Dünya bu görüşmeyi canlı izliyor! Kim Jong-Un’un yeşil treni Rusya’da: Putin ile kritik toplantı için geri sayım başladı

Kuzey Kore lideri Kim Jong-UN ABD’nin tüm baskı ve tehditlerine rağmen Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşmek için Rusya’ya gitti. Kim Jong-Un’un günlerdir konuşulan zırhlı yeşil treni Rusya’da görüldü. İki liderin bugün görüşme yapması beklenirken dünyanın gözü ise Rusya’da.

Giriş Tarihi 12 Eylül 2023, 10:05 Güncelleme 12 Eylül 2023, 22:09
Dünya bu görüşmeyi canlı izliyor! Kim Jong-Un’un yeşil treni Rusya’da: Putin ile kritik toplantı için geri sayım başladı

İÇİNDEKİLER

Kuzey Kore lideri Kim Jong-Un'un günlerdir konuşulan ve dün yola çıkan zırhlı yeşil treni Rusya'ya ulaştı. Japon Kyodo haber ajansı Kuzey Kore lideri Kim Jong Un'un zırhlı treni Kuzey Kore'den Rusya'nın doğusuna giden ana demiryolu kapısı olan Khasan istasyonuna vardığını bildirdi. Dünyayı ayağa kaldıran Kim Jong-Un-Putin görüşmesinin bugün yapılması bekleniyor. Rus devlet ajansı TASS'a göre heyetlerin bir araya geleceği ve iki liderin baş başa olacağı iki ayrı görüşme yapılacak.

Putin Rusya'nın Vladivostok kentinde düzenlenen 8. Doğu Ekonomi Forumu'nunda konuşuyor. Kim'in de gitmesinin beklendiği uzay merkezi Vostochny'ye gitmeyi planladığı fakat Kuzey Kore lideri ile görüşüp görüşmeyeceği ile ilgili bilgi vermediği belirtiliyor.

KİM'İN ZIRHLI YEŞİL TRENİ

Kim Jong-Un'un çok konuşulan ve dün Rusya'ya gitmek üzere yola çıkan 15 vagonlu zırhlı yeşil treni kurşun geçirmez zırhı dolayısıyla o kadar ağır ki saatte yalnızca 50 km hızla ilerliyor. Tren yavaş da olsa Kuzey Kore lideri için her şeyden daha güvenli ve konforlu olduğu belirtiliyor. 20'den fazla vagonu olan trende mercan rengi deri kanepelerin yer aldığı bir salon, bembeyaz bir konferans salonu, uydu ve televizyonlarla dolu bir ofis ve bir mutfak bulunuyor. Trende yaklaşık 100 güvenlik görevlisi hazır bulunuyor. Ayrıca, zırhlı trenin önünde güzergah kontrolü için bir güvenlik katarı yol alıyor.

ROTADA ANİ DEĞİŞİKLİK

Kim'in treni öncelikle Rusya'nın Khasan kentine ulaştı ve burada bir karşılama töreni yapıldı. Kuzey Kore liderinin Khasan'dan sonra Pasifik Okyanusu kıyısındaki Vladivostok'a gitmesi bekleniyordu.

BBC doğrudan Vladivostok'a gideceği düşünülen trenin şehri geçip kuzeye doğru ilerlediğini iddia etti. Rus devlet ajanslarından Ria ise trenin Vladivostok'un kuzeyindeki Ussuriysk'te bir istasyona yanaştığını öne sürüyor. Analistlere göre ise Khasan'dan hareket eden trenin Vladivostok yönüne gitmesi durumunda Ussuriysk'e ulaşmadan önce güneye doğru rota değiştirmesi gerekiyor.

UZAY MERKEZİNDE GÖRÜŞECEKLER

BBC'nin aktardığı son bilgilere göre iki lider, Rusya'nın uzay fırlatmaları için özel olarak inşa edilen ve Sovyet Dönemi'nden kalma olan Vostochny Uzay Merkezi'nde bir araya gelecek.

GÖRÜŞME NEDEN UZAY FIRLATMA MERKEZİNDE?

