Yunanistan Erdoğan-Miçotakis görüşmesine kilitlendi: Yol haritasını belirleyecek toplantı bugün yapılacak

Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis’in bugün saat 18.00 sularında BM 78. Genel Kurulu için bulundukları ABD’de görüşme yapması bekleniyor. Türkevi’nde yapılacak olan kritik temas Yunan basınına damga vurdu. Yunan basını Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunun ele alınacağı görüşmede iki ülke arasındaki ilişkinin yol haritasının çizilmesini bekliyor.

Giriş Tarihi 20 Eylül 2023, 13:20 Güncelleme 20 Eylül 2023, 13:26
Yunanistan Erdoğan-Miçotakis görüşmesine kilitlendi: Yol haritasını belirleyecek toplantı bugün yapılacak

İÇİNDEKİLER

Birleşmiş Milletler 78. Genel Kurulu için ABD'de bulunan Başkan Recep Tayyip Erdoğan temaslarına devam ederken Yunanistan'ın en büyük gündemi bugün Başkan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis arasında yapılması beklenen görüşme oldu.

"SON DÖNEMİN EN KRİTİK TEMASI"

Kıbrıs ve Doğu Akdeniz konusunda büyük bir kriz yaşayan Türkiye ve Yunanistan ilişkileri son dönemde olumlu şekilde ilerliyor. Başkan Erdoğan ile Miçotakis'in bugün saat 18.00 sularında görüşmesi beklenirken Yunan basını görüşmeyi son dönemin en kritik teması olarak yorumladı.

KATHİMERİNİ: İKİ ÜLKE ARASINDAKİ OLUMLU İKLİMİ TEYİT EDECEK

Yunan Kathimerini gazetesi, "Yunan ve Türk liderler iklimin iyileştiğini doğrulayacak" başlıklı haberde Türkiye ve Yunanistan ilişkilerinde son yedi ayda gelinen olumlu atmosferin Başkan Erdoğan ile Yunanistan Başbakanı Miçotakis'in görüşmesinde teyit edilmesinin beklendiğini belirtti.

16 Ekim'de dışişleri bakan yardımcıları Burak Akçapar ve Papadopoulou'nun teknik konularda görüşme yapacağını hatırlatan Kathimerini, iki liderin görüşmesinin bakan yardımcıları düzeyindeki görüşmede masaya yatırılacak konuları belirleyeceğini vurguladı. Öte yandan Kathimerini'ye göre görüşmede aralık ayı başında Selanik'te yapılacak olan Yüksek İş Birliği Konseyi'ne katılacağının da teyit edilmesi bekleniyor.

ING.GR İLİŞKİLER ÇIKMAZA GİREBİLİR

Bir diğer Yunan gazetesi In.gr ise Ankara'nın olumlu bir iklim yaratma konusundaki kararlılığını göstereceğini belirtirken Yunanistan'ın Kıbrıs konusunda farklı bir tutum sergilemesinin ilişkileri çıkmaza sokabileceğini belirtti. In.gr Başkan Erdoğan'ın BM konuşmasında Kıbrıs meselesinde çok sert bir tutum sergilediğini ve uluslararası topluma Kıbrıs'ın bağımsızlığını tanımaları yönünde çağrı yaptığını vurguladı.

ATHENS VOICE: YOL HARİTASI ORTAYA ÇIKACAK

Athens Voice kritik görüşmenin Türk-Yunan ilişkilerinin yol haritasını ortaya çıkaracağını belirtti.

To Vima ise görüşmenin Türkevi'nde yapılacağını belirtti ve görüşmenin kritik olduğunu vurguladı ve Başbakan Miçotakis'İn "Yunanistan Türkiye'ye yönelik stratejisini hiçbir zaman değiştirmedi. 2019'dan beri istediğim bu. Konuşabilmek, sorunlarımızı uluslararsı hukukla çözebilmek." şeklindeki sözlerini vurguladı.

TO VİMA: ELİMİZDEKİ SİLAH

To Vima Miçotakis'in Başkan Erdoğan ile yapacağı görüşmeye yönelik şu sözlerine de yer verdi:

Son yıllarda etkili bir politika izlediğimiz için Türkiye'nin Avrupa'ya yakınlaşması Yunanistan'la ilişkilerden geçiyor. Bu da elimizdeki başka bir silahtır. Geçmişten gelen sorunlarla uğraşmak zorundayız, bunlar bir gecede çözülmeyecek. Anlaşmadığımız noktalarda medeni bir şekilde anlaşalım. Bu, sahada gerginliğe yol açmamalı.

SKAİ: SONRAKİ TEMASLAR İÇİN TETİKLEYİCİ

Skai ise görüşmenin Yunanistan ve Türkiye arasındaki sonraki temaslar için tetikleyici görev yapacağını belirtti.

ETHNOS: ATİNA'NIN TUTUMU DEĞİŞMEYEBİLİR

Ethnos Atina'nın Türkiye'nin tutumunun değişeceğine yönelik çok umutlu olmadığını belirtti ve Başbakan Miçotakis'in Uluslararası Selanik Sergisi'nde düzenlediği basın toplantısında "Lahey'in çok uzakta olduğuna ve Yunanistan'ın Türkiye stratejisini değiştirmediğine yönelik sözlerini tekrarladı.