Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı! Aziz George Şapeli'nde defnedildi

Son dakika haberi! İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth başkent Londra'daki Westminster Abbey Kilisesi'nde son yolculuğuna uğurlandı. Cenaze töreninin gerçekleşeceği güzergaha sabahın erken saatlerinde akın etti. İngiliz basını, Kraliçe'nin cenazesinin "ciddi" tehditlerden korumak için İngiltere'nin şimdiye kadarki en büyük güvenlik operasyonunun başladığını yazdı. Cenaze töreninde Kraliçe'nin özel bir isteğinin de yerine getirildiği belirtildi. Kraliçe'nin tabutunda bulunan notun kime ait olduğu da ortaya çıktı. Cenaze Windsor Dekanı David Conner tarafından Kral 3. Charles ve Kraliyet Ailesi üyelerinin katıldığı özel bir törenle yerel saatle 19.30’da Aziz George Şapeli'nde defnedildi.

Giriş Tarihi 19 Eylül 2022, 23:22 Güncelleme 20 Eylül 2022, 06:30
Kraliçe 2. Elizabeth son yolculuğuna uğurlandı! Aziz George Şapeli’nde defnedildi

İÇİNDEKİLER

8 Eylül 2022 tarihinde 96 yaşında hayatını kaybeden Birleşik Krallık ve İngiliz Milletler Topluluğu'nun en uzun hüküm süren Kraliçesi II. Elizabeth bugün son yolculuğuna uğurlandı.


2. ELİZABETH'E SON VEDA! VİDEO İZLE

İŞTE SAAT SAAT CENAZE TÖRENİ

AZİZ GEORGE ŞAPELİ'NE DEFNEDİLDİ
19.30
Cenaze Windsor Dekanı David Conner tarafından Kral 3. Charles ve Kraliyet Ailesi üyelerinin katıldığı özel bir törenle yerel saatle 19.30'da Aziz George Şapeli'nde defnedildi.

DEFİN KAMUYOUNA KAPANDI
Kraliçe II. Elizabeth'in en büyük oğlu ve ülkenin yeni hükümdarı olan Kral 3. Charles ve Kraliyet ailesi üyelerinin katılımıyla gerçekleşen defin töreninin detayları kamuoyu ile paylaşılmadı ancak Buckingham Sarayı, töreni "son derece kişisel bir aile olayı" olarak nitelendirdi. Defin töreni kamuoyuna kapalı olarak gerçekleşti.

CENAZE WINDSOR KALESİ'NDE
17.00
96 yaşından hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth'in tabutu, başkent Londra'daki Westminster Abbey Kilisesi'nde yapılan cenaze merasiminin ardından TSİ 17.00'de Windsor Kalesi önündeki Uzun Yürüyüş alanına getirildi.

Askeri geçit töreniyle nakledilen Kraliçe'nin tabutunun arkasında, İngiltere Kral 3. Charles ve diğer Kraliyet ailesi üyeleri yürüdü.

Kraliçe'nin naaşının geçeceği güzergahta dün geceden bu yana bekleyen binlerce kişi de geçit törenini izleme imkanı buldu.

Ayrıca, alana kurulan çok sayıda dev ekrandan da geçit töreni canlı izlendi.

Kraliçesi 2. Elizabeth, Windsor Kalesi'nde St. George Şapeli'ne nakledilecek ve defin işlemi, özel aile töreniyle burada yapılacak.

İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth'in resmi cenaze töreni, dünya genelinden çok sayıda üst düzey devlet yetkilisinin katılımıyla tarihi Westminster Abbey Kilisesi'nde düzenlenmişti.

KRALİÇE'NİN ÖZEL İSTEĞİYDİ
16:00
Kraliçenin cenazesi Windsor'daki St George Şapeli'ne götürülecek ve burada daha küçük bir dini tören düzenlenecek. Buradaki tören sonrası Kraliçe, mezar odasına indirilecek ve özel gaydacısı önce bir ağıt; ardından "Tanrı Kral'ı korusun" marşını çalacak.

Buckingham Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre bu kısım, Kraliçe'nin cenaze töreni için özel isteğiydi.



15:50 Wellington Kemeri'nde devlet cenaze aracına nakledilen cenaze Windsor Kalesi'ne doğru son yolculuğuna çıktı. Kraliyet ailesi arabaları ile cenazeyi takip ediyor.

Bu saray, yaklaşık 1.000 yıldır 40 hükümdara ev sahipliği yaptı. Kraliçe Elizabeth için de anlamı büyük. Ergenlik yıllarında Londra savaşın gölgesinde ve bombardıman tehdidi altındayken bu saraya gönderilen Kraliçe, Koronavirüs pandemisi sırasında da bu sarayı yeni evi olarak kullandı.

Cenaze aracının Windsor Sarayı'ndaki Uzun Yürüyüş alanına yerel saatle 15 sıralarında varması bekleniyor. Yaklaşık 5 kilometrelik bu yolda da silahlı kuvvetler üyeleri bekliyor olacak. Buradaki geçidi izlemek için halkın yolun çevresinde beklemesine izin verilecek.Kral ve Kraliyet Ailesi'nin üst düzey üyeleri buradaki korteje katılacak.

15:30 Kral 3. Charles'ın cenaze töreninde annesinin cenazesine duygusal bakışları İngiliz medyasında geniş yer aldı. İngiliz Dailymail gazetesi 'Kral'ın gözyaşları' başlığını seçerken SKYNews 'Kral'ın duygusal anları' ifadesini kullandı.

15:13 Cenaze Wellington kemerine ulaştı.



15:00 Kraliçe 2. Elizabeth'in tabutu törenle Londra sokaklarından geçiriliyor. Geçit sırasında vatandaşların gözyaşlarına boğulduğu görüldü.

14:30 Kraliçenin cenazesinin taşındığı rota üzerinde yoğun güvenlik önlemleri alındı. Cenazenin taşınma süresince Big Ben'de çanlar çalacak. Hyde Park'ta da her dakika başında top atışı yapılacak. Bu geçidi rota üzerinde belirlenen alanlardan halk da izleyebilecek.



14:25
Kraliçenin cenazesi kilise dışına çıkarıldı ve top arabasına yerleştirildi.Wellington Kemeri'ne götürülen cenazeye Kraliyet askerleri eşlik ediyor.Top arabasının arkasında ise Kral Charles, Galler Prensi, Sussex Dükü, York Dükü ve kraliyet ailesinin diğer önemli isimleri yer alıyor.

14:17 Kraliçenin tabutu dışarı çıkarılıyor. Tabutun hemen arkasında Kral 3. Charles ve kraliyet ailesi üyeleri yürüyor. Tabutun geçişi sırasında konukların başlarını öne eğdiği bazılarının gözyaşlarını tutamadığı görüldü.

14:14 Westminister Kilisesi'nde düzenlenen dini ayin sona erdi. Önce Hanehalkı Süvarileri tarafından trompetlerle Son Mesaj isimli eser çalındı. Orijinal olarak 18. yüzyıl askeri borazan çağrısı olan eser, daha sonra kutsal bir anma marşı olarak önem kazandı.

Ardından ülke genelinde 2 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Bunu, Ulusal Marş izledi. Tören, Kraliçe'ye bağlı gayda çalan bir müzisyenin yaktığı ağıtla sona erdi.

13:29 Westminster Kilisesi'nde yapılan törende Başbakan Liz Truss İncil'den bir pasaj okudu. Pasaj, Yohanna İncili'nden İsa'nın müritlerine cennette bir yer vaat etmesiyle ilgili bir bölüm içeriyordu.

13:14 David Hoyle'un yaptığı konuşma sonrası katılımcılar hep birlikte ilahiler söylüyor.



13:10: Kraliçenin cenazesi törenin yapılacağı alana yerleştirildi. Tören başladı. Töreni Westminister Kilisesi dekanı David Hoyle yönetiyor.

13:00 Kraliçenin cenazesi törenin yapılacağı katedralin içinde. Misafirler ayakta tabutun taşınmasını izliyor. Tabutun arkasında kraliyet ailesinin üyelerinin yürüdüğü görülüyor. Prens Harry'nin takım elbise ile törene katıldığı görülürken, Prens William askeri üniforması içinde.

Askeri üniforması içinde Kral Charles'akarısı Camilla eşlik ediyor.

12:53: Prens Harry'nin karısı Meghan Markle kiliseye giriş yaptı.

12:48 Kraliçenin cenazesi top arabası eşliğinde katedrale götürülüyor. Kraliyet ailesi üyeleri tabutu taşıyan top arabasına eşlik ediyor.



12:45 Kraliçenin naaşının bulunduğu tabut top arabasına yerleştirilmek üzere Westminster Hall'dan çıkarılıyor.

Tabutun taşındığı top arabası gösterişli bir tarihe sahip. 1901'den beri Kraliyet Donanması'nın zimmetinde.O yıl, Kraliçe 2. Elizabeth'in büyük-büyük-büyükannesi olan Kraliçe Victoria'nın cenazesi için hizmet dışına çıkarılmıştı.Top arabası, Kraliçe'nin babası 6. George da dahil olmak üzere birçok hükümdarın ve 2. Elizabeth'in ilk başbakanı Winston Churchill'in cenazelerinde de kullanıldı.

Araba, 142 denizci tarafından çekiliyor. Donanma personeli ilk olarak Kraliçe Victoria'nın cenaze töreninde, top arabasını çekmesi gereken atların ürkmesinden sonra kullanıldı. Zira atların bu durumu arabanın devrileceği korkusuna yol açmıştı.



12:40 Kral III. Charles, oğlu ve Galler Prensi William'la birlikte Westminster Kilisesi'ne ulaştı.

12:30 Galler Prensi William, Buckingham Sarayı önünden geçerken toplanan kalabalık tezahüratlara boğuldu. Prensin Mavi askeri üniforması içinde ciddi göründüğü dikkatlerden kaçmadı. Prenses Charlotte arabada Prens William'ın yanına oturdu.

12:25 Başbakan Liz Truss Westminster Kilisesi'ne giriş yaptı. Başbakanın ardından Kanada Başbakanı Justin Trudeau'un salona girdiği görüldü.

12:20 Eski başbakanlar Boris Johnson ve Theresa May kiliseye geldi. David Cameron ve eşi Samantha da arkalarından onları takip etti.

12:05 ABD Başkanı Joe Biden Westminister Kilise'sine giriş yaptı.

11:55: Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog Westminister Kilisesi'ne geldi.

11:50 Ürdün ve İsveç'e ait diplomatik araçlar, Yerel saatle 9.30'da Chelsea'de polis kordonundan geçti.

11:40 Westminster Kilisesi'nin dışındaki çanlar çalmaya başladı. Kraliçe'nin hayatını anmak için tören başlamadan önce 96 dakika boyunca her dakika başında çan çalınacak.

10:44 Misafirlerin Westminster Kilisesi'ne girişi başladı. Misafirler arasında Kraliyet Ailesi, devlet ve hükümet başkanlarının yanı sıra birçok yardım kuruluşunun temsilcileri de var.



10:16 Westminster Kilisesi açıldı. Kral muhafızları kapıdan içeri girdi. Kraliçenin düzenlenecek dini ayin sonrası Windsor Sarayı'na götürülmesi bekleniyor.

10:00 Buckingham Sarayı'nın bahçesinde kurulan çadırlarda basın mensupları hazır bekliyor. Tören, Hyde Park'ta kurulan dev ekranlardan canlı izlenebilecek.



09:45 Londra Emniyet Müdürlüğü bu törenin en geniş katılımlı etkinlik olacağını öngörüyor. Cenaze için 10 bini aşkın polis görevlendirildi.

09:30 Cenaze törenini yüz binlerce kişinin izlemesi bekleniyor. İnsanlar şimdiden Buckhingham Sarayı'nın önünde toplanmaya başladı. Törenin gerçekleştireceği güzergah boyunca geniş güvenlik önlemleri alındı. Londra'nın merkezinde Kraliçe'nin cenazesinin taşınacağı güzergah üzerinde binlerce kişi dün geceden itibaren sıraya girdi.

09:00 Çarşamba gününden beri Westminster Salonu'nda halkın ziyaretine açık olan Kraliçe'nin cenazesi bu sabah ziyaretlere kapatıldı.

DİKKAT ÇEKEN NOT
Tören İngiltere ve dünyada canlı yayınlanırken, Kraliçe'nin tabutun üzerinde yer alan çelenk ve not dikkatleri çekti.

Sonrasında o notun ve çelenkin sahibinin yeni Kral III. Charles olduğu ortaya çıktı.

Kral III. Charles'ın notunda Kraliçe'ye hitaben "Sevgi ve adanmışlıkla dolu anısına. Charles R" yazdığı görüldü. Nottaki R, Kral anlamında kullanılan bir kısaltma olarak biliniyor.

KRALİÇE DE EŞİNE NOT İLE VEDA ETMİŞTİ
Kraliçe II. Elizabeth de 2021 yılında hayatını kaybeden Prens Philip'in cenazesi sırasında tabutuna özel bir çelenk bırakmış ve not yazmıştı.

Kraliçe, tabuta özel iliştirilen 'Seni seven Lilibet' notuyla 73 yıllık eşine veda etmişti.



İNGİLTERE'NİN EN BÜYÜK GÜVENLİK OPERASYONU
İngiliz basını, Kraliçe'nin cenazesinin "ciddi" tehditlerden korumak için İngiltere'nin şimdiye kadarki en büyük güvenlik operasyonunun başladığını yazdı.

Kraliçe'nin cenazesi boyunca binalarda keskin nişancılar olacak

10 BİN POLİS GÖREVLENDİRİLDİ
Cenaze dolayısıyla, hükümetin ülkenin güvenlik ve polis güçlerinin büyük çoğunluğunu başkente yönlendirdiği bildirildi. Keskin nişancılar, seçkin askerler ve gelişmiş cihazlar Kraliçe'nin bugünkü cenaze töreninde herhangi bir olumsuzluğa karşı görev alıyor. Kraliçe'nin cenazesinde 10 bin polis görevlendirildi. Yerel medyadaki haberlerde, İngiliz iç istihbarat örgütü MI5 ve polis ekiplerinin 'ciddi bir tehdit'ten çekindiği belirtiliyor.

Güvenlik uzmanları Londra ayrıca 'çok gizli' drone engelleme teknolojisinin konuşlandırıldığı uçuşa yasak bir bölge oluşturulduğunu ve sinyal bozucuların da devrede olduğunu belirtti.

TÜRKİYE'Yİ BAKAN ÇAVUŞOĞLU TEMSİL ETTİ
Törene Türkiye'yi temsilen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, katıldı. Sosyal medya hesabından paylaşım yapan Bakan Çavuşoğlu, "Kraliçe II. Elizabeth'in Cenaze törenine iştirak etmek üzere Londra'dayız" açıklamasında bulunmuştu

ELİZABETH İÇİN 1 DAKİKALIK ULUSAL SAYGI DURUŞU
İngiltere'de 8 Eylül'de hayatını kaybeden Kraliçe 2. Elizabeth anısına ülke çapında 1 dakikalık ulusal saygı duruşunda bulunuldu.

96 yaşında hayatını kaybeden Kraliçe Elizabeth'in anısına ülke çapında dün TSİ 22.00'de 1 dakikalık saygı duruşu yapıldı.

İngiltere Başbakanı Liz Truss ve eşi Hugh O'Leary, Kraliçe'nin hayatı ve mirası üzerine düşünmek amacıyla yapılan saygı duruşuna Başbakanlık Konutu 10 Numara önünde katıldı.

KRALİÇE 2. ELİZABETH'İN VEFATI | VİDEO İZLE


İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, 8 Eylül'de yaz tatilini geçirdiği İskoçya'nın Aberdeenshire bölgesindeki Balmoral Kalesi'nde hayatını kaybetmişti.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN