Danimarka'dan skandal karar! Suriyelileri Afrika'ya yollayıp Ukraynalıları alacaklar

Rusya-Ukrayna savaşı Avrupa'nın gerçek yüzünü de ortaya çıkardı. Mültecilere bakış açıları bir kez daha gözler önüne seren Avrupa ülkeleri, Ukraynalılara olan tutumlarıyla sözde eşitlik ve adalete dikkat çekmeleri yine gün yüzüne çıktı. Son olarak skandal bir karar Danimarka'dan geldi. Danimarka da Suriyelileri göndermek için Ruanda ile görüşmelere başladı.

Giriş Tarihi 20 Nisan 2022, 13:31 Güncelleme 20 Nisan 2022, 13:51
Danimarka’dan skandal karar! Suriyelileri Afrika’ya yollayıp Ukraynalıları alacaklar

İÇİNDEKİLER

Rusya Ukrayna savaşı sıcak çatışmalarla devam ediyor. Öte yandan günlerdir devam eden savaş nedeniyle binlerce Ukraynalı başta Polonya olmak üzere çevredeki ülkelere sığındı. Ancak mülteci krizi, dünyada yeni bir şey değil. Özellikle, yılladır Orta Doğu'da yaşanan sorunlar nedeniyle pek çok mülteci Batı ve Avrupa ülkelerine sığınmaya çalışıyor.

Savaşla birlikte Avrupa'nın ırkçı tutumu ortaya çıktı! Ukraynalıları 'sarı saçlı mavi gözlü' diyerek ülkelerine almak isteyenler Suriyelilere ve Afgan mültecileri dışlayarak geri göndermeye çalıştı.

Ayrımcı Avrupa ülkelerinden Danimarka'dan ise son olarak skandal bir karar geldi. Bu kapsamda çareler arayan Avrupa ülkelerinden İngiltere, çözümü ülkeye yasa dışı yollarla giren göçmenleri 10 bin kilometre uzaklıktaki Afrika ülkesi Ruanda'ya göndermekte buldu.

DANİMARKA İSTEMİYOR

Büyük tepkiye neden olan bu adım, iki ülke arasında görüşmelere konu olurken Danimarka da aynı yolu izlemeye karar verdi.

Ukraynalı mültecilere yer açmak için Ruanda ile görüşmelere başlayan Danimarka'da açıklamayı, Göç Bakanı Mattias Tesfaye yaptı.

Reuters'a konuşan Tesfaye, "Ruanda ile transfer mekanizması ile ilgili görüşmeler devam ediyor fakat şu aşamada bir anlaşmaya varılmadı." ifadelerini kullandı.

Danimarka'da Başbakan Mette Frederiksen, Ukraynalı mültecilerin durumuna ilişkin yaptığı açıklamada "Mülteci olmak geçicidir, bu yüzden fırsatınız olduğunda geri dönmeli ve anavatanınızı inşa etmenize yardımcı olmalısınız. Bu bize diğer mültecilere yardım etme fırsatı veriyor." demişti. Ayrıca Danimarka parlamentosu, iki yıllık oturma izni veren bir yasayı onaylayarak oturma izni süresini uzatmıştı.