Rusya-Ukrayna savaşında ırkçı söylemler! "Suriyeliler değil mavi gözlü insanlar ölüyor"

Rusya'nın 5 gün önce operasyon başlattığı Ukrayna'da adeta bir insanlık dramı yaşanırken, Rus işgalini değerlendiren Batı medyasının ırkçı söylemleri sosyal medyada infiale neden oldu. Irkçı söylemlerde bulunan muhabirler Ukrayna'yı Irak, Afganistan veya Suriye gibi diğer ülkelerden daha “uygar” olarak nitelendirip ülkenin savaşı hak etmediğini belirttiler. CBS NEWS muhabiri canlı yayında "Burası on yıllardır kaosla yaşayan Irak veya Afganistan değil. Burası böyle şeyleri görmeyi hiç ummadığınız medeni Avrupalılara has bir kent." dedi.

Giriş Tarihi 28 Şubat 2022, 10:51 Güncelleme 28 Şubat 2022, 12:29
Rusya-Ukrayna savaşında ırkçı söylemler! Suriyeliler değil mavi gözlü insanlar ölüyor

İÇİNDEKİLER

Rusya-Ukrayna savaşında 5. güne girilirken bölgeden gelen Haberler hiç de iyi değil. Çatışmalar kent merkezlerine kadar inerken can kaybı her geçen dakika artıyor. Özellikle Batı medyasında yer alan yayınlar, Ukrayna'yı Irak, Afganistan veya Suriye gibi diğer ülkelerden daha "uygar" olarak nitelendirirken, kullanılan rahatsız edici ton sosyal medyada geniş tepkilere neden oldu.

AFGANİSTAN DEĞİL MEDENİ AVRUPA KENTİ

ABD merkezli CBS NEWS muhabiri Charlie D'Agata canlı yayında "Burası on yıllardır kaosla yaşayan Irak veya Afganistan değil. Burası böyle şeyleri görmeyi hiç ummadığınız medeni Avrupalılara has bir kent." ifadelerini kullanması izleyenleri şaşırttı.

Muhabir skandal yorumunun internette viral hale gelmesinden sonra geri adım atıp özür diledi ve "Pişman olacağım bir şekilde konuştum ve bunun için üzgünüm. Çatışmaları asla karşılaştırmamalıyız, her biri benzersizdir. Kötü bir kelime seçimi yaptım, özür dilerim." dedi.

D'Agata'nın yorumuna medya dünyasından en sert tepki Chicago Sun-Times muhabiri Nader Issa'dan geldi. Issa "CBS News bugün doğrudan ırkçılık düdüğünü çaldı" dedi ve ekledi;

"Kelimelerini dikkatle seçtiği versiyon buysa, alternatifi şu olur: Bunlar medeni beyaz insanlar, medeni olmayan kahverengi insanlar değil."

MAVİ GÖZLÜLER ÖLÜYOR

BBC'ye konuşan Ukrayna'nın eski başsavcı yardımcısı David Sakvarelidze ise canlı yayında "Benim için bu yaşananlar çok duygusal, çünkü mavi gözlü ve sarı saçlı Avrupalıların öldürüldüğünü görüyorum" dedi.

Fransız kanalı BFM TV'de konuşan başka bir yorumcu, "Putin'in desteklediği Suriye rejiminin bombalarından kaçan Suriyelilerden bahsetmiyoruz, Avrupalıların bizimkine benzeyen arabalarla kendilerini kurtarmak için ayrılmalarından bahsediyoruz" dedi.

Söz konusu skandallar ilgili Sabah yazarı Haşmet Babaoğlu bir dizi yazı kaleme aldı.

İşte Babaoğlu'nun o yazısı;

Pandemi...
İklim patırtısı...
Şimdi de Ukrayna gerilimi ve Rusya'nın harekatı...
Sonuç?
İletişim kanallarından bilgi değil, propaganda akıyor.

***

Öyle Körfez Savaşı'ndaki gibi saatlerce ekranda dönen katrana bulanmış karabatak kuşu görüntülerine de gerek duyulmuyor artık.
Kafanda miğfer, üzerinde çelik yelekle "savaşın ağır koşulları"ndan söz etmen yeterli, arkanda insanlar gülüp eğleniyormuş, ne gam!
Pandemi kitlelerin aklını başından aldı nasılsa...
Zaten bir sonraki pandemi için de sokaklarda düşüp ölen insan görüntülerine ihtiyaç duymayacaklar...
Pandemi, diyecekler sadece...
Pandemi başladı.
O kadar!

***

Sıfatların, adlandırmaların, mecazların...
Ve onları yönlendiren dijital ağların savaşı bu...
Farkındasınız, değil mi?
Yine kelimeler, sıfatlar, terimler savaşıp yeniyor ve yeniliyorlar.
"Çar" varsa, mesela el altında...
Rusya'nın tarihi "çarların tarihi" olarak zihinlere kazınmışsa...
Batı'nın dijital ağlarında kazanması imkansızdır.

***

Lakin, hiç düşündünüz mü?..
Neden "Padişah" kelimesi bile onca tanıdıklığına rağmen hep olumsuz çağrışımlara kapı açar da, "kral" deyince hava birden değişir?
"Kralsın be abi" derken ki halimiz mesela..
Çocukluğunuzdan beri seyrettiğiniz çizgi filmler ve hatta gayet yerli mahalle kültüründe bile "alemin kralları"nı övme halleri...
Sonunda gelip nereye çıkar, düşündünüz mü?..
İşte bugüne, "Batı'nın tükenmeyen kralları"na çıkar!

YAZININ DEVAMI İÇİN TIKLAYINIZ