İsrailli mevkidaşı ile görüştü açığa alındı: Libya Dışişleri Bakanı’na protesto

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş, İsrailli mevkidaşı Eli Cohen ile yaptığı görüşme dolayısıyla açığa alındı. Bakanlık önünde toplanan Libyalılar ise “Libya davayı satmaz, normalleşmeye hayır” sloganlarıyla el-Menguş’u protesto ediyor.

Giriş Tarihi 28 Ağustos 2023, 09:20 Güncelleme 28 Ağustos 2023, 09:42
İsrailli mevkidaşı ile görüştü açığa alındı: Libya Dışişleri Bakanı’na protesto

İÇİNDEKİLER

Libya Dışişleri Bakanı Necla el-Menguş'un İsrailli mevkidaşı ile görüşmesi krize yol açtı. İki ülkenin dışişleri bakanları arasında yapışan "ilk toplantı" büyük tepki çekerken Libya'nın başkenti Trablus'ta toplanan göstericiler el-Manguş'u protesto etti. Öte yandan Dibeybe hükümeti tarafından yapılan açıklamada Libyalı bakanın açığa alındığı duyuruldu.

İKİ ÜLKENİN BAKANLARI ARASINDA İLK TOPLANTI

Menguş, İtalya'nın başkenti Roma'da İsrail Dışişleri Bakanı Eli Cohen ile görüşmüş ve dün İsrail Dışişleri Bakanlığından yapılan açıklamada "İsrail ve Libya dışişleri bakanları arasında tarihî bir toplantı yapıldığı" belirtilmişti. Açıklamada, ayrıca, bakanlar düzeyindeki toplantının "iki ülke arasında iş birliği ve ilişki olanaklarının incelenmesini" amaçladığı belirtilmişti.

Libya ve İsrail dışişleri bakanları arasında "ilk toplantı" olduğu belirtilen görüşme için şu ifadelere yer verildi:

Toplantıda bakanlar, iki ulus arasındaki tarihî bağları, Libya Yahudilerinin mirasını, ülkeler arasındaki iş birliği olasılığını, İsrail'in insani konularda tarım, su yönetimi ve daha pek çok konuda verebileceği yardımı tartıştı.

"LİBYA DAVAYI SATMAZ: NORMALLEŞMEYE HAYIR"

Libyalılar ise Bakan el-Menguş'un İsrailli mevkidaşı ile görüşmesini protesto etti. Libya Ulusal Birlik Hükümeti aleyhine slogan atan eylemciler, Bakan el-Menguş'tan hesap sorulmasını istedi. Başkent Trablus başta olmak üzere Misrata, Zaviye, Sabrata ve Zliten gibi birçok şehirde toplanan protestocular yollarda lastikler yaktı. Protestocular "Libya davayı satmaz, normalleşmeye hayır" şeklinde sloganlar atarken Menguş hakkında gereğinin yapılmasını talep ettiler.

BAKAN MENGUŞ AÇIĞA ALINDI

Libya Ulusal Birlik Hükümeti Başbakanı Abdulhamid Dibeybe, Dışişleri Bakanı Menguş'u İsrailli bakan ile görüşmesi dolayısıyla açığa aldı. Kararname'de "Menguş'un açığa alındığı ve hakkında soruşturma açılmasına karar verildiği" ifadeleri yer aldı.

İSRAİL İLE İLİŞKİ KURMAK YASAK

İsrail'i tanımayan Libya'nın Tel Aviv ile diplomatik ilişkileri bulunmuyor. Libya pasaportunda ise "İşgal altındaki Filistin toprakları (İsrail) dışında bütün ülkelere gidebilir" notu yer alıyor. İsrail ile ilişki kurmak yasak ve ayrıca, cezai müeyyideye tabi.