Altı milyar dolarlık özgürlük! İran’da tutuklu olan beş Amerikalı Katar’a uçtu

İran’da cezaevinde olan beş ABD’li Katar’ın aracılığıyla ve altı milyar dolar karşılığında serbest bırakıldı. Tahran’dan ayrılan beş ABD’li Katar’ın başkenti Doha’ya ulaştı.

Giriş Tarihi 19 Eylül 2023, 14:05 Güncelleme 19 Eylül 2023, 14:05
Altı milyar dolarlık özgürlük! İran’da tutuklu olan beş Amerikalı Katar’a uçtu

İÇİNDEKİLER

Güney Kore'de tutulan dondurulmuş İran fonlarından 6 milyar doların Katar'ın başkenti Doha'daki bankalara ulaştığı onaylanan beş ABD'li hapishaneden çıkarıldı ve Tahran'dan ayrılarak Doha'ya uçtu.

Beş ABD'linin serbest kaldığını ABD Savunma Bakanı Anthony Blinken New York'ta gazetecilere verdiği demeçte şöyle duyurdu:

Yurttaşlarımızın özgür olduğunu söyleyebilmek çok güzel. Size bunun onlar için ve benim için duygusal bir konuşma olduğunu söyleyebilirim.

Beş ABD'linin İran'dan çıkmasının karşılığında ABD yaptırımlarını ihlal etmekle suçlanan beş İranlının da serbest bırakılacağı bildirildi. İran Press TV ise bunlardan ikisinin Doha'ya indiğini fakat üç kişinin henüz dönmediğini bildirdi. Öte yandan bu bilginin henüz doğrulanmadığı bildiriliyor.

BIDEN'DAN YAPTIRIM RESTİ

ABD Başkanı Joe Biden, beş ABD'linin Katar'ın başkenti Doha'ya inmesinin ardından İran'ın eski Cumhurbaşkanı Mahmud Ahmedinejad ve İran'ın istihbarat bakanlığını hedef alan yaptırımları duyurdu ve açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

Bugün İran'da hapsedilen beş masum Amerikalı nihayet evlerine dönüyor. Bu Amerikalıların dönüşünü kutlarken geri dönmeyenleri de anıyoruz.

EVİN HAPİSHANELERİNDE YATTILAR

Bir yıl süren dolaylı görüşmelerin ardından geçen ay sonuçlanan anlaşmanın bir parçası olan mahkum değişimi ile İran'ın namı oldukça kötü olan Evin hapishanesinde tutulan ABD'lilere yakında serbest bırakılacakları söylenmişti. Beş ABD'linin arasında 51 yaşındaki Siamak Namazi, 59 yaşındaki iş insanı Emad Shargi ve aynı zamanda İngiliz vatandaşı olan 67 yaşındaki çevreci Morad Tahbaz yer alıyor.

O PARA SERBEST KALACAK

ABD Başkanı Biden'dan uzun süredir İran tarafından pazarlık kozu olarak kullanılan ABD'lileri ülkelerine getirmesi talep ediliyor. Yapılan anlaşmanın ardından İran'ın Güney Kore'ye petrol satışından elde ettiği para serbest kalacak. Ancak Katar bankalarına yatırılan fonlar üçüncü şahıslar tarafından yalnızca gıda ve ilaç gibi malların satın alınmasında kullanılabilecek. ABD'li Cumhuriyetçiler ve İranlı aktivistler, bunun sadece daha fazla rehin almayı teşvik edeceğini söylüyor.