Güney Kore'deki Kuzey Kore Çalışmaları Üniversitesi'nden araştırmacı Gabriela Bernal, Kuzey Kore liderinin uzaya uydu fırlatma konusundaki ilgisi göz önüne alındığında Kim ile Putin'in Vostochny Kozmodrom'unda yapacağı toplantının sembolik olacağını söylüyor.

Buradaki görüşmelerin Kuzey Kore'nin uzay programı için Rusya'dan teknik yardım alma şansını artırabileceğini söyleyen yetkili, Kim Jong Un'un yakın zamanda iki kez uydu fırlatmada başarısız olduğunu belirtiyor.

Putin, Vladivostok'ta Doğu Asya Ekonomik Forumu'na katıldı. BBC'ye görüş belirten bir uzman ise forumun Rusya'nın izolasyonunu gösterdiğini zira forumda Kim Jong-Un dışında Asyalı hiçbir devlet başkanının bulunmadığını söyledi. Kim Jong-Un'un forumdan herhangi bir fotoğrafı ise henüz paylaşılmadı.

TRENDE KİMLER VAR?

Güney Koreli Kuzey Kore taşımacılığı uzmanı Ahn Byung-min ise trenin tekerleklerinin Rusya'da ve Rusya sınırındaki bir Kuzey Kore istasyonunda değiştirilmesi gerektiğini çünkü iki ülkenin farklı demiryolu ölçüleri kullandığını belirtiyor.

Uluslararasu ajanslara göre Kim'e savunma bakanı, dışişleri bakanı ve silah üretimi ve uzay teknolojisinden sorumlu yetkililer de dahil olmak üzere bir dizi üst düzey isim eşlik ediyor.

Aynı haberde Kore Halk Ordusu Polis Şefleri Ri Pyong Chol ve Pak Jong Chon'un yanı sıra donanma komutanı Kim Myong Sik'in de trende olduğu bilgisine yer verildi.

"DÜNYA SAHNESİNDE GİDEREK YALNIZLAŞAN İKİ LİDER"

Analistlere göre Rusya'nın uzak doğusunda yapılacak olan görüşmede "dünya sahnesinde giderek yalnızlaşan iki lideri bir araya getirecek bir gelişme yaşanacak.

ABD TEHDİT ETTİ: BEDELİNİ ÖDERLER

ABD iki lider arasındaki görüşmede Pyongyang'ın Moskova'ya Ukrayna Savaşı'nda kullanılmak üzere silah sağlayacağını iddia ediyor. Öte yandan the Guardian'a göre ise Kuzey Kore'nin balistik füze ve nükleer silah programlarının oluşturduğu tehdidi artırabilecek uydular ve nükleer enerjili denizaltılar için ileri teknoloji talep edebilir. Kuzey Kore liderinin Putin ile görüşmeye gideceği öğrenildiğinden beri ABD Pyongyang'ı tehdit ediyor, "bedelini öderler" şeklinde uyarıda bulunuyordu.

KREMLİN'DEN ABD'YE REST

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ise ABD'nin uyarıları hakkında konuşmuş ve Rusya ile Kuzey Kore'nin ABD'nin açıklamalarıyla ilgilenmediğini söylemişti. Peskov'un açıklaması şu şekilde:

Bildiğiniz gibi, Kuzey Kore dahil komşularımızla ilişkilerimizi yürütürken, Washington'un uyarıları değil, iki ülkemizin çıkarları bizim için önemlidir. Odaklanacağımız konu iki ülkemizin çıkarlarıdır.

GÜNEY KORE: YAKINDAN İZLİYORUZ

Güney Kore Savunma Bakanlığı Sözcüsü Jeon Ha-kyu ise bugün yaptığı açıklamada bakanlığın Kuzey Kore ile Rusya'nın silah anlaşması ve teknoloji transferi konusunda müzakerelere devam edip etmeyeceğini yakından izlediğini söyledi.

Putin ile görüşmek üzere Rusya'ya giden Kim Jong-Un, Kovid-19 pandemisinden bu yana ilk yurt dışı ziyaretini yapıyor. Kim, 2011'de Kuzey Kore iktidarına geçtikten sonra Çin ve Vietnam'ı ziyaret etmek için yeşil trenini kullanmıştı.

Kuzey Kore'nin kurucu lideri ve Kim'in büyükbabası Kim II. Sung, vefat ettiği 1994'e kadar trenle seyahat etmişti.