Son dakika: Tahıl koridoru anlaşmasına imzalar İstanbul'da atılacak! Kritik tören Dolmabahçe'de: Erdoğan ve Guterres de katılacak

Rusya - Ukrayna savaşı ile birlikte baş gösteren ve tüm dünyada etkisini hissettiren tahıl krizi Türkiye'nin güçlü diplomatik girişimleri ile çözüme kavuşuyor. Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanlığı, Ukrayna ve Rusya taraflarının katılımıyla, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in hazır bulunacağı tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreninin bugün gerçekleştirileceğini duyurdu.

Giriş Tarihi 21 Temmuz 2022, 19:26 Güncelleme 22 Temmuz 2022, 07:17
Son dakika: Tahıl koridoru anlaşmasına imzalar İstanbul’da atılacak! Kritik tören Dolmabahçe’de: Erdoğan ve Guterres de katılacak

İÇİNDEKİLER

Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza töreni, Ukrayna ve Rusya tarafları, Başkan Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in katılımıyla bugün saat 16.30'da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres'in, Karadeniz üzerinden tahıl ihracatı konusundaki gelişmeler üzerine İstanbul'a gideceği bildirildi.

BM Genel Sekreter Yardımcısı Farhan Haq, New York'taki BM Genel Merkezi'nde düzenlenen basın toplantısında, "Genel Sekreter, Ukrayna tahılına ve Rusya'nın gübre ve gıda ihracatına tam küresel erişimi güvence altına alma çabalarının bir parçası olarak bu akşam İstanbul'a gidecek." dedi.

Sözcü Yardımcısı, "Bizim yapmaya çalıştığımız, tahıl ve gübre ürünlerinin dünya pazarına ulaşması için Rusya ve Ukrayna arasında bir anlaşmaya varmak. Bu sadece iki ülke arasında bir anlaşma değil, tüm dünyanın yararına bir anlaşmadır." ifadelerine yer verdi.

Haq, Türkiye'nin Karadeniz'den uluslararası pazara tahıl ihracatını mümkün kılacak anlaşmayı duyurmasından kısa süre önce yaptığı açıklamada, gazetecilerin bu konuda cuma günü bir anlaşmanın imzalanma olasılığına ilişkin sorularına yanıt olarak, "Durum hala biraz değişken." ifadesini kullanmıştı.

BM'deki basın toplantısının hemen sonrasında, İletişim Başkanlığından tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ukrayna ve Rusya taraflarının katılımıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in hazır bulunacağı tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreni yarın (22 Temmuz) 16.30'da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek."

İstanbul bir süredir, Türkiye, Rusya, Ukrayna ve BM'den yetkililerin katılımıyla Ukrayna limanlarında sıkışmış tahılın uluslararası piyasaya taşınmasını görüşmek üzere toplantılara ev sahipliği yapıyordu.



ABD'DEN DİKKAT ÇEKEN AÇIKLAMA
Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi'nden bir yetkili, Tahıl Sevkiyatı Anlaşması imza törenine ilişkin muhabirine açıklamalarda bulundu.

Yetkili, "Savaş boyunca Rusya'nın ihracatları engellediğine bakıldığında Ukrayna'nın tarım ihracatlarının yeniden açılması konusunda gerçekçi olduğumuz kadar umutluyuz da. Rusya, küresel gıda güvenliğini daha da kötüleştirmiştir." ifadelerini kullandı.

Ukrayna tahılına yönelik ambargonun bitmesinin, Rusya'nın yaptığı anlaşmayı uygulamasına da bağlı olduğunu belirten yetkili, küresel gıda piyasalarındaki sıkıntıların tek sorumlusunun Rusya olduğunu söyledi.



İMZA TÖRENİ İSTANBUL'DA
İletişim Başkanlığından tahıl sevkiyatı anlaşmasına ilişkin açıklama yapıldı.



Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

"Ukrayna ve Rusya taraflarının katılımıyla, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres'in hazır bulunacağı tahıl sevkiyatı anlaşması imza töreni yarın 16.30'da Dolmabahçe Ofisi'nde gerçekleştirilecek."

DÖRTLÜ TOPLANTI'DAN OLUMLU SONUÇ
Ukrayna limanlarında bekleyen tahıl ve gıda maddelerinin deniz yoluyla sevkine ilişkin Türkiye, Rusya, Ukrayna askeri heyetleri ile BM heyetinin İstanbul'da bir araya gelmişti.

"Dörtlü Toplantı"dan olumlu sonuç çıkmıştı.



Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, "Ukrayna tahılına ilişkin toplantıda İstanbul'da tarafların temsilcilerinin bulunacağı koordinasyon merkezi oluşturulması konusunda mutabık kalındı" açıklamasını yapmıştı.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de Ukrayna tahılını görüşmek üzere bugün İstanbul'a geliyor.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN