SON DAKİKA: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Erdoğan-Putin Astana'da görüşecek! ABD'den teklif gelirse düşünürüz

Son dakika haberleri... Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov, Başkan Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Putin'in Astana'da bir araya geleceğini açıkladı. Kremlin'den yapılan son dakika açıklamasına göre görüşme 13 Ekim'de gerçekleşecek. Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ayırca "ABD, Putin ve Biden'ın görüşmesini teklif ederse bunu değerlendiririz. ABD, Rusya ile müzakelere açık olduğunu söyledi ama bu yalan, ciddi bir teklif almadık." dedi.

Giriş Tarihi 11 Ekim 2022, 13:39 Güncelleme 11 Ekim 2022, 18:49
SON DAKİKA: Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov: Erdoğan-Putin Astana’da görüşecek! ABD’den teklif gelirse düşünürüz

İÇİNDEKİLER

Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, Rasiya 1 kanalına yaptığı açıklamada, "Olası barış görüşmelerine ilişkin her öneriyi dinlemeye hazırız ancak sürecin önceden nereye evrileceğini söylemek zor" dedi.

"ERDOĞAN İLE PUTİN GÖRÜŞECEK"
Lavrov, ayrıca Türkiye'nin Ukrayna ile ilgili görüşmeleri düzenleme teklifi hakkında, "Erdoğan ve Putin bu hafta Astana'da buluşacak, bu toplantı konuları görüşmek için bir fırsat dedi, Moskova her türlü müzakere önerisini dinlemeye hazır, ancak öncelikle girişimlerin içeriğini bilmemiz gerekiyor" açıklamasında bulundu.

KREMLİN TARİHİ DUYURDU
Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Kazakistan'ın başkenti Astana'da 13 Ekim'de görüşeceğini bildirdi.

Peskov, başkent Moskova'da gazetecilere güncel konulara dair açıklamalarda bulundu. Putin ve Erdoğan'ın, Astana'daki görüşmesiyle ilgili hazırlıkların devam ettiğini belirten Peskov, "Görüşme yarın değil perşembe günü gerçekleşecek." dedi.

Peskov, görüşmede, Ukrayna meselesi ve ikili ilişkilerin ele alınacağı bilgisini paylaştı.

"ABD, UKRAYNA MESELESİNE FİİLİ OLARAK DAHİL OLDU"
ABD'nin Ukrayna'ya hava savunma sistemlerini sevk etme yönündeki planlarını değerlendiren Peskov, "Bu, Ukrayna tarafı için çatışmayı daha uzun ve daha acı hale getirecek ancak hedeflerimizi ve nihai sonucu değiştirmeyecek." dedi.

"ABD'nin, Ukrayna meselesine fiili olarak dahil olduğunu" belirten Peskov, Rusya'nın Ukrayna ile ilgili hedeflerine "verimli" ve "etkili bir şekilde" ulaşmayı planladığını dile getirdi.

ZİYARET ÖNCESİ KRİTİK TEMAS
Başkan Erdoğan ve Putin'in görüşmesi öncesi kritik bir temas gerçekleştirildi. Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Rusya Federasyonu Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Görüşmede Ukrayna ve Suriye başta olmak üzere ikili ve bölgesel savunma, güvenlik konuları ele alındı.

Bakanlıktan konuya ilişkin yapılan açıklamada şu ifadelere yer verildi;

Ukrayna ve Suriye başta olmak üzere ikili ve bölgesel savunma, güvenlik konularının ele alındığı görüşmede Bakan Akar tarafından:

Ukrayna bağlamında;
"Sayın Cumhurbaşkanımızın birçok kez dile getirdiği üzere daha fazla can kaybının yaşanmaması, bölgede huzur ve istikrarın yeniden tesis edilebilmesi için acilen bir ateşkes ilan edilmesinin önemi vurgulandı ve ateşkes konusunda anlayış birliğinde olunduğu memnuniyetle müşahede edildi,

Başarıyla devam eden tahıl nakli konusundaki gelişmeler üzerinde duruldu,

İnsani yardım konusunda her türlü desteği sağlamaya çalışan Türkiye'nin bölgede barışın temini için bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da üzerine düşeni yapmaya hazır olduğu bir kez daha ifade edildi.

Suriye'nin kuzeyi bağlamında;

Terör tehdidi ve koridorunun kalıcı olarak engellenmesi ve terör örgütlerinin etkisiz hâle getirilmesinin en önemli önceliğimiz olduğu vurgulandı,

Bu konuda daha önce varılan mutabakatlara uyulmasının önemi bir kez daha dile getirildi."

BAŞKAN ERDOĞAN KAZAKİSTAN'A GİDİYOR
Başkan Recep Tayyip Erdoğan'ın, 12-13 Ekim'de Kazakistan'a yapacağı resmi ziyarette iki ülke arasındaki stratejik ortaklık ilişkilerinin genişletilmesi için somut adımların atılması bekleniyor.

Türkiye ve Kazakistan, bu yıl diplomatik ilişkilerinin kuruluşunun 30. yılını kutluyor.

Eski Sovyetler Birliği'nin, yaklaşık 70 yıl parçası olan ve birliğin dağılmasıyla egemenliğini kazanan Kazakistan'ın bağımsızlık ilanını tanıyan ilk ülke Türkiye oldu.

Kazakistan, bağımsızlığını resmen duyurduktan yaklaşık 2 ay sonra Mart 1992'de Türkiye ile diplomatik ilişkilerini tesis etti.

Türkiye'nin buraya atadığı ilk büyükelçisi Argun Özpay, 21 Nisan 1992'de Kazakistan'ın ilk Cumhurbaşkanı Nursultan Nazarbayev'e güven mektubunu sundu.

Böylece Türkiye, ülkenin o dönemki başkenti Almatı'da büyükelçiliğini açtı ve bağımsız Kazakistan'daki ilk diplomatik misyonun kurulmasına öncülük etti. Kazakistan da aynı yıl Ankara'da büyükelçiliğini kurdu. 2009'da ise ikili ilişkiler stratejik ortaklık statüsü kazandı.

İki ülke Mayıs 2012'de "Yeni Sinerji-Ortak Ekonomik Programı Eylem Planı" imzalarken Ekim 2012'de de Kazakistan ile Türkiye arasında "Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi"nin ilk toplantısı düzenlendi.

Türkiye ve Kazakistan, 30 yılda karşılıklı ticaret hacmini 30 milyon dolardan 3 milyar dolara çıkardı.

Bölgesel ve uluslararası arenada da iş birliğini sürdüren iki ülke, ayrıca Türk dünyasının entegrasyonu adına önemli girişimler başlattı. Türk Devletleri Teşkilatı başta olmak üzere Uluslararası Türk Kültürü Teşkilatı (TÜRKSOY), Uluslararası Türk Akademisi (TWESCO), Türk Dili Konuşan Ülkeler Parlamenter Asamblesi (TÜRKPA) gibi ortak kurumların kuruluşlarına öncülük etti.

ERDOĞAN'IN ASTANA ZİYARETİYLE STRATEJİK İLİŞKİLERİN GENİŞLETİLMESİ İÇİN SOMUT ADIMLAR ATILACAK
Astana'da düzenlenecek Asya'da İşbirliği ve Güven Artırıcı Önlemler Konferansı'na (CICA) da katılacak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Kazakistan ziyaretinin, iki ülke arasındaki siyasi ilişkiler açısından da önemli olacağı belirtiliyor.

Erdoğan'ın 2017'deki son ziyaretinden bu yana Kazakistan'da iktidar değişikliğiyle gelen yeni siyasi ve sosyoekonomik süreç yaşanıyor. Ayrıca, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın söz konusu ziyaretiyle, göreve geldikten sonra mayıs ayında ilk kez Ankara'da resmi temaslarda bulunan Kazakistan Cumhurbaşkanı Kasım Cömert Tokayev ile ikili ilişkilerin yeni dönemini simgeleyen "genişletilmiş stratejik ortaklık" anlaşması için somut adımların atılması bekleniyor.

Heyetiyle Astana'ya gelecek Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Sarayı Akorda'da resmi törenle karşılanacak ve Cumhurbaşkanı Tokayev ile baş başa ve heyetler arası görüşmelerde bulunacak. Bunun yanı sıra iki ülke arasında siyasi ve ekonomik konulardan askeri ve savunma sanayine, kültürel ve beşeri alanlara kadar iş birliğinin değerlendirileceği Kazakistan-Türkiye Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyinin (YDSK) 4. Toplantısı'na katılacak.

TÜRKİYE, KAZAKİSTAN'IN EN BÜYÜK 5. TİCARET ORTAĞI
Kazakistan ile Türkiye, halihazırdaki 3 milyar 527 milyon dolar olan karşılıklı ticaret hacminin 10 milyar dolara çıkarmayı hedefliyor.

Türkiye, şu anda Kazakistan'ın Rusya, Çin, İtalya, Güney Kore'den sonra en çok dış ticaret yaptığı 5. ülke konumunda yer alıyor. Ayrıca Türkiye, son yıllarda Kazakistan'da ABD ve İsviçre'den sonra yatırımlarını en fazla artıran üçüncü ülke olarak biliniyor. Resmi verilere göre, ülkede 3 bine yakın Türk sermayeli şirket faaliyet gösteriyor.

Kazakistan ile Türkiye arasında hava yolu bağlantısı da güçleniyor. Şu anda Kazakistan'ın başkenti Astana dahil Almatı, Çimkent, Türkistan ve Aktau'dan Türkiye'nin İstanbul ve Antalya gibi şehirlerine haftada karşılıklı olarak 80'e yakın tarifeli uçak seferi yapılıyor. Yakında, Türk Hava Yolları tarafından Ankara'dan Kazakistan'a doğrudan uçak seferlerinin başlatılması planlanıyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN