Sırp askerler tarafından kurşuna dizilmişlerdi: 224 Boşnak ve Hırvat sivil törenle anıldı

Bosna Savaşı’nda sivil toplama kamplarına kapatılan ve Sırp askerler tarafından kurşuna dizilen 224 Boşnak ve Hırvat sivil için vefatlarının 34. yılında anma programı düzenlendi. Koricanske kayalıklarında öldürülen kurbanları anmak için kayalıklardan aşağıya 224 adet gül atıldı.

Giriş Tarihi 21 Ağustos 2023, 17:05 Güncelleme 21 Ağustos 2023, 17:07
Sırp askerler tarafından kurşuna dizilmişlerdi: 224 Boşnak ve Hırvat sivil törenle anıldı

İÇİNDEKİLER

1992-1995 yılları arasındaki Bosna Savaşı'nda Sırp askerler tarafından Prijedor'daki Trnopolje toplama kampında tutulan Boşnak ve Hırvat siviller otobüslerle Bosna Hersek'in orta kesimlerine bulunan Vlasic Dağı yakınlarındaki Koricanske kayalıklarına götürülmüş ve kurşuna dizilmişti. 21 Ağustos 1992'de kurşuna dizilen 224 Boşnak ve Hırvat sivil için anma töreni düzenlendi.

224 KURBAN İÇİN 224 GÜL

Sırp askerler tarafından kurşuna dizilen 224 anısına düzenlenen törende her bir kurban için Koricanske kayalıklarından birer gül atıldı ve dua edildi.

Anma töreninde konuşan Bosna Hersek İnsan Hakları ve Mülteciler Bakanı Sevlid Hurtic, "224 kişiyi hatırlamak için 224 sayısını her gün aklımızda tutmalıyız. 224 kişi öldürüldü ve bu uçuruma atıldı. Bu sayıyı unutmayalım ve çocuklarımıza anlatalım." İfadelerini kullandı.

"BOSNA HERSEK SAVUNMAYA HAZIR"

Bosna Hersek Dışişleri Bakanı Elmedin Konakovic ise "Bosna Hersek'in her karışını savunmaya hazır olduklarına" dikkat çekti ve böyle acılarda birlik olunması gerektiğini belirtti.

OTOBÜSLERE BİNMEK İÇİN PARA BİLE VERDİLER

224 sivili, katledilip atılacakları kayalıklara taşıyan otobüsten son anda inerek ölümden kurtulan Hamidija Joldic ise insanların otobüslerin kendilerini kurtarmak için getirildiğini zannettiğini söyledi ve birçok kişinin sivil toplama kamplarından kurtulacaklarını zannettiği o otobüslere binmek için para ödediğini söyledi.

Joldic, "Otobüse bindim, içimden bir ses 'Hemen in!' dedi ve arka kapıdan indim. Bana neden indiğimi soranlara ocakta yemeğim kaldığı için geri gitmem gerektiğini söyledim." dedi.