Gabon'da darbe: Bongo ailesinin yarım asırlık hükümdarlığı son buldu

Fransız sömürgesi Nijer’in ardından, Gabon’da da darbe oldu. Ülkeyi 56 yıldır yöneten Bongo ailesinin hükümdarlığı son buldu. Afrika'da son 2 yılda 9 ülkede darbe girişimi yaşandı. Mali, Sudan ve Burkina Faso'da ise darbe amacına ulaştı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 31 Ağustos 2023 Güncelleme 31 Ağustos 2023, 06:59
Gabon’da darbe: Bongo ailesinin yarım asırlık hükümdarlığı son buldu

İÇİNDEKİLER

Orta Afrika ülkesi, Fransız sömürgesi olan petrol ve uranyum zengini Gabon'da askerler harekete geçti. 42 yıl boyunca ülkeyi yöneten babası Ömer Bongo'dan iktidarı devralan ve 14 yıldır başkan olan Ali Bongo, bir kez daha seçilince ulusal televizyon binasına giren bir grup askeri yetkili, yönetimi ele geçirdiklerini ilan etti.

Askerler, Gabon Devlet Başkanı Ali Bongo Ondimba'nın 3'üncü kez kazandığı seçimlerin iptal edildiğini, ülkedeki tüm güvenlik ve savunma güçlerini kendilerinin temsil ettiğini ve devlet kurumlarının feshedildiğini kaydetti. Bongo'nun ev hapsinde tutulduğu bildirildi. Darbenin ardından 8'i general 12 kişiden oluşan Kurumların Geçiş ve Restorasyon Komitesi (CTRI) isimli bir cunta tesis edildi. Cuntanın başında, Gabon Cumhurbaşkanlığı Muhafız Birliği Komutanı General Brice Clothaire Oligui Nguema'nın olduğu bildirildi.

GABON'SUZ FRANSA YAKITSIZ ARABADIR
2.4 milyon nüfusu olan Gabon, demir ve manganez yataklarıyla da Fransa için her zaman önemli oldu. Ömer Bongo'nun "Fransa'sız Gabon, sürücüsüz bir araba gibidir. Gabon'suz Fransa da yakıtsız araba gibidir" dediği belirtilir.



İNGİLİZ ANAHTARI
Gabon'lu General Nguema, önce Fas'ta sonra Londra'da askeri eğitim aldı. Omar Bongo'ya yakın isimler arasındaydı. Bongo'nun ölümüne kadar muhafız birliğinde komutanlık yaptı.



Ali Bongo, Fransa'nın müttefiki olan babası Ömer Bongo'dan 2009'da görevi devralmıştı. Afrika'da son 2 yılda 9 ülkede darbe girişimi yaşandı. Mali, Sudan ve Burkina Faso'da ise darbe amacına ulaştı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN