İngilizlerden yıllar sonra gelen itiraf! Eski bakan ‘ikiyüzlülük’ dedi: Kıbrıs’ın AB’ye katılmasına izin vermemeliydik

İngiltere’den Kıbrıs ile ilgili yıllar sonra itiraf niteliğinde bir açıklama geldi. Eski Dışişleri Bakanı Lack Straw, Kıbrıs Rum Kesimi’ni AB’ye dahil ederek büyük bir hata yaptıklarını söyledi ve Rumların Ada’daki tavrının ise “ikiyüzlülük” olduğunu söyledi.

Giriş Tarihi 07 Eylül 2023, 11:01 Güncelleme 07 Eylül 2023, 16:36
İngilizlerden yıllar sonra gelen itiraf! Eski bakan ‘ikiyüzlülük’ dedi: Kıbrıs’ın AB’ye katılmasına izin vermemeliydik

İÇİNDEKİLER

İngiltere eski Dışişleri Bakanı Jack Straw, ABD merkezli yayın kuruluşu Politico için itiraf niteliğinde bir yazı. Kıbrıs ile ilgili çarpıcı yorumlar yapan Straw, Kıbrıs Rum Kesimini Avrupa Birliği'ne (AB) dahil ederek büyük bir hata yaptıklarını belirtti ve İngiltere'nin artık iki devletli çözümü destekleyerek diğer ortaklarını da buna ikna etmesi gerektiğini ifade etti. Eski bakan "Kıbrıs'ın AB'ye katılmasına asla izin vermemeliydik" başlıklı yazıda Rum tarafının politikası için "ikiyüzlülük" ifadesini kullandı.

RUSYA-GÜNEY KIBRIS İLİŞKİSİNE DİKKAT!

2001-2006 yılları arasında görev yapan eski İngiliz bakan, Rum kesiminin Rusya ile bağına dikkat çekti ve "Rusya ile Kıbrıs Rum Cumhuriyeti arasındaki yakın ilişki uzun zamandır devam ediyor fakat pek çok kişi bunun sağlıksız olduğunu düşünüyor." ifadelerini kullandı.

"YUNANİSTAN'I NEOFAŞİST ALBAYLAR YÖNETİYORDU"

Jack Straqw, Kıbrıs'ın 1974'teki Barış Harekatı'nın ardından iki bölgeye ayrılması hakkında ise şöyle konuştu:

Türkiye'nin, kuzeyi güvence altına almak için neden harekât yaptığına dair anlatılar büyük farklılıklar gösteriyor. Ancak o dönemde Yunanistan'ı neofaşist albaylar yönetiyordu ve Kıbrıs'ın anakarayla birleşmesi anlamına gelen "enosis" politikasını izliyordu. İngiltere'den bağımsızlık kazanıldığında 1960 yılında kabul edilen iki toplumlu, iki meclisli anayasa çökmüştü. Korkunç bir toplumsal şiddet vardı ve pek çok Kıbrıslı Türk hayatından endişe ediyordu.

RUMLARA "İKİYÜZLÜ" DEDİ

Kıbrıs'ta 2004'te yapılan ve 1963'ten bu yana ayrı olan iki toplumun iki kesimli tek devlet bünyesine yerleştirilmesi için BM tarafından hazırlanan Annan Planı referandumuna Türklerin "evet", Rumların ise "hayır" oyu verdiğini hatırlayan İngiliz bakan, "Bu sürece tanık olan çoğumuz, Kıbrıslı Rum müzakerecilerin ciddi bir ikiyüzlülük yaptığına inanıyorduk." dedi.

"İNGİLTERE'NİN POLİTİKASI YANLIŞTI"

"Bu aşamada Kıbrıs'ın katılımını askıya alabilirdik ve almalıydık." diyen Straw, AB'ye ancak Ada'nın tamamının katılmasına izin verileceğini iki tarafa da göstermeleri gerektiğini vurguladı ve İngiltere'nin izlediği politikanın yanlış olduğuna dikkat çekti. Bunu AB'nin başarısızlığı olarak tanımlayan Straw, sözlerine şöyle devam etti:

Bu AB'nin donmuş bir çatışmaya bizzat başkanlık ettiği anlamına geliyor ve bunu yaparak Kıbrıslı Rumlar üzerindeki tüm ciddi nüfuzunu kaybetmiş oldu.

"GARANTÖR TÜRKİYE"

Straw bu çıkmazdan kurtulmanın tek yolu olduğunu belirtti ve bu çözüm yolu ile ilgili şu ifadeleri kullandı:

Bana göre bu çıkmazdan kurtulmanın tek bir yolu var: Birleşik bir Ada için yürütülen müzakerelerinin bir kez daha başarısızlığa uğraması halinde, uluslararası toplumun iki devletli bir çözüme kendini adaması olacaktır. İngiltere, Türkiye ve Yunanistan ile birlikte Kıbrıs'ın üç garantör ülkesinden biri. Ayrıca Kıbrıs Rum Kesimi'nde iki üs bölgesi var. Elbette İngiltere, Kıbrıs'ta iki devletli bir çözümü tek başına etkileyemez. Ancak yapabileceği ve yapması gereken şey; Kıbrıs üzerindeki büyüyü bozmak, iki devletli çözümü masaya koymak ve diğer ortaklarını da bu çatışmayı çözmenin en iyi yolunun bu olduğuna ikna etmeye çalışmak olmalı.