Rusya-Ukrayna savaşında gündem olan füze: Javelin! Rus tanklarının korkulu rüyası...

Rusya-Ukrayna savaşı 21. gününde devam ederken bölge halen sıcaklığını koruyor. Apartmanlara bombalar yağarken Ukraynalı direnişcilerin ellerinden düşürmediği füze 'Javelin' gündemden düşmüyor. Rus tanklarına büyük bir kayıp verdiren Javelin füzesi savaşın en çok konuşulan silahı oldu. Stinger ve Scud, Afganistan ve Irak işgallerinde adı en çok duyulan füzelerdi. Şimdi ise Rusya-Ukrayna savaşında Javelin popülerliğini artırdı. İşte tank avcısı füzenin özellikleri...

Giriş Tarihi 16 Mart 2022, 09:23 Güncelleme 16 Mart 2022, 09:28
Rusya-Ukrayna savaşında gündem olan füze: Javelin! Rus tanklarının korkulu rüyası...

İÇİNDEKİLER

Rusya-Ukrayna savaşı 21. gününde devam ederken savaşta kullanılan bir füze dikkat çekikiyor. İşte o füze Javelin, özellikle tanklara karşı geliştirilmiş.

Kelime anlamı 'Cirit' veya 'Mızrak'. Roketatarlar gibi kolayca taşınıp omuzdan ateşleniyor. Stinger'dakiler gibi 'ateşle-unut' sistemi var. Yani lazer güdümlü. Hedefi bulmakta zorlanmıyor.

Bu tür silahların öncüllerini Almanlar, 2. Dünya Savaşı'nda Berlin'e giren Ruslara karşı kullanmış. Alman halkına dağıtılan bu çok kısa menzilli ve kullanımı kolay tanksavarlar, Rus tanklarına çok zarar vermiş.

Javelin, bu silahların en son modeli ve en güçlüsü olarak kendini kabul ettirmiş durumda. 3 bin metreye kadar menzili var. Ortalama 15 kg ağırlığında.

Üretici ABD merkezli Lockheed Martin firması. Kiev'in de hazırlandığı sokak savaşlarında çok etkili olacağı düşünülüyor. Ukrayna ordusuna Javelin eğitimi verilmişti. Şimdi Ukrayna'da binlerce Javelin var. Hatta Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu Ukrayna'daki Javelin sayısının bazı NATO ülkelerinden bile fazla olduğunu açıklamıştı.

Javelin füzesi, araç zırhını delmek için tandem bir savaş başlığı kullanır ve doğrudan veya üst saldırı modlarında ateşlenebilir.

Afganistan'da kullanılan scud füzesi

Füzenin etkili atış menzili 2.500 metre ve hafif LCU için 4.000 metredir.

Füze bir silah istasyonundan ateşlendiğinde maksimum 4.750 metrelik bir menzile sahiptir.