Dakika dakika Rusya Ukrayna savaşı! Müzakere masasından 'geçici ateşkes' kararı! Peş peşe açıklamalar...

Rusya ile Ukrayna arasındaki savaşın 8. gününde çatışmalar devam ediyor. Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Ukrayna'nın Harkiv kentine düzenlediği bombardımanda öldüğünü açıkladı. Rusya Savunma Bakanlığı Rus askerlerinden 498'inin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ukrayna lideri Zelenski ise savaşın başından bu yana yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldüğünü iddia etti. Öte yandan müzakere görüşmelerinden yine barış çıkmadı. İki ülke üçüncü tur görüşmeler için el sıkıştı. Sivillerin tahkiyesi için de geçici ateşkese varıldı. Zelenskiy, "Ukrayna'ya verilen destek için teşekkür ediyorum ama çok geç. Bunu önceden yapabilseydik çocuklar ölmezdi. Dünya kendi gücünü göstermeliydi." dedi. İşte dakika dakika Ukrayna-Rusya savaşından son dakika gelişmeleri...

Giriş Tarihi 03 Mart 2022, 07:19 Güncelleme 04 Mart 2022, 06:42
Dakika dakika Rusya Ukrayna savaşı! Müzakere masasından ’geçici ateşkes’ kararı! Peş peşe açıklamalar...

İÇİNDEKİLER

Rusya'nın Ukrayna'ya düzenlediği saldırı 8. gününde çatışmalar devam ediyor. Başkent Kiev'de patlamalar gece boyunca devam etti. Ukrayna'dan yapılan açıklamada da, Kiev tren istasyonunun yakınında ısıtma hattının vurulduğu belirtildi.

GÖRÜŞME TAMAMLANDI
Rusya-Ukrayna heyetleri arasındaki müzakerelerin ikinci turu, Belarus'un Brest kentinde tamamlandı. Ukraynalı müzakereci, iki tarafın, sivillerin tahliyesinde ortak insani koridor sağlanması konusunda görüş birliğine vardığını açıkladı.

Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin bugün Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini duyurdu. Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, gazetecilere, Belarus'un Ukrayna ve Polonya'ya sınır şehri olan Brest'in Belovejsk Ormanı bölgesinde açıklama yaptı.

Ukrayna heyeti ile anlaştıkları üzere müzakerelerin yapıldığı yere ulaştıklarını belirten Medinskiy, bir önceki turda müzakerelerde bulunduklarını ve bir an önce ateşkesin sağlanmasıyla ilgili Rusya'nın önerilerini sunduklarını hatırlattı.



"9 BİN RUS ASKERİ ÖLDÜ"
Rusya Savunma Bakanlığı Rus askerlerinden 498'inin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Ukrayna lideri Zelenski ise savaşın başından bu yana yaklaşık 9 bin Rus askerinin öldüğünü iddia etti.

Ukrayna ordusu ülkenin birçok yerinde Rus askerlerine karşı direnişini sürdürürken Kiev sokak çatışmalarına hazırlanıyor.

İŞTE UKRAYNA VE RUSYA ARASINDAKİ SAVAŞTA DAKİKA DAKİKA TÜM GELİŞMELER

05.25 Ukrayna Devlet Acil Durumlar Servisinin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, yangının santralin dışında çıktığı belirtilerek üçüncü güç ünitesinin birleşik güç sisteminden bağlantısının kesildiği kaydedildi. Yangının kontrol altında olduğu belirtilen açıklamada, "Yangın nükleer santralin dışında, eğitim binasında çıktı." ifadesine yer verildi.

04.46 Biden saldırıya ilişkin Zelenski ile görüştü.

PATLAMA ÇERNOBİL'DEN 10 KAT ETKİLİ OLUR
03.15 Ukrayna'da Rus güçlerinin yaklaştığı Avrupa'nın en büyük santrali Zaporijya Nükleer Santrali sahasındaki çatışmalar sonucu yangın çıktığı bildirildi.

Çıkan yangının ardından açıklamalarda bulunan Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmitro Kuleba "Patlama Çernobil'den 10 kat etkili olur" diyerek durumun ciddiyetine dikkat çekti.

AVRUPA'NIN EN BÜYÜĞÜ
Zaporijya Nükleer Santrali, Avrupa'nın en büyük ve dünyanın en büyük 10 nükleer santralinden biri olarak biliniyor. Rusya-Ukrayna savaşının ilk günlerinde ülkenin kuzeyindeki Rus güçleri Çernobil Nükleer Santrali'nin kontrolünü ele geçirmişti. Ülkedeki 4 tesiste 15 faal nükleer reaktöre sahip olan Ukrayna, kullanılan elektriğinin yaklaşık yarısını bu santrallerden sağlıyor.

01.40 Rusya'nın saldırısı altındaki Ukrayna'nın başkenti Kiev'de büyük bir patlama sesi duyuldu.

01.10 Senegal Dışişleri Bakanlığı, Ukrayna'nın Dakar Büyükelçiliğinin sosyal medyada gönüllü yabancı savaşçı ilanı açmasının ardından bu ülkeye protesto notası verdi.

23.20 Çekya, Ukrayna ordusuna desteğe giden vatandaşları için Çekya Anayasasındaki ceza maddelerinin uygulanmayacağını açıklayarak, 5 yıllık hapis cezasından muaf olacaklarını ifade etti

22.50 Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, Rusya'nın avantajları olduğunu vurgulayarak, "Ukrayna'ya hala askeri uçak sağlamayan sevgili ortaklar: Ukraynalı çocuklar Mariupol, Kherson, Kharkiv ve diğer şehirlerde bombalar altındayken nasıl uyuyabilirsiniz? Bu kararı şimdi verebilirsiniz. Yap!" dedi.

22.14 Beyaz Saray, Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov ile bazı Rus oligarkları yaptırım listesine aldıklarını ve bu kişilere vize yasağı getirdiklerini duyurdu.

21.55 Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Ukrayna Dışişleri Bakanı Dmytro Kuleba ile bir telefon görüşmesi gerçekleştirdi. Görüşmede Ukrayna'daki güncel gelişmeler ele alındı.

Bakan Çavuşoğlu, tarafların sivillerin tahliyesi için bölgesel düzeyde de olsa insani koridor oluşturma konusunda mutabakat sağlamalarından memnuniyet duyduğumuzu vurguladı. Bakan Çavuşoğlu ayrıca, bu koridorun, bir taraftan vatandaşlarımızı tahliye etme imkanını sağlarken, diğer taraftan bu bölgelere insani yardım ulaşmasını kolaylaştıracağını ifade etti.

21.43 Beyaz Saray, (Zelenskiy'nin çağrısına karşılık) Ukrayna üzerinde uçuşa yasak bölge oluşturulmasının Rusya ile savaşa yol açabileceği gerekçesiyle bu adımı atmayacaklarını bildirdi.

21.34 Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki, Ukrayna'ya saldırısının ardından Rusya'nın BM Güvenlik Konseyinden çıkarılmasını olası görmediklerini söyledi.

GEÇİCİ ATEŞKES KARARI
21.07
Ukrayna-Rusya heyetleri, tahliyelerin yapılacağı bölgelerde geçici ateşkesin sağlanması konusunda anlaştı.

Belarus'taki müzakerelerinin ikinci turunun tamamlanmasının ardından 3'üncü turun yapılacağı aktarıldı.

İnsani koridor konusunda uzlaşı
Toplantıdan sonra açıklama yapan Rus müzakere heyetinin başkanı Rusya Devlet Başkan Yardımcısı Vladimir Medinskiy, "Az önce Ukrayna heyetiyle görüşme sona erdi. Görüşmede, askeri, uluslararası ve insani olmak üzere üç sorun bloku ve çatışmanın gelecekteki siyasi çözümünü ele aldık. Taraflar bu konuda konumlarını korumaya devam ediyor ve talepler madde madde kaydediliyor. Bir kısmında karşılıklı anlayış sağlandı. Ama bugün çözüme kavuşturduğumuz ana mesele, askeri çatışma bölgesinde bulunan çocukların, sivillerin kurtarılması. Rusya ve Ukrayna savunma bakanlıklarının temsilcileri, sivillerin tahliyesi için insani koridorlara destek formatı, sivillerin tahliyesi döneminde insani koridorların bulunduğu bölgelerde çatışmaları durdurma ihtimali konusunda anlaşmaya vardı. Bu önemli bir ilerleme" şeklinde konuştu.

"BEKLEDİĞİMİZ SONUCU ALAMADIK"
Ukrayna heyetine başkanlık eden Ukrayna Devlet Başkanlığı Başdanışmanı Mihaylo Podolyak ise toplantı sonrası yaptığı açıklamada, "Maalesef beklediğimiz sonuçları alamadık. Söyleyebileceğim tek şey insani boyutu daha detaylı görüştük. Çünkü artık pek çok şehir kuşatılmış durumda. Gıda, ilaç ve tahliye olasılıkları gibi" dedi.

Genel bir ateşkes durumunun oluşmadığını dile getiren Podolyak, "Her yerde değil, sadece insani koridorların yer alacağı yerlerde, belki tahliye süresince ateşkes olur" dedi.

Görüşmelerin 3'üncü turunun ise ne zaman yapılacağı konusunda henüz resmi bir açıklama yapılmadı.

20.27 Fransa Cumhurbaşkanı Macron, Rusya Devlet Başkanı Putin'in "bu aşamada Ukrayna'ya karşı saldırıları durdurmayı reddettiğini" belirtti.

19.53 Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, ülkesinin Ukrayna'ya saldırılarına ilişkin canlı yayında açıklamada bulundu. Operasyonların devam ettiğini belirten Putin, "Askerlerimiz kendini feda ediyor" dedi

Ruslar ve Ukraynalıların aynı halk olduğunu söyleyen Putin, "Eşit şartlarda müzakere edilirse tüm sorunlar çözülecektir" diye konuştu.

19.00 Macron: Putin'in amacı Ukrayna'nın tamamının kontrolünü almak

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in amacının "Ukrayna'nın tamamının kontrolünü" almak olduğunu belirtti.

Elysee Sarayı'ndan yapılan yazılı açıklamaya göre, Macron, Putin ile 1,5 saat süren telefon görüşmesi gerçekleştirdi.

Macron, Ukrayna'da "daha kötüsünün" yaşanacağını, Putin'in amacının "Ukrayna'nın tamamının kontrolünü" almak olduğunu ifade etti.

Putin ise görüşmede, saldırıları "büyük kararlılıkla" sürdüreceğini ve "planlanan" şekilde ilerlediğini söyleyerek, Ukrayna'nın şartlarını reddetmesi halinde saldırıların daha ciddileşeceğini dile getirdi.

Görüşmede, Putin, bu savaşın "Nazizm'e" karşı olduğu tavrını yineledi.

Fransız basınının Kremlin'in açıklamasına dayandırdığı haberlere göre, Putin görüşmede, Ukrayna'da "milliyetçilere" karşı saldırılarını "uzlaşmadan" sürdürme niyetini belirtti.

Putin, Macron'un dün akşam yaptığı açıklamalara da katılmadığını aktardı.

MACRON'UN AÇIKLAMALARI
Macron, dün akşam, Elysee Sarayı'ndan halka sesleniş konuşmasında, Fransa'nın, Avrupa'nın ve NATO'nun istemediği bu savaşı önlemek için her şeyi yaptığını ancak Putin'in verdiği taahhütlere aykırı olarak bu savaşı tercih ettiğini belirtmişti.

Moskova'nın saldırıya uğrayan değil saldırıda bulunan tarafta olduğunu ifade eden Macron, bu savaşın "Nazizm'e karşı olmadığını" belirtmişti.

Macron, Ukrayna'da ateşkesin sağlanması ve savaşın durması için çalışmalarını sürdüreceklerini kaydetmişti.

Rusya'ya karşı savaşta olmadıklarını ifade eden Macron, mümkün ve gerekli olduğu kadar Putin ile temas halinde kalmaya devam edeceğini kaydetmişti

ZELENSKİY: DÜNYA UKRAYNA İÇİN ÇOK GEÇ KALDI
18.02
Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy açıklamalarda bulundu.

Zelenskiy şunları söyledi:

"Biz her şeye hazırız. Rus ordusu bizden 5 kat daha güçlü. Biz ülkemizi ve halkımızı savunuyoruz. Ben Başkan olmasaydım ülkemi savunurdum çok iyi. Sivil savunmada yer alırdım, gıda alırdım, ateşli silah kullanırdım, gerekeni yapardım. Bana bir ültimatom verilseydi karşı tarafa geçmezdim.

Rus annelerine hitap etmek istiyorum. Rus anneler 18-19 yaşındaki çocuklarını gönderdiler. Kızım 17-18 yaşında. Bu askerler benim çocuğum olabilirdi. Anneler, çocuklarınızı geri çağırın. Ukrayna'ya verilen destek için teşekkür ediyorum ama çok geç. Bunu önceden yapabilseydik çocuklar ölmezdi. Dünya kendi gücünü göstermeliydi."

"Biz yok olursak sırada Letonya var."

"Bize uçaklar lazım. Şu an uçaksız bir şey yapamıyoruz. Bu durum çok insanın hayatına mal oluyor."

Zelenskiy'den Putin'e mesaj: "Lütfen bu savaşı durdur. Ön koşulsuz şekilde oturup konuşmalıyız, insanlar gibi konuşmalıyız."

