Rusya'nın NATO tehdidine İsveç meydan okudu! Finlandiya da sırada! Putin'i çıldırtacak hamle

Rusya'nın Ukrayna'ya açtığı savaş sonrası komşu ülkelere yaptığı "NATO'ya girmeyin" uyarısına rağmen, İsveç NATO'ya başvuracağını açıkladı. Kararın, sosyal medyada yayılan Helsinki tabelası görüntülerinden sonra gelmesi dikkat çekti. İngiliz The Times gazetesi Finlandiya'nın da yaz aylarında NATO'ya gireceğini iddia etti.

Giriş Tarihi 13 Nisan 2022, 14:40 Güncelleme 13 Nisan 2022, 16:02
Rusya’nın NATO tehdidine İsveç meydan okudu! Finlandiya da sırada! Putin’i çıldırtacak hamle

İÇİNDEKİLER

Haftalardır devam eden Rusya-Ukrayna savaşının şiddetlenerek devam etmesi, Rusya'nın komşuları Finlandiya ve İsveç'i endişelendirdi. Bugüne kadar tarihsel olarak NATO'ya girme girişiminde bulunmayan iki ülkede de NATO'ya girme taleplerinin olabileceği ifade ediliyordu. İsveç Başbakanı Anderson da bir son dakika açıklamasında bulunarak İsveç'in güvenliği için en iyi sonuca bakılması gerektiğini söyleyerek, "İsveç'teki güvenlik durumu hızla gözden geçirmeliyiz" dedi.

BÜTÜN HAFTA GÖZDEN GEÇİRDİLER
Bu ifadelerin ardından Rusya ise iki ülkeye de gözdağı vermişti. Gelen bir son dakika haberine İsveç bu tehditlere kulak asmayarak NATO'ya gireceğini açıkladı. Nitekim İsveç'teki iktidar partisi, bu hafta NATO üyeleğine girmeyi muhalefetle birlike gözden geçirdiklerini dile getirmişti.

HALK SICAK BAKIYOR
Öte yandan İsveç Savunma Araştırma Ajansı Araştırma Direktörü Robert Dalsjo da Ukraynalılara empati duyan ve aynı kaderi paylaşabileceğini düşünen binlerce İsveçli'nin NATO'ya karşı sıcak bakmaya başladığını ifade etmişti.

HAZİRAN AYINDA SUNULACAK
Anadolu Ajansı ise İsveç'in SVD gazetesinin, İsveç'in haziran ayında NATO üyeliğine başvuruda bulunacağını iddia ettiğini dile getirdi. Gazetenin haberinde, İsveç'in NATO üyeliği başvurusunun, 29-30 Haziran tarihlerinde İspanya'da yapılacak NATO ülkeleri toplantısında sunulacağı kaydedildi.

BİR ARAYA GELDİLER
NATO üyeliği görüşmeleri için İsveç'in başkenti Stockholm'de bulunan Finlandiya Başbakanı Sanna Marin de ülkesinin İltalehti gazetesine yaptığı açıklamada, Finlandiya'nın NATO üyeliğine başvuru kararının haftalar içinde belli olacağını söyledi. İsveç Başbakanı Magdalena Andersson ile Finlandiya Başbakanı Sanna Marin, NATO üyeliği konusunu görüşmek üzere bir araya geldi.

TIMES: İSVEÇ VE FİNLANDİYA ÜYE OLUYOR
Özellikle Rusya ile sınırı olan Finlandiya ve İsveç gibi ülkelerde, NATO'ya üyelik konuları ciddi boyutta konuşulmaya başlandı. Bu kapsamda İngiliz gazetesi The Times'ta yayınlanan bir analiz yazısında dikkat çeken bir iddia ortaya atıldı. Yazıda İsveç ve Finlandiya'nın yaz aylarında NATO üyesi olmaya hazırlandığı belirtilirken, bu konuda Rusya'nın stratejik hatasına dikkat çekiliyor. Analize göre Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı, bölge ülkelerini savunmasız hissettirerek NATO'ya yönlendiriyor.

HELSİNKİ TABELASI
Başvuru kararının dün Finlandiya sınırından gelen görüntülerden sonra gelmesi dikkat çekti. Dün yabancı haber kaynakları arasında yayınlanan bir videoda Rus konvoyunun Finlandiya sınırına doğru hareket ettiği ifade edilmişti. Videodaki 'Helsinki' yazılı tabeladan yola çıkılarak Rusya'nın Finlandiya sınırında konuşlandığı düşünülmüş, akşam saatlerinde de bu haberler doğrulanmıştı.

NATO'YA ÜYE ÜLKELER
1949'da kurulan NATO'ya günümüze kadar belli aralıklarla yeni ülkeler üye oldu.

Türkiye'nin 1952'de üye olduğu birliğe en son 2020'de Kuzey Makedonya dahil oldu.

30 üye ülkenin bulunduğu NATO'da diğer üyeler şu şekilde:

Almanya, Amerika Birleşik Devletleri, Arnavutluk, Belçika, Birleşik Krallık, Bulgaristan, Çekya, Danimarka, Estonya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İspanya, İtalya, İzlanda, Kanada, Karadaǧ, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Slovakya, Slovenya, Yunanistan.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN