ABD'nin gizli dinlemeler yaptığını ortaya çıkarmıştı! Putin, Snowden'a vatandaşlık verdi

2013 yılında ABD hükümetinin gizli dinlemeler yaptığını ve bunları kayıt altına aldığını sızdıran eski ABD Ulusal Güvenlik Ajansı (NSA) çalışanı Edward Snowden'a Rusya vatandaşlığı verildi.

Giriş Tarihi 26 Eylül 2022, 20:25 Güncelleme 26 Eylül 2022, 20:48
ABD’nin gizli dinlemeler yaptığını ortaya çıkarmıştı! Putin, Snowden’a vatandaşlık verdi

İÇİNDEKİLER

Amerikan Merkezi Haber Alma Örgütü (CIA) için de çalışan Edward Snowden, 2013 yılında, Amerikan Ulusal Güvenlik Kurumu'na (NSA) bağlı olarak çalışırken, Amerikan istihbaratının telekomünikasyon şirketleriyle işbirliği ve Avrupa hükümetlerine yönelik dinleme faaliyetleri hakkındaki ayrıntılı gizli belgeleri kopyalayıp sızdırdı.



RUSYA'YA KAÇMIŞTI
Snowden, adil yargılanmayacağını düşenerek 2013 yılında ABD'den Rusya'ya kaçarak 1 yıllık geçici oturum izni aldı. Ardından da Snowden'a, 2020 yılında Rusya'da daimi oturum izni verilmişti.

Snowden, o yıldan beri sürekli oturum izniyle Rusya'da yaşıyordu.



ABD YABANCI ÜLKELERİN DEVLET BİNALARINI DİNLİYORDU
Snowden'ın sızdırdığı belgeler, NSA'nın ayrıca ABD'nin yurt dışı misyonlarda organize ettiği gizli birimler yoluyla yabancı ülkelerin hükümet binalarını gizlice dinlediğini ve kayıtlar tuttuğunu göstermişti.



RUSYA VATANDAŞLIĞI VERİLDİ
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin tarafından imzalanan kararnameye göre, Snowden'a Rusya vatandaşlığı verildi.

Putin'in imzaladığı kararnamede, "Rusya Federasyonu Anayasası'nın 89. maddesinin 'a' paragrafı uyarınca, 21 Haziran 1983'te Amerika Birleşik Devletleri'nde doğan Edward Joseph Snowden'ın Rusya Federasyonu vatandaşlığı verilmesine karar veriyorum" ifadeleri yer aldı.



PUTİN, SNOWDEN'İ GÜVENCE ALTINA ALDI
Putin'in aldığı bu karar ile Snowden, istihbarat bilgilerini sızdırdığı gerekçesi ile ABD'de yargılanmasına karşı kendisini güvence altına almış oldu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN