ABD’de hayalet uçak bilmecesi! Halktan yardım istemişlerdi: Kayıp F-35’ten haber geldi

ABD’nin Güney Kaliforniya eyaletinde deniz piyadeleri pilotunun atlayıp kendini kurtarması ile sırra kadem basan F-35 savaş uçağından haber geldi. Yetkililerin bulunması için halktan yardım istediği uçağın enkazı bulundu.

Giriş Tarihi 19 Eylül 2023, 09:17 Güncelleme 19 Eylül 2023, 09:17
ABD’de hayalet uçak bilmecesi! Halktan yardım istemişlerdi: Kayıp F-35’ten haber geldi

İÇİNDEKİLER

ABD'nin Güney Kaliforniya eyaletinde pazar günü öğleden sonra Kuzey Charleston üzerinde uçuş yapan ve yaşanan bir "aksiliğin" ardından pilotu paraşütle aşağı atlayan kayıp Beaufort 501 numaralı Deniz Saldırı Filosu'na bağlı Lockheed Martin F-35 Lightninf II yeni nesil savaş uçağından haber geldi. Carolina üzerinde izini kaybettiren uçağın enkazı bulundu.

KAYIP UÇAĞIN DEĞERİ 130 MİLYON DOLAR

Hastaneye kaldırılan ve sağlık durumunun iyi olduğu söylenen pilotun uçaktan neden atladığı hala bilinmiyor. Öte yandan 130 milyon dolar değerindeki kayıp uçağın bulunması için operasyon başlatıldı.

Kayıp hayalet savaş uçağından uzun bir süre haber alınamadı. Ekipler North Charleston sınırları içinde yer alan Moultrie ve Marion göllerine odaklandı. Hava şartlarının düzelmesinin ardından helikopterler de arama operasyonuna katıldı.

HALKTAN YARDIM İSTEDİLER

Kayıp uçak için adeta seferberlik ilan edilirken askeri yetkililer bulunması için halktan yardım istedi. Bunun ardından Cumhuriyetçi Temsilciler Meclisi üyelerinden Nancy Mace, "Nasıl oluyor da bir F-35'i kaybediyorsunuz? Nasıl bir takip cihazı yok ve halka ne soruyoruz, bir jet bulun ve teslim edin mi?" şeklinde konuştu.

İKİNCİ F-35 ÜSSE DÖNDÜ

ABD ordusu kazaya ilişkin soruşturma başlatırken Beaufort üssünden kalkış yapan ikinci F-35'İn güvenli bir şekilde üsse döndüğü bildirildi.

Kayıp F-35'in enkazı ise Charleston Hava Kuvvetleri Üssü'nün kuzeydoğusundaki kırsal Williamsburg bölgesinde bulunduğu bildirildi.

KAYBOLAN İLK F-35 DEĞİL

Batı son yıllarda F-35 kazaları ile gündemde kalmaya devam ediyor. Kasım 2021'de İngiltere ordusuna ait bir F-35 jeti Queen Elizabeth uçak gemisinden kalkış yaptıktan sonra Akdeniz'e düşmüştü.

Ocak 2022'de ABD ordusuna ait bir F-35 jeti, Güney Çin Denizi'nde USS Carl Vinson uçak gemisine inerken yere çakılmıştı. Çin ve ABD enkazın bulunması için adeta zamana karşı yarış vermişti.

Ekim 2022'de Utah Ogden'de eğitim uçuşundan dönen bir F-35 savaş uçağı, pistin sonunda yere çakılmıştı. Utah itfaiyesi, kaza sonucu yaklaşık 10 dönümlük alanın alev topuna döndüğünü duyurmuştu.

Aralık 2022'de ise bu kez Texas'taki bir donanma üssüne dikey iniş yapmayı deneyen F-35'in burnu piste çarpmıştı. Kazanın test sürüşü sırasında gerçekleştiği açıklanmıştı.