Kuzey Kore’den sonra sıra Çin’de! Dünyayı karıştıracak Rusya hamlesi Pekin’den geldi

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un’un dünyayı ayağa kaldıran Rusya ziyaretinin ardından Çin’den de bir Moskova hamlesi geldi. Çin diplomasisinin bir numaralı isminin Rusya’ya gittiği bildirildi. Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi, dört gün boyunca Rusya’da olacak.

Giriş Tarihi 18 Eylül 2023, 13:36 Güncelleme 18 Eylül 2023, 13:36
Kuzey Kore’den sonra sıra Çin’de! Dünyayı karıştıracak Rusya hamlesi Pekin’den geldi

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un zırhlı treni ile yaptığı Rusya ziyaretinin ardından dünyayı ayağa kaldıracak bir gelişme daha yaşandı. Kim'in neredeyse bir hafta süren Rusya ziyareti ve özellikle de Vostoçni Uzay Üssü'nde Rusya Devlet başkanı Vladimir Putin ile yaptığı görüşmenin etkisi devam ediyor. ABD'nin tüm baskılarına rağmen uzay teknolojisi, silah ve cephane pazarlığı için masaya oturan Kim Jong-Un ve Vladimir Putin'in ardından yeni hamle Çin'den geldi.

ÇİN'DEN RUSYA HAMLESİ

Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi, Moskova'ya uçtu. İngiliz yayın kuruluşu BBC, "Çin güvenlik görüşmeleri için üst düzey elçi Wang Yi'yi Rusya'ya gönderdi" başlıklı haberi ile Çin'in Rusya hamlesini dünyaya duyurdu.

BBC; "Wang Yi'nin ziyareti Vladimir Putin'in Kuzey Kore'den Kim Jong-Un ile silah anlaşmasıyla sonuçlanacağı düşünülen görüşmesinin ardından geldi." ifadeleri ile Kuzey Kore ve Çin'in art arda gelen Rusya hamlelerine dikkat çekti.

PUTİN-CİNPİNG GÖRÜŞMESİ NE ZAMAN?

Putin, eylül ayı başında Çin Devlet Başkanı Şi Cinping ile görüşeceğin duyurmuş fakat görüşmenin ne zaman yapılacağını bildirmemişti.

Çinli Bakan Wang Yi'nin ziyaretinin de Kim Jong-Un'un ziyareti gibi büyük ses getirmesi bekleniyor. Zira Moskova'nın yakın müttefiki Pekin, Ukrayna Savaşı'nda Rusya'yı dolaylı olarak desteklemekle suçlanıyor fakat iddiaları reddediyor.

Rus haber ajansı Tass, Wang Yi'nin Moskova'da Rus mevkidaşı Sergey Lavrov ile görüşeceğini belirtti.

Rus basınına göre Putin, önümüzdeki süreçte Pekin'e tarihi bir ziyaret düzenleyecek.