Kerç Köprüsü'nde patlama! Ukrayna resmen açıkladı: "Bu daha başlangıç"

Son dakika haberi! Kırım'da Rus kuvvetleri için kritik bir stratejik arter olan Kerç köprüsündeki bir trende çıkan yangın nedeniyle trafiğin durdurulduğu bildirildi. Ukrayna "Kırım köprüsü patlaması başlangıç. Yasal olmayan her şey yok olmalı" açıklamasını yaptı. Patlama anlarına ilişkin görüntüler de ortaya çıktı. Putin'in patlamanın sebebiyle Hükümet komisyonu oluşturması talimatı verdi. 2018'de açılışı yapılan köprü, Ukrayna'da özellikle güneyde savaşan Rus askerlerine askeri teçhizatın taşınmasında ve askerlerin feribotla taşınmasında kilit bir ulaşım bağlantısıydı. Yandex haritalar hizmetinin verilerine göre, köprüde seyahat 31 Ekim'e kadar engellenecek. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, yaptığı açıklamada “Kiev rejiminin sivil altyapının yıkımına tepkisi, onun terörist doğasını kanıtlıyor" ifadelerini kullandı. Rusya Federasyonu Soruşturma Komitesi, Kırım köprüsünde meydana gelen patlamada ilk belirlemelere göre 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Akşam saatlerinde gelen son dakika haberine göre; Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, “Kırım Köprüsü’ndeki demiryolu ulaşımı tamamen sağlandı. Tüm planlanan trenlerin geçişine izin verilecek” diye açıkladı. Putin de Kerç Köprüsü'nde önlemlerinin artmasına yönelik kararnemeyi imzaladı.

Giriş Tarihi 08 Ekim 2022, 21:15 Güncelleme 08 Ekim 2022, 21:23
Kerç Köprüsü’nde patlama! Ukrayna resmen açıkladı: Bu daha başlangıç

İÇİNDEKİLER

Ukrayna'daki savaşın ortasındaki Kırım'da Rus kuvvetleri için kritik bir stratejik arter olan Kerç köprüsünde, bilinmeyen kargo taşıyan bir trenden yoğun alevler ve siyah duman çıkması nedeniyle trafiğin durdurulduğu bildirildi.

KERÇ KÖPRÜSÜ'NDEN YANGIN | VİDEO İZLE


KARA YOLUNUN ÇÖKTÜĞÜ GÖRÜLDÜ


Fotoğraflarda ayrıca hem doğu hem de batıya giden kara yolunun yanan trenin yakınında suya çöktüğü görülüyor.

PATLAMA ANI ORTAYA ÇIKTI | VİDEO İZLE


Rusya'nın 2014 yılında Kırım'ı ele geçirmesinin ardından inşa edilmesi milyarlarca dolara mal olan köprü, Ukrayna'nın en önemli hedeflerinden biri olmasına rağmen, onu uzaktan vurabilecek geleneksel silahlardan yoksundu.



SON DAKİKA! TREN YOLU ULAŞIMA AÇILDI
Rusya Başbakan Yardımcısı Marat Husnullin, "Kırım Köprüsü'ndeki demiryolu ulaşımı tamamen sağlandı. Tüm planlanan trenlerin geçişine izin verilecek" diye açıkladı.

PUTIN İMZAYI ATTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kerç Boğazı'ndan geçen ulaşım geçişini, elektrik şebekesi köprüsünü ve doğalgaz boru hattını korumaya yönelik önlemlerin artırılması emrini verdi. İlgili yetkiler Federal Güvenlik Servisi'ne (FSB) verildi.

RUSYA ÖNLEMLER ALMIŞTI
Pentagon bile köprüyü Ukrayna kuvvetleri için uygun bir hedef olarak gördüğünü açıkça belirtti. Rusya, son aylarda kendisini saldırıdan korumak için hava savunması ve bir takım önlemler almıştı.

UKRAYNA MI RUSYA MI YAPTI?
Patlamanın kaza olabileceği iddia edilirken Ukrayna'nın bir saldırı yaparak ulaşımı kesmiş olabileceği de değerlendiriliyor.

Bir başka görüşe göre ise Rusya, Ukrayna'ya saldırı alanlarını genişletmek istiyor ve bu saldırıyı da bahane olarak kullanacak.

UKRAYNA'DAN AÇIKLAMA: "BU DAHA BAŞLANGIÇ"
Ukrayna medyası, köprüde sabah saat 06.00 sıralarında bir patlama meydana geldiğini bildirdi. Ukrayna Cumhurbaşkanlığı danışmanlığının yaptığı açıklama adeta kan dondurdu. Ukrayna "Kırım köprüsü patlaması başlangıç. Yasal olmayan her şey yok olmalı" açıklamasını yaptı.

GÖRÜNTÜLER ORTAYA ÇIKTI
Böylece patlamanın ardından oluşan, saldırı hangi taraftan geldi soru işaretleri de son bulmuş oldu. Patlama anlarına ilişkin görüntüler de ortaya çıktı.

Mykhailo Podolyak, Twitter hesabından yaptığı açıklamada "Yasadışı olan her şey yok edilmeli, çalınan her şey Ukrayna'ya iade edilmeli, Rusya'nın işgal ettiği her şey sınır dışı edilmeli" dedi. Ancak yine de Ukrayna tarafı, saldırının sorumluluğunu resmi olarak üstlenmedi.

'MUTLU YILLAR, SAYIN BAŞKAN!'
Ukrayna Ulusal Güvenlik ve Savunma Konseyi sekreteri Oleksiy Danilov ise, Marilyn Monroe'nun söylediği 'Happy birthday, Mrs. President' şarkısıyla birlikte yanan köprünün videosunu "Günaydın, Ukrayna" mesajıyla paylaştı.

DANİLOV PUTİN'İ TROLLEDİ | VİDEO İZLE

1950'li ve 60'lı yıllarda bütün dünyayı kasıp kavuran Marilyn Monroe, dönemin ABD Başkanı John F. Kennedy'nin doğum gününde ünlü şarkıyı seslendirmişti.

ŞAFAK SÖKÜYOR KÖPRÜ GÜZELCE YANIYOR
Ukrayna Güvenlik Servisi (SSU) ise sosyal medya hesabından köprünün yıkılmış fotoğrafını paylaşarak "Şafak söküyor, Köprü güzelce yanıyor" ifadelerini kullandı.


ESTONYA'DAN TEBRİK MESAJI
Estonya Dışişleri Bakanı Urmas Reinsalu, Kırım Köprüsü'ndeki patlamayı gerçekleştirdiğini öne sürdüğü Ukrayna özel kuvvetlerini tebrik etti. Reinsalu, Kırım Köprüsü'ndeki patlamayı memnuniyetle karşılayarak, arkasında Ukrayna özel kuvvetlerinin olduğunu öne sürdü.

Reinsalu, "Estonya kesinlikle bunu memnuniyetle karşılıyor ve muhtemelen bu operasyonun arkasında olan Ukrayna özel kuvvetler birimlerini tebrik ediyor" ifadelerini kullandı.

Estonyalı bakan ayrıca, Kiev makamlarının uzun süredir Kırım Köprüsü'nü öncelikli hedefler arasında saydığını hatırlattı.

RUSYA İÇİN NEDEN ÖNEMLİ?
Kerç Köprüsü hem Ukraynalılar hem de Ruslar arasındaki sembolik öneminin yanı sıra, işgalden önce Rusya'yı Kırım Yarımadası'na bağlayan tek noktaydı. Köprünün havaya uçmasıyla Rus güçleri artık yalnızca Krasnodar-Melitopol arasındaki demiryolu hattını kullanabilecek ve bu da Ukraynalıların yeni bir saldırı düzenleme ihtimalini artırıyor.

Kerç Köprüsü üstündeki demiryolundan Ukrayna işgali için vagon vagon silah ve askeri ekipman taşındığı biliniyor.

Köprü saldırısı, aynı zamanda cephe hattında Ukraynalıların ilerleyişinin hızla sürdüğü bir zaman diliminde gerçekleşti. Ağustos ayı sonunda karşı taarruza geçen Ukrayna ordusu, Eylül ayı içerisinde doğudaki Harkov bölgesini kısa sürede Rus işgalcilerden temizledi. Ekim ayına girilmesiyle bu kez güneydeki Herson'da Ruslar kayıplar yaşamaya, Ukraynalılar özellikle Dinyeper Nehri'nin kuzeyini geri almaya başladı. Ukrayna lideri Zelenskiy, Perşembe günü yaptığı ulusa sesleniş konuşmasında, Ekim ayı başından itibaren Herson'da 500 kilometrekareyi aşkın bir toprağı Ruslardan kurtardıklarını duyurdu.

İşgalin ilk günlerinde Rusların eline geçen Herson, Kırım Yarımadası'nın hemen kuzeyinde yer alıyor ve Ukraynalılar haftalardır Kırım ve Herson arasındaki bağlantıyı koparmaya çalışıyordu. Dinyeper Nehri üstündeki köprüleri ABD'nin gönderdiği HIMARS füze sistemleriyle vuran Ukraynalıların, Kerç Boğazı üstündeki Rus köprüsünü hedef almasını kimse beklemiyordu.

KIRIM PARLAMENTOSUNDA AÇIKLAMA
Kırım Parlamentosu Başkanı Vladimir Konstatinov olayla ilgili açıklamalarda bulundu. Konstatinov, "Kırım Köprüsü olayından 'Ukraynalı vandallar' sorumlu." dedi. Konstantinov, "Ukraynalı vandallar kanlı elleriyle Kırım Köprüsüne ulaşmayı başardı. Şimdi gurur duyacakları bir şey var artık; 23 yıllık yönetimleri boyunca Kırım'da dikkate değer bir şey inşa edemediler, ancak Rus köprüsünün tuvaline zarar vermeyi başardılar. Kiev rejiminin ve Ukrayna devletinin özü budur. Yapabildikleri tek şey ölüm ve yıkım." ifadelerini kullandı.



PATLAMANIN ŞİDDETİ GÜN AĞARINCA ORTAYA ÇIKTI | VİDEO İZLE

RUSYA'DAN AÇIKLAMA: KOMİSYON TALİMATI VERİLDİ
Kremlin Sarayı'nın resmi hesabından yapılan açıklamaya göre Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Kerch Köprü patlamasıyla ilgili acil durum talimatı verdiği açıklandı. Açıklamada "Vladimir Putin, Kırım Köprüsü'ndeki acil durumla ilgili olarak Başbakan Mihail Mişustin, Başbakan Yardımcısı Marat Khusnullin, Acil Durum (EMERCOM) Bakanı Alexander Kurenkov ve Ulaştırma Bakanlığı Vitaly Savelyev'in yanı sıra güvenlik güçleri başkanlarından bilgi aldı" denildi.

Putin'in Başbakan Mişuştin'e olayın nedenlerinin ortaya çıkarılması için Krasnodar Bölgesi ve Kırım başkanlarını, Ulusal Muhafızlar, FSB ve İçişleri Bakanlığı yetkililerini de içeren hükümet komisyonu kurulması talimatını verdiği vurgulandı. Kremlin açıklamasında Ulaştırma Bakanı Savelyev ile EMERCOM Başkanı Kurenkov'un olay yerine gittiği belirtildi.

KURTARMA EKİPLERİ, KIRIM KÖPRÜSÜNDE PATLAMA SONRASI ÇIKAN YANGINI SÖNDÜRDÜ
Kurtarma ekiplerinin, Kırım Köprüsü'nde meydana gelen patlamanın ardından alev alan dizel yakıt yüklü trende çıkan yangını söndürdüğü bildirildi.

Rusya Acil Durumlar Bakanlığı'ndan bir kaynak, Kırım Köprüsü üzerinde dizel yakıt taşıyan trende çıkan yangının tamamen söndürüldüğünü söyledi. Kaynak, "Kırım köprüsünde dizel yakıt taşıyan trende çıkan yangın tamamen söndürüldü. Yangın söndürme çalışmalarına 250 kişi ve 70 ekipman katıldı" dedi.

RUS VEKİL: KIRIM KÖPRÜSÜ'NDEKİ SALDIRIYA GÜÇLÜ BİR YANIT VERİLECEK
Rusya parlamentosunun alt kanadı Duma'nın Savunma Komitesi üyesi Andrey Gurulev, Telegram kanalından yaptığı paylaşımda, Kırım Köprüsüne yönelik saldırıya acele etmeden güçlü bir yanıt verileceğini belirtti.

Gurulev "Kesinlikle güçlü bir yanıta ihtiyacımız var, bu yanıtı vereceğiz. Ama acele etmeden her şeyi en ince ayrıntısına kadar hesaplamamız gerekiyor, şimdi asıl mesele duygulara teslim olmamak. Başkomutanımız dengeli ve güçlü kararlar vermesini iyi biliyor, bunu yapacak, eminim, zamanı geldi artık" ifadelerini kullandı.

BİR KAMYON HAVAYA UÇURULDU
Ulusal Terörle Mücadele Komitesi, Kırım köprüsünde bir kamyonun havaya uçtuğunu söyledi. Raporda, "Bugün saat altıda yedi dakika Kırım köprüsünün Taman Yarımadası tarafından kara yolu kısmında, bir kamyon havaya uçtu, bunun sonucunda Kırım Yarımadası'na giden bir demiryolu treninin yedi yakıt tankı ateşlendi" ifadelerine yer verildi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, yaptığı açıklamada "Kiev rejiminin sivil altyapının yıkımına tepkisi, onun terörist doğasını kanıtlıyor" ifadelerini kullandı.

31 EKİM'E KADAR ENGELLENECEK
Yandex haritalar hizmetinin verilerine göre, Kırım köprüsünde seyahat 31 Ekim'e kadar engellenecek.

PUTİN: KÖPRÜYE ZARAR GELİRSE KİEV'İ VURURUZ"

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in emriyle inşa edilen ve 2018'de açılışı yapılan köprü, Ukrayna'da özellikle güneyde savaşan Rus askerlerine askeri teçhizatın taşınmasında ve askerlerin feribotla taşınmasında kilit bir ulaşım bağlantısıydı.

Rusya, Ukrayna'daki çatışmalara rağmen köprünün güvenliğini korumuştu ancak Kiev'i saldırıya uğraması halinde misilleme yapmakla tehdit etmişti.

Putin'in Ukrayna savaşı devam ederken, haziran ayında, "Ukrayna bu köprüye zarar verirse Kiev'i vururuz" dediği biliniyor.



AÇILIŞINI PUTİN YAPMIŞTI
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, 15 Mayıs 2018 yılında Azak Denizi ile Karadeniz'i birleştiren Kerç Boğazı'ndaki 19 kilometrelik köprünün açılış törenine kullandığı kamyonla gelmişti. Uzunluğu ile Avrupa ve Rusya'nın en uzun köprüsü kabul edilen köprünün açılışını gerçekleştiren Putin, burada bir konuşma yapmıştı.

Putin, köprünün açılışını tarihi bir gün olarak nitelendirerek, bu sayede Kırım ve Sivastopol ile daha güçlü bir şekilde yakınlaştıklarını ifade etmişti.

UKRAYNA'DAN TEPKİ
O dönem Ukrayna Devlet Başkanı olan Petro Poroşenko Kerç Köprüsü'nün açılışına tepki göstermişti. Açılışın "alaycı" bir şekilde Stalin rejimi tarafından gerçekleştirilen Kırım Tatar sürgününün yıl dönümü öncesinde yapıldığına dikkat çeken Poroşenko, "Yasa dışı inşa edilen Kerç Köprü'sü Kremlin'in yine uluslararası kuralları ihlal ettiğinin göstergesidir." ifadelerini kullandı.

Poroşenko, Moskova'nın Kırım yarımadasını geçici işgalini meşrulaştırmak için beyhude çabalar harcadığını söylemişti. Poroşenko, "Köprü, bizim Kırım'ı acilen terk edecekleri zaman işgalcilere lazım olacak." ifadelerini kullanmıştı. Rusya, 2014'de Ukrayna'ya ait Kırım yarımadasını yasa dışı olarak ilhak etmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN