Alman selzedenin yardım isyanı! Kaos devam ediyor: "İnsanlar ölü bir köyde yaşadığımızı söylüyor"

Son dakika haberi! Bir yıl önce yaşanan sel felaketinden sonra Alman devleti yaraları saramadı. 14-15 Temmuz 2021’de 134 kişinin yaşamını yitirdiği, yüzlerce ailenin evsiz kaldığı Ahrweiler bölgesinde mağdurlar Almanya'nın çaresizliğini anlattı. Fotoğraflarının çekilmesine izin veren selzedelerin çoğu nedense adını vermekten kaçındı. "Devlet bizi unuttu" diyen Almanlar isyan etti. Paolo Tondello ise "Uykusuz geceler geçirdim. Siyasiler verdikleri sözleri tutmadılar. Yardımlar ulaşmadı. Parayı sağdan soldan bulduk. Tamir masraflarını cebimizden ödedik. Bugüne kadar hak ettiğimiz paranın ancak yüzde 20'sini alabildik" diye yakındı.

Giriş Tarihi 12 Ağustos 2022, 07:00 Güncelleme 12 Ağustos 2022, 07:59
Alman selzedenin yardım isyanı! Kaos devam ediyor: İnsanlar ölü bir köyde yaşadığımızı söylüyor

İÇİNDEKİLER

Almanya'nın Rheinland Pfalz Eyaleti'nde bulunan Bad Neuenahr Ahrweiler kentindeki sel felaketinde 134 kişi yaşamını yitirdi. Ahrweiler ve kente bağlı çok sayıda kasaba sel felaketinde büyük zarar gördü.

Yüzlerce binanın yıkıldığı felakette binlerce insan evsiz kaldı. Ancak aradan 13 ay geçmesine rağmen, insanlar adına toplanan yardım paralarının büyük kısmı hâlâ insanlara ulaştırılamadı.

'KAOS DEVAM EDİYOR'
Devletin kaderine terk ettiği halk, başının çaresine bakarken, yardım paralarının alınabilmesi için yerine getirilmesi gereken bürokrasi, isyan ettirdi. Basına açıklama yapan selzedeler, Alman devletine isyan ettiler.

Selzede Alexander Stodden, içinde bulunduğu çaresizliği, "Ne inşaat işçisi var, ne inşaat malzemesi. 2 milyon euro zararım var. Kaos devam ediyor. Bad Neuenahr hâlâ bir harabe" sözleriyle dile getirdi. Gerd Gasper, Yatırım Bankası'ndan yardım talebine cevap gelmediğine isyan ederken, Paolo Tondello ise "Uykusuz geceler geçirdim. Siyasiler verdikleri sözleri tutmadılar. Yardımlar ulaşmadı. Parayı sağdan soldan bulduk. Tamir masraflarını cebimizden ödedik. Bugüne kadar hak ettiğimiz paranın ancak yüzde 20'sini alabildik" diye yakındı.

AĞIR BÜROKRASİ
Kordel kasabasının Belediye Başkanı Medard Roth ise "İnsanlar ölü bir köyde yaşadığımızı söylüyor. Kasabamız için çok önemli olan anaokulunu bile ancak yıllar sonra açabileceğiz" diyerek çaresizliği dile getirdi.

Ahrweiler Belediye Meclisi Başkanı Peter Diewald, "10 bin hanede yaşayan 18 bin insan etkilendi. 5 bin bina zarar gördü. Kamuya ait 20 bina yıkıldı. Altyapı büyük hasar gördü. Hâlâ inceleme aşamasında. İncelemenin ne kadar süreceği belli değil. Sonra planlama ve yeniden inşa başlayabilir. 15 milyar euroluk yardım fonundan sadece yüzde 3'lük bir bölüm onaylandı. İnsanlar bu nedenle evlerini yaptıramıyor" dedi.


SAVAŞ ALANI GİBİ
Sel felaketinin üzerinden 13 ay geçmesine rağmen hâlâ Ahrweiler ve Sinzig şehirlerinde her köşebaşında selin izlerini görmek mümkün olduğu belirtiliyor. Tabiri caizse savaştan çıkmış gibi. İnsanlar günlük yaşamına dönmüş ama selzedelerde müthiş bir bezginlik ve umutsuzluk hâkim olduğu cadde ve sokaklarda hâlâ altyapı çalışmaları bitmediği görülüyor. Sabah'ta yer alan habere göre, her yerde iş makineleri, kapalı yollar var. Her yer şantiye görünümünde.

BÖLGEDEKİ İNSANLAR ÇARESİZ



NORMALE DÖNEMİYORUZ

Sinzig'de bir tamirhane işleten Orhan Er işlerin çok ağır yürüdüğünü belirterek şöyle konuştu: Normal iş akışımıza dönemedik. Herhalde bu yılın sonunda artık normale dönmeyi umuyoruz.



ODUN ALMAYA BAŞLADIK
Daniel Bartz: Evimde 3 metreyi geçen su vardı. Benim şansım, kiracı olmamdı. Ev sahibi de sigortalı olduğu için zararı olmadı. Biz de yardım ve bağış paralarıyla kurtardık durumu. Önümüzdeki kış umarım doğalgaz sıkıntımız olmaz. Olmazsa zaten artık odun almaya başladık.



UTANÇ VERİCİ!
Bölgeyi yakından tanıyan iletişim uzmanı Stefan Slaby, sosyal medyadan, çalışmaların ağır aksak yürümesine isyan etti.

Slaby, paylaşımının altına bir kadının, "Peki oradaki sel mağduru insanlar nihayet yardım paralarını alabildi mi" sorusuna, şu cevabı verdi: Bölgede bir sürü grayder, iş makineleri ve inşaat makinelerinin alanda çalıştığı düşünülüyor olabilir. Ama bu böyle değil. İnsanlar kendi başlarına bir şeyler yapmaya çalışıyor. Bu kahrolası bir utanç. Para olsa dahi inşaat işçisi yok ki.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN