Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeler: Bir şehir daha kuşatma altında! Rusya'nın kritik Karadeniz hedefi

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşta bugün 12.gün... Şu ana kadar iki ülke arasında yapılan 2 müzakere görüşmesinden de bir sonuç çıkmadı. Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, ABD Başkanı Biden ile bir görüşme yaptı. Avrupa ve dünyanın Rusya'ya ekonomik yaptırımları da sürüyor. Mastercard ve Visa, Rusya'daki işlemlerini askıya alma kararı aldı. Ukrayna'dan gelen yeni açıklamada Rusya'nın Dnipro'yu kuşatma altına aldığı ve Ukrayna'nın Karadeniz'le olan bağlantısını kesmek istediği duyuruldu. Zelenskiy ve ABD'den peş peşe flaş açıklamalar geldi. Bugün sabah saatlerinde barış müzakerelerinin üçüncüsü gerçekleştirilecek. İşte dakika dakika Ukrayna-Rusya savaşından son dakika gelişmeleri...

Giriş Tarihi 06 Mart 2022, 06:07 Güncelleme 07 Mart 2022, 06:42
Rusya - Ukrayna savaşında son dakika gelişmeler: Bir şehir daha kuşatma altında! Rusya’nın kritik Karadeniz hedefi

İÇİNDEKİLER

Rusya ve Ukrayna müzakere görüşmeleri sonrası yaptıkları açıklamalarda müzakerelerin zor geçeceğini ifade ederken Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak, "Rusya'nın müzakerelerdeki pozisyonu, Ukrayna'nın pozisyonu gibi katı bu nedenle müzakereler zor geçecek ancak devam edecek. Zelenski Rusya ile müzakerelerde gidebileceğimiz ve gidemeyeceğimiz tüm sınırların farkında. Putin ile doğrudan diyalog için Moskova'ya herhangi bir resmi talep göndermedik" dedi.

Kremlin Sözcüsü Peskov ise, "Kremlin, Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin sessizce yürütülmesi ve kamuya açıklanmaması gerektiğine inanıyor. Bu, sorunu çözme vizyonumuzu Kiev'e iletmek için bir fırsat." ifadelerini kullandı.

UKRAYNA'NIN HARKİV ŞEHRİ, RUS ORDUSUNA DİRENİYOR
Rus ordusunun şiddetli saldırılarına maruz kalan Ukrayna'nın Harkiv Belediye Başkanı İgor Terehov, şehirdeki askerlerin Rus ordusuna karşı şiddetli bir direniş gösterdiğini, düşmanı asker ve teçhizat kaybına uğrattığını belirtti. Terehov, sosyal medya üzerinden yaptığı açıklamada, kentin 72 saat içinde işgalcilere teslim edileceğine dair kendisine ait olduğu iddia edilen açıklamaların gerçeği yansıtmadığını kaydetti.

Şehirdeki askerlerin Rus ordusuna karşı şiddetli bir direniş gösterdiğini belirten Terehov, düşmanı asker ve teçhizat kaybına uğrattığını ifade etti.

Terehov, şehir halkının zor günlerden geçtiğini, belediye hizmetlerinin sürekli saldırılar altında çalıştığını, düşmanın saldırıları sonucunda evlerin ve şehir altyapısının yok edildiğini vurgulayarak, buna rağmen, belediye hizmetlerinin şehir halkına ısı, sıcak su, gaz ve elektrik tedarik etmek için durmadan çalıştığını vurguladı.

Harkiv Belediyesi Basın Servisinden yapılan açıklamada da bugüne kadar Harkiv'e düzenlenen bombardıman ve çatışmalarda 5'i çocuk ve 122'si sivil olmak üzere 188 kişinin yaşamını yitirdiği kaydedildi. Açıklamada, saldırılarda ayrıca 290'ı sivil olmak üzere 394 kişinin yaralandığı vurgulandı.

İŞTE UKRAYNA VE RUSYA ARASINDAKİ SAVAŞTA DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER

01.05 Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, "Silahsız insanların bombalanmasını affetmeyeceğiz. Altyapımızın yıkımını affetmeyeceğiz. Ve Tanrı da affetmeyecek." dedi.

23:35 TİKTOK RUSYA'DA BAZI HİZMETLERİNİ ASKIYA ALDI
Dünyaca ünlü sosyal medya platformu TikTok, "sahte haber" yasası nedeniyle Rusya'da bazı hizmetlerini askıya aldı.

21.49 İtalya Başbakanı Mario Draghi, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy ile bir telefon görüşmesi yaptı. İtalya Başbakanlığından yapılan yazılı açıklamada, Draghi'nin telefon görüşmesinde Zelenskiy'e, İtalya'nın dayanışmasını dile getirdiği belirtildi.

21.43 Ukrayna'nın başkenti Kiev yakınlarındaki çatışmaların sürdüğü İrpin şehrinden vatandaşların tahliyesi sırasında Rusya'nın saldırısı sonucu sekiz kişinin yaşamını yitirdiği bildirildi.

21.23 İngiltere Başbakanı Boris Johnson ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in telefon görüşmesinde, Johnson'ın, Ukrayna'ya daha fazla savunma ekipmanı sağlamak için ortaklarla birlikte çalışmayı taahhüt ettiği bildirildi.

21.20 İran Cumhurbaşkanı İbrahim Reisi, Ukrayna'daki savaşın bir an önce bitmesinin bölge ve ulusların faydasına olacağını söyledi.

RUS SAVAŞ UÇAĞI DÜŞÜRÜLDÜ
20.03: Harkov kentinde bir Rus savaş uçağının düşürüldüğü açıklandı.

TÜRKİYE'DEN DİPLOMASİ TRAFİĞİ
19.33 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov ve Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Bakan Çavuşoğlu, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile devam etmekte olan krizin sona erdirilmesi konusunu ele alırken, Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba'yla ise, Ukrayna'daki son gelişmeleri görüştü.

18.48 Rusya Savunma Bakanlığı, Vinnıtsya şehrinde Ukrayna askeri havaalanının uzun menzilli hassas silahlarla devre dışı bırakıldığını bildirdi. Rusya Savunma Bakanlığı, Ukrayna askeri uçaklarının sınır ülkelerdeki havaalanlarını kullanmasının bu ülkelerin silahlı çatışmaya dahil olması olarak kabul edileceğini bildirdi.

17.44 Blinken Rus petrolüne ambargo olasılığı Avrupalı ortaklarımızla görüşüyoruz.

17.34 Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Fransa'da Elysee Sarayı'ndan yapılan açıklamaya göre, Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile 1 saat 45 dakika süren bir telefon görüşmesi yaptı. Açıklamada görüşmenin Macron'un talebi üzerine gerçekleştiği belirtildi.

17.16 Ukrayna elçisi, yaptığı açıklamalarda, ABD ile Ukrayna arasındaki ilişkilerin çok derin ve kapsamlı olduğunu bildirdi.

16.59 Reuters, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken ile Fransa lideri Emmanuel Macron'un salı akşamı Paris'te görüşeceğini belirtti.

16.50 Uluslararası Kızılhaç Komitesi, Ukrayna'nın Mariupol kentinde sivillerin tahliyelerinin durdurulduğunu bildirdi.

15.37 Rusya Vınnytsıa Havalimanı'nı vurdu.

14.25 Ukrayna'dan flaş açıklama: Rusya, Karadeniz bağlantımızı kesmek için güneye odaklandı ve Dnipro'yu kuşatma altına alacaklar.

13.45 Başkan Recep Tayyip Erdoğan ile Rusya lideri Vladimir Putin arasında kritik görüşme sona erdi. Görüşmede Ukrayna'daki kritik gelişmeler ele alındı. Öte yandan iki liderin görüşmesi yaklaşık 1 saat sürdü. Görüşmede Başkan Erdoğan Putin'e barış çağrısını yineleyerek, "Hep birlikte barışın yolunu açalım" dedi.

13.10 Zelenski'den yeni açıklama: Ukraynalılar! Geleceğimizi çoktan kazandık. Ama bugün hala kendimiz için savaşıyoruz, sınırın geçeceği yer için savaşıyoruz

13.03 İsrail Başbakanı Naftali Bennett 24 saat içinde 3. kez Zelenski ile telefonda görüştü.

12.58 ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken: Sadece 240 bin kişi Moldova'ya geçiş yaptı. Rusya insani bir krize yol açtı.

12.55 Başkan Erdoğan ile Vladimir Putin arasında planlanan görüşme başladı.

12.43 Rusya'da 16 şehirdeki savaş karşıtı protestolarda 316'dan fazla kişi gözaltına alındı.

12.04 BM Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi, Ukrayna'da 1,5 milyondan fazla mültecinin komşu ülkelere geçtiğini duyurdu.

11.45 İngiltere Başbakan Yardımcısı Raab: Bu savaş günler içinde bitmeyecek. Putin Ukrayna'da aylarca belki yıllarca başarısız olacak.

11.30 Ukrayna Savunma Bakanı Reznikov: Ülkemizi yok etmeye geldiler, halkımızı yok etmeye geldiler. Başarılı olamayacaklar. Kadınlar ve çocuklarla savaş halindeler. Harkov'u savunan askerleri yenmediler savaşmaya başladılar.

Düşman direniyor ama biz insani koridorları güvence altına almak, insanlarımızı bombardımandan kurtarmak ve insani yardım sağlamak için elimizden gelen her şeyi yapıyoruz. Kimseyi bırakmayacağız ve çok yakında döneceğiz. Bugün, Ukrayna dünyanın özgürlüğü için ayağa kalkmaya devam ediyor: siz gökyüzünü uçuşa kapatmaya çekinirken Ukraynalı çocuklar ve kadınlar, sizin çocuklarınızı ve kadınlarınızı kendi hayatları pahasına kurtarıyor. Erkeklerimiz sizi hayatları pahasına kurtarıyor. Siz Gökyüzünü kapatmaktan korkarken. Yapay olarak yaratılmış "Büyük Rusya" imajından korkmayı çoktan bıraktık.

11.00 Mariupol'da tahliye koridoru için saat 11.00-22.00 arasında ateşkes uygulanacak.

10.50 Rusya, Ukrayna'nın batısında yer alan Kiev'e 300 KM uzaklıkta olan Starokostyantyniv kentindeki askeri hava üssünü uzun menzilli silahlarla vurdu.

10.26 Ukrayna Savunma Bakanlığı: 11 binden fazla Rus askeri öldürüldü, 285 tank, 44 uçak 48 helikopter imha edildi .

10.10 Ukrayna'nın 6 bölgesindeki 16 gaz dağıtım istasyonu kapatıldı.

10.06 Rusya Savunma Bakanlığı: Rus silahlı kuvvetleri 5 Mart'ta Ukrayna birliklerine ait 61 askeri altyapı vurdu.

04.37 ABD Başkanı Joe Biden ile Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy'in, Ukrayna'daki son durum hakkında telefon görüşmesi yaptığı belirtildi.

Beyaz Saray'dan yapılan yazılı açıklamada, Biden'ın görüşmede ABD ve müttefiklerinin Ukrayna'daki saldırganlığının Rusya'ya maliyetini artırmak için devam eden eylemlerinin altını çizdiği aktarıldı.

Görüşmede, özellikle, Visa ve Mastercard'ın Rusya'daki hizmetlerini durdurma kararının memnuniyetle karşıladığı belirtilerek Biden yönetiminin Ukrayna'ya güvenlik, insani ve ekonomik yardımı artırdığı ve ek finansman sağlamak için Kongre ile yakın şekilde çalıştığı vurgulandı.

Ukrayna'daki bir nükleer santrale yapılan son Rus saldırısıyla ilgili endişelerin de dile getirildiği görüşmede, reaktörleri güvenli durumda tutan Ukraynalı operatörlerin beceri ve cesareti övüldü.

İki başkanın ayrıca, Rusya ile Ukrayna arasında devam eden müzakereleri de ele aldığı bildirildi.

03.46 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, ABD'li iş adamı Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdi.
Rusya'nın Ukrayna'yı 24 Şubat'ta işgal etmesiyle beraber Rus saldırıları aralıksız devam ederken, Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Devlet Başkanlığı döneminin en yoğun telefon görüşmelerini gerçekleştirmeye devam ediyor.

Başkan Zelenskiy yaptığı açıklamada, ABD merkezli Tesla firmasının ve uzay taşımacılığı şirketi SpaceX'in kurucusu Elon Musk ile video konferans yöntemiyle bir görüşme gerçekleştirdiğini duyurdu. Zelenskiy, görüşmenin detaylarına ilişkin yaptığı açıklamada, "Elon Musk ile görüştüm. Sözleriyle ve eylemleriyle desteklediği için teşekkür ederim. Kozmik projeler ve kendisinin savaştan sonra Ukrayna ziyareti ihtimali ile ilgili konuştuk" ifadelerini kullandı.

03.11 Ukrayna'nın Kiev Bölgesi Valisi Oleksiy Kuleba, Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov tarafından Ukrayna'ya gönderilen askerlerin, ülkenin Kiev bölgesinde yer alan Borodyanka kentindeki bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesini ele geçirerek, içerdeki akıl hastalarını ve hastane personellerini rehin aldığını duyurdu.

Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik gerçekleştirdiği saldırılara destek veren Çeçenistan Cumhurbaşkanı Ramazan Kadirov'un askerleri Ukrayna'da bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesine baskın düzenledi. Kiev Valisi Oleksiy Kuleba konuya ilişkilin yaptığı açıklamada, Rus ordusuna bağlı Kadirov birliklerinin Ukrayna'nın Kiev bölgesindeki Borodyanka kentinde yer alan bir ruh ve sinir hastalıkları hastanesine ele geçirdiklerini ve hastanenin etrafına mayın döşeyerek, o bölgeden Ukrayna ordusuna topçu atışları yaptıklarını duyurdu. Vali Kuleba açıklamasında, düşmanlarının sivillerin arkasına saklandığına dikkat çekerek, "Borodyanka kentinden aldığımız bilgilere göre Kadirov'un askerlerinin ruh ve sinir hastalıkları hastanesine girip içerdekileri rehin aldığını öğrendik. Hastanenin etrafına mayın döşedikten sonra oradan Ukrayna askerlerinin üzerine topçu atışları gerçekleştiriyorlar. Hastanede, 100'ü yatılı, 500 civarında hasta mevcut. Personeller ve hastalar işgalcilerin elinde. Düşman, çocukların ve hastaların arkasına saklanıyor" ifadelerini kullandı.

01.47 ABD merkezli finansal hizmet şirketleri Visa ve Mastercard, Rusya'daki operasyonlarını askıya aldıklarını duyurdu.

Visa'dan yapılan açıklamada, şirketin gelecek günlerde tüm Visa işlemlerini durdurmak için Rusya'daki müşterileri ve ortaklarıyla birlikte çalışacağı aktarıldı.

Bu süreç tamamlandığında Rusya'da verilen Visa kartlarıyla başlatılan tüm işlemlerin artık ülke dışında çalışmayacağı kaydedilen açıklamada, Rusya dışındaki finans kurumları tarafından verilen Visa kartların da Rusya'da çalışmayacağı belirtildi.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Visa'nın Üst Yöneticisi Al Kelly, Rusya'nın Ukrayna'yı sebepsiz yere "işgal etmesinin" ve tanık olunan kabul edilemez olayların ardından harekete geçmek zorunda kaldıklarını ifade etti.

Kelly, "Bunun değerli meslektaşlarımız ve Rusya'da hizmet verdiğimiz müşteriler, ortaklar, tüccarlar ve kart sahipleri üzerinde yaratacağı etkiden dolayı üzgünüz. Bu savaş ve barış ve istikrara yönelik süregelen tehdit, değerlerimiz doğrultusunda yanıt vermemizi gerektiriyor." değerlendirmesinde bulundu.

Mastercard'dan yapılan açıklamada da mevcut çatışmanın benzeri görülmemiş yapısı ve belirsiz ekonomik ortam dikkate alınarak Rusya'daki ağ hizmetlerinin askıya alınmasına karar verildiği belirtildi.

Açıklamada, "Rus bankaları tarafından verilen kartlar artık Mastercard ağı tarafından desteklenmeyecek. Ülke dışında verilen herhangi bir Mastercard, Rus işletmelerinde veya ATM'lerinde çalışmayacaktır." ifadesi yer aldı.

00.21 Ukrayna, Zaporijya Nükleer Santrali'nde kontrolü ele aldığını duyurdu.

23.00 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna halkına seslenerek, "Düşmandan kazanılan topraklarımızın her metresi zafere doğru bir adımdır, saldırıya geçin" açıklamasında bulundu.

UKRAYNA'DA 2 BİN 119 ASKERİ ALTYAPI TESİSİ İMHA EDİLDİ
22.01
Rusya Savunma Bakanlığı Sözcüsü Konaşenkov, "Operasyonun başlangıcından bu yana Ukrayna ordusunun 2 bin 119 askeri altyapı tesisi imha edildi. Bunların arasında 74 komuta ve iletişim merkezi, 108 hava savunma füze sistemi S-300, Buk M-1, Osa ve 68 radar istasyonu bulunuyor." dedi.

Bunların dışında 69 savaş uçağının karada, 21 savaş uçağının havada vurulduğunu aktaran Konaşenkov, 748 tank ve zırhlı araç, 76 çok namlulu roketatar, 274 topçu ve havan topu, 532 özel askeri araç ve 59 insansız hava aracının yok edildiğini kaydetti.

Rus ordusunun ve Donbas'taki sözde ayrılıkçı yönetimlerin bazı yerleşim birimlerini kontrol altına aldığını da belirten Konaşenkov, sabah saatlerinden itibaren Mariupol ve Volnovaha şehirlerinde sivillerin tahliyesi için geçici ateşkesin ilan edildiğini anımsattı.

Ancak Ukraynalı aşırı milliyetçi milislerin geçici ateşkesi kullanarak pozisyonlarını güçlendirdiğini dile getiren Konaşenkov, "Ukrayna tarafının milliyetçileri etkileme veya ateşkesi uzatma konusundaki isteksizliği nedeniyle geçici ateşkes Moskova saatiyle 18.00'den itibaren yeniden başlatıldı." diye konuştu.

20.35 Kremlin, Putin ve Başkan Erdoğan'ın telefonda görüşme planlarını doğruladı

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türk mevkidaşı Recep Tayyip Erdoğan ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirmesinin planladığını doğruladı.

Kremlin Sözcüsü,"Böyle bir görüşme planı var" dedi.

Daha önce Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Erdoğan'ın yarın Putin ile Ukrayna konulu bir telefon görüşmesi yapmasının planlandığını belirtmişti.

20.10 Rusya ve Ukrayna arasındaki müzakere görüşmelerinin üçüncü turunun Pazartesi günü gerçekleştirileceği duyuruldu.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN