Rus birliklerinin kuşatması altındaki Mariupol'den çıkamayan Türkler, camiye sığındı

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta 18. güne girilirken bölgede de yeni gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Bu kapsamda Rus birliklerinin kuşatması altındaki Mariupol'den çıkamayan Türkler, camiye sığındı. Tahliye koridoru açılması için Ankara ve Moskova'ya yardım çağrısı yaptı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 13 Mart 2022 Güncelleme 13 Mart 2022, 06:58
Rus birliklerinin kuşatması altındaki Mariupol’den çıkamayan Türkler, camiye sığındı

İÇİNDEKİLER

Rusya, savaşın 17. gününde Azak Denizi kıyısındaki Mariupol'ü kuşattı. 34'ü çocuk 86 Türk vatandaşı ise kentten çıkmayı başaramadı.

Türkler, bombalardan kaçabilmek için Kanuni ve eşi Hürrem Sultan adına yaptırılan camiye sığındı:

Ölmek istemiyoruz, koridor açın!

YAŞAM VE ÖLÜM
Rus ordusu, Ukrayna'yı işgal etti. Adım adım Kiev'e ilerledi. Tarihi şehrin yakınında bomba ve mermi sesleri bir an olsun kesilmedi! Ukrayna halkı, yeni bir hayat için doğup büyüdükleri ülkeyi terk etti. Kalanlar, siper kazdı, molotof kokteyli hazırladı, eli tetikte bekledi.

Rusya, 24 Şubat'ta düğmeye bastı. Ukrayna'ya karşı işgal girişimini başlattı. Savaşın, 18'inci gününde en kritik şehirlerde kontrolü sağladı. 101 kilometrelik Rus ordusu, adım adım Kiev'e yaklaştı. 2 milyon kişinin yaşadığı şehri askerleriyle kuşattı. Savaşın son durağı olan başkente, sadece 5 kilometre kaldı. Rus askerleri Kiev'e yakın noktalara bombalar yağdırdı.

Son olarak Vasylkiv şehrindeki hava üssü ve mühimmat depolarını hedef aldı. Dnipro, Lutsk ve Ivano-Frankivsk kentlerine de saldırı yapıldı. Şimdiye kadar 3 bin 419 askeri alt yapımın imha edildiği açıklandı.

Savaşın en yıkıcı etkisi, Mariupol kentinde yaşandı. Rus uçaklarının düzenlediği hava saldırıları nedeniyle 12 günde bin 582 sivilin hayatını kaybettiği açıklandı. Ruslar, Kiev'in kapısına dayanırken Ukraynalılar, hayat kaçışına başladı. Günlerdir sığınaklarda bekleyen siviller, insani koridorun oluşturulmasının ardından yanlarına alabildikleri eşyalarla doğup büyüdükleri kentleri terk etmeye başladı. Kalan gönüllüler ise sokak savaşına hazırlandı. Kadını erkeği, silahı kuşandı. Ülkesini korumak için molotof kokteyli atmayı öğrendi, siper kazdı. Ukrayna halkının gösterdiği direniş, dış basında da geniş yer aldı.

DÜNYANIN GÖZÜ KIEV'DE
Binlerce Ukraynalı, savaştan kaçtı. Yeni bir hayat için soluğu sınırda aldı. Geride, kaybettiği yakınları ve harabeye dönen ülkeleri kaldı.

CAN SİPER
Kadın-erkek tüm Ukrayna halkı, vatanı için canını siper etti. Iryna Sergeyeva da onlardan biriydi. Ukrayna'nın ilk kadın gönüllü savaşçısı olan Sergeyeva, elinde Kalaşnikof tüfeğiyle bekledi. "Ülkem için canımı vermeye hazırım" dedi.

BAŞKENTE 5 KİLOMETRE KALDI
Rusya'ya ait savaş uçakları, Kiev'e birkaç kilometre uzaklıktaki Vasylkiv'de bulunan hava üssünü bombaladı. Ruslar'ın bombaladığı Mykolaiv şehrinde yüzlerce sivil hayatını kaybetti.

Ruslar, adım adım Kiev'e ilerledi. Sivillerin tahliyesi dün gün boyu devam etti.

ANTALYA'DA KİEV MESAİSİ
Başkan
Tayyip Erdoğan, NEST Kongre Merkezi'nde düzenlenen "Antalya Diplomasi Forumu"nun ikinci gününde kaldığı otelde yoğun diplomasi mesaisi yaptı. Erdoğan, dün Bosna Hersek Devlet Başkanlığı Konseyi üyeleri Şefik Caferoviç ve Milorad Dodik, Gine Bissau Cumhurbaşkanı Amaro Sissoco Embalo ile bir araya geldi. Bulgaristan Başbakanı Kiril Petkov'u ve IKBY Başkanı Neçirvan Barzani'yi de kabul etti. İkili görüşmelerde ülkeler arası ilişkiler ele alındı. Ukrayna- Rusya savaşı ele alınan konular arasındaydı. Görüşmelerde Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve MİT Başkanı Hakan Fidan ile AK Parti Sözcüsü Ömer Çelik hazır bulundu.

BAŞKAN TÜRLÜ MESAJ
Rus ordusu, Ukrayna'nın Melitopol şehrini kuşattı. Dün Belediye Başkanı İvan Fedorov, Rus güçlerince başına çuval geçirilerek kaçırıldı! Ukrayna Devlet Başkanı Zelenski, Rusya'nın bu hamlesine sert çıktı. "Belediye Başkanı'nın kaçırılması, sadece Ukrayna'daki kent ve halka değil, demokrasiye karşı işlenen bir suçtur" diyerek çıkıştı.

AŞK OLSUN
Rusya
-Ukrayna gerilimi milyarderleri panikletti! Rus oligarklar, tepkilerin merkezindeydi. ABD, Rusya'ya yönelik yaptırımları genişletti. Rusya Devlet Başkanı Putin'in, olimpiyat madalyalı jimnastikçi sevgilisi Alina Kabaeva'nın da yaptırımlardan etkileneceği belirtildi. Öte yandan Putin'in 'bankacısı' olarak bilinen Yuri Kovalchuck da dahil olmak üzere Rus seçkinleri ve aile üyelerine 'tam blokaj yaptırımları' ilan edildi.

ERIZABETH
İngiltere
Kraliçesi Elizabeth, tahtta 70'inci yılını kutladı. Şimdiye kadar dünyada 150'den fazla başbakanı ağırlayan Kraliçe Elizabeth'in, 2. Dünya Savaşı, Süveyş Krizi, Afganistan ve son olarak da Rusya-Ukrayna savaşını gördüğü ortaya çıktı. Ancak doktorları, Kraliçe'nin sağlık durumundan endişe ettiklerini vurguladı. İngiliz basını da "Bu gördüğü son savaş olabilir" diye yazdı.

TÜRKİYE KAVUŞTURDU
Ukraynalı
Olha Yeromchenko, Antalya'ya tatile geldi. Bu sırada, Rusya ülkesini işgal etti. 4 kızı savaşın ortasında kalan anne, Türk yetkililerden yardım istedi. Kızları, Türk otobüs şoförü tarafından önce Edirne'ye ardından Antalya'ya getirildi. Evlatlarına kavuşmanın mutluluğunu yaşayan Olha, "Çocuklarıma kavuştuğum için çok mutluyum, çocuklarım yanımda ve yaşıyorlar. Evet biraz zayıflamışlar ama önemli olan yaşamaları" dedi.

PERİŞANLİG!
Rus oligark Roman Abramovich, işgalin ardından yaptırım listesinde yer aldı. Mal varlıkları dondurulunca, sahibi olduğu İngiliz futbol takımı Chelsea kabusu yaşadı! 3 milyar sterlin değerindeki takımın transfer yapması, bilet hatta forma satması yasaklandı. Banka hesapları dondurulan Chelsea, takım otobüsüne yakıt alamadı! Yetkililer, kasada sadece 17 gün yetecek paralarının kaldığını açıkladı!

SERVETİ UÇURDULAR
Ukrayna'da
milyonlarca insan can derdindeyken Rus oligarkları mal telaşı sardı! ABD ve AB'nin yaptırım listesine giren milyarderler, varlıklarını korumak için kolları sıvadı! Oligarkların, yaptırımlar açıklanmadan kısa süre önce 1.8 milyar sterlinlik mal varlıklarını Avrupa'dan kaçırdığı ortaya çıktı. Roman Abramovich, el konulması korkusuyla 430 milyon sterlinlik süperyatı Solaris'i, iki gün önce İspanya'dan kaçırdı. Lüks yat, dün sabah Karadağ'a demir attı.

İSTEMİYORUS
İngiltere
, Rusya'nın Ukrayna'ya başlattığı işgali kınadı. Milyarderleri yaptırım listesine aldı. Savaş, ülkede yayınlanan reyting rekortmeni dans yarışmasına da sıçradı! Strictly Come Dancing isimli yarışmanın yapımcıları, Rus dansçılar Katya Jones ve Luba Mushtuk'u "Savaşı kınayın ya da geri dönmeyin" diyerek programdan yolladı.

CASUSU KONUŞTU: KAZANACAK
Rus ajanı Aliia Roza, Putin'in aldığı eğitimlerden geçti. Uzun yıllar, ülkesine istihbarat desteği verdi. Kısa süre önce istifa ederek ABD'ye yerleşti. Putin'e övgüler dizdi. "Putin, bu savaşı kaybedemez. Sonuna kadar gidecek" dedi.