Afrika’dan BM’ye rest! Kongo Demokratik Cumhuriyeti ülkeden çekilmeleri için çağrı yaptı

Kongo Demokratik Cumhuriyeti (KDC) Birleşmiş Milletler’e (BM) ülkeyi terk etme çağrısı yaptı. BM güçlerinin barış getirme misyonunda başarısız olduğunu söyleyen KDC Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi, “Ülkemize kendi kaderinin kontrolünü ele alma ve isikrarının ana aktörü olma zamanı geldi.” dedi.

Giriş Tarihi 21 Eylül 2023, 13:24 Güncelleme 21 Eylül 2023, 13:28
Afrika’dan BM’ye rest! Kongo Demokratik Cumhuriyeti ülkeden çekilmeleri için çağrı yaptı

İÇİNDEKİLER

Kongo Demokratik Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Felix Tshisekedi Birleşmiş Milletler'e (BM) 78. Genel Kurulu kürsüsünde birliğin ülkesinden çekilmesi için çağrı yaptı. BM güçlerinin ülkeye barış getirme misyonunda başarısız olduğunu söyleyen Tshisekedi, barış için BM güçlerine bel bağlamanın yanıltıcı olduğunu söyledi ve "Ülkemize kendi kaderinin kontrolünü ele alma ve isikrarının ana aktörü olma zamanı geldi." dedi.

EN BÜYÜK BM MİSYONLARINDAN BİRİ

Tshisekedi, ayrıca, BM güçlerinin aralıktan itibaren çekilmeye başlaması için görüşmeler yürüttüklerini belirtti. Kongo Demokratik Cumhuriyeti, 16 bin personeli ile dünyanın en büyük Birleşmiş Milletler misyonları arasında yer alıyor.

HALK BM'YE KARŞI İSYANDA

Kongo Demokratik Cumhuriyeti BM İstikrar Misyonunun (MONUSCO) ülkeden çıkmasın için halk defalarca kez eylem yapmıştı. Geçtiğimiz ay düzenlene bir protesto gösterisinde eylemcilere ateş açılmış ve 50 kişi hayatını kaybetmişti.

MONUSCO 1999'dan beri Kongo Demokratik Cumhuriyeti'nde varlık gösteriyor. Ülkenin Ruanda, Uganda ve Burundi sınırında olan doğusu 20 yıldan fazla bir süredir altın ve kobalt gibi önemli madenler üzerinde kontrol sağlamaya çalışan silahlı grupların saldırılarına maruz kalıyor.

Doğu Afrika Topluluğu (EAC) ve Güney Afrika Kalkınma Topluluğu (SADC) son dönemde Kongo Demokratik Cumhuriyeti'ne barış gücü göndermişti.