.

Giriş Tarihi 22 Eylül 2023, 09:49 Güncelleme 22 Eylül 2023, 09:49
Polonya’dan darbe yiyen Ukrayna’ya ABD’den destek: Zelenski’yi Beyaz Saray’da ağırlayan Biden tankların teslim tarihini duyurdu

İÇİNDEKİLER

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski, Beyaz Saray'da ABD Başkanı Joe Biden ile görüştü. İki lider Oval Ofis'teki toplantıdan önce basın mensuplarına açıklama yaptı. Biden Rusya'ya karşı savaşında Ukrayna'ya yardım etmeyen ülkelerin güvende olmayacağını söyledi. Zelenski ise Biden ve ABD Kongresine "samimi" ve "yapıcı" diyalogları için teşekkür etti.

BIDEN'DAN ASKERİ DESTEK MESAJI

Zelenski ve Biden heyetler arası ve ikili görüşmelerinin ardından açıklama yaptı. Biden Ukrayna'ya yönelik desteğini tekrarlarken ABD'nin müttefikleri ile birlikte Ukrayna'ya askeri destek ve insani yardım sağlamaya devem edeceğini belirtti.

Biden Ukrayna'nın egemenliğine ve toprak bütünlüğüne saygı duyduklarını belirtirken Moskova'nın savaşı bitirebileceğini fakat barışa engel olmayı seçtiğini söyledi.

ABRAMS TANKLARI İÇİN TARİH VERDİ

ABD Başkanı Ukrayna'ya 325 milyon dolarlık ek askeri yardım sağlayacaklarını duyurdu ve paketin içeriği ile ilgili şöyle konuştu:

Bugün, ABD'nin Ukrayna'ya yönelik güvenlik yardımının bir sonraki parçası olan daha fazla top mermisi, mühimmat ve tanksavar silahının gönderimini onayladım. Önümüzdeki hafta ABD'nin Abrams tanklarının ilk bölümü Ukrayna'ya teslim edilecek. Ayrıca yılın en soğuk ve karanlık günlerinde ısı ve ışık sağlayan kritik alt yapıyı korumak için Ukrayna'nın hava savunma yeteneklerini güçlendirmeye de odaklandık.

Zelenski ise Beyaz Saray, Pentagon ve Kongre ziyaretlerinin ardından Ulusal Arşiv'de konuşma yaptı ve ABD'lilere Ukrayna Savaşı'nda Rusya'ya karşı Ukrayna'yı destekledikleri için teşekkür etti. Savaşın başladığı 2022'den bu yana Washington'ı ikinci kez ziyaret eden Zelenski, Biden ile görüşmeden önce ABD Savunma Bakanı Llyod Austin, ABD Temsilciler Meclisi üyeleri ve senatörlerle bir araya gelmişti.