17.50 Rusya Ukrayna arasındaki müzakerelerde 2. tur başladı.

Belarus'un Polonya ve Ukrayna'ya sınırı olan Brest şehrindeki Belovejsk Ormanı bölgesine Ukrayna heyeti helikopterle geldi.

Görüşmenin yapılacağı konutta Rus ve Ukrayna heyeti üyeleri bir araya gelince masa başında el sıkıştı.

Rusya heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetine ise Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak başkanlık ediyor.

HANGİ KONULAR ELE ALINIYOR?
Müzakerelerde, acil olarak çatışmaların durdurulması, ateşkes, sivillerin yerleşim birimlerinden çıkarılması için tahliye koridorlarının oluşturulması ve siyasi hususların görüşülmesi bekleniyor.

Görüşme yerine dün gelen Rus heyetinin başkanı Medinskiy, 2. tur müzakerelerin bu sabah başlayacağını duyurmuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili Ukrayna ve Rusya heyetlerinin ilk tur müzakereleri, 28 Şubat'ta, Belarus'un Ukrayna ile sınırındaki Gomel bölgesinde gerçekleşmiş ve 5 saat sürmüştü.

Çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması amacıyla yapılan müzakereler zaman zaman ara verilerek devam etmişti.

Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

Belarus'un Polonya ve Ukrayna'ya sınırı olan Brest şehrindeki Belovejsk Ormanı bölgesine Ukrayna heyeti helikopterle geldi.

Görüşmenin yapılacağı konutta Rus ve Ukrayna heyeti üyeleri bir araya gelince masa başında el sıkıştı.

Rusya heyetine Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, Ukrayna heyetine ise Ukrayna Devlet Başkanlığı Ofisi Başkan Yardımcısı Mihail Podolyak başkanlık ediyor.

Müzakerelerde, acil olarak çatışmaların durdurulması, ateşkes, sivillerin yerleşim birimlerinden çıkarılması için tahliye koridorlarının oluşturulması ve siyasi hususların görüşülmesi bekleniyor.

Görüşme yerine dün gelen Rus heyetinin başkanı Medinskiy, 2. tur müzakerelerin bu sabah başlayacağını duyurmuştu.

Rusya-Ukrayna savaşı ile ilgili Ukrayna ve Rusya heyetlerinin ilk tur müzakereleri, 28 Şubat'ta, Belarus'un Ukrayna ile sınırındaki Gomel bölgesinde gerçekleşmiş ve 5 saat sürmüştü.

Çatışmaların durması ve ateşkesin sağlanması amacıyla yapılan müzakereler zaman zaman ara verilerek devam etmişti.

Rusya ve Ukrayna heyetleri, ateşkesin sağlanması için yakın gelecekte, ikinci tur müzakerelerin yapılması konusunda anlaşmaya varmıştı.

17.40 Ukrayna'nın Ankara Büyükelçisi Vasyl Bodnar: Malesef bu savaş olmaktan çıktı. Bu Ukrayna halkını yok etme girişimi. Ukrayna silahlı kuvvetleri ve diğer birlikleri düşman saldırılarını durduruyor. Rusya bu savaşı maddi ve manevi kaybettiğini anlayınca daha fazla saldırıya geçti.

TÜRKİYE'YE TEŞEKKÜR
Bodnar, "Dışişleri Bakanı Sayın Çavuşoğlu ile beraber konuştuk. Türk hükümeti ve Türk halkına desteklerinden dolayı teşekkür ediyorum. Türkiye'den bize çok fazla insani yardım geliyor. Türk vatandaşları, aslında Ukrayna'da neler olduğunu ve Rusya'nın ne kadar saldırgan bir davranış sergilediğini anlıyor." dedi.

16.47 Rus basını, Ukrayna'nın müzakere heyetinin, görüşmelerin yapılacağı noktaya geldiğini yazdı.

Ukrayna heyeti, Rusya ile müzakerelerin ikinci turunun yapılacağı yere geldi.

15.58 Kremlin'in açıklamasına göre Putin, Macron'u yabancıların Ukrayna'dan güvenli bir şekilde tahliyesini sağlama çabalarına katılmaya çağırdı ve Kiev yönetimiyle çalışma sözü verdi. Putin'in ayrıca, "Rusya, Ukrayna operasyonundaki amacına her koşulda ulaşacak" mesajını verdiği aktarıldı.

15.51: Odessa'da Estonya'ya ait bir gemi battı. Mayına çarptığı değerlendirilen gemideki mürettebattan 4 kişinin kayıp olduğu bildirildi. 2 kişinin ise kurtulduğu öğrenildi.

15.50: Ukrayna Devlet Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada görüşmelerin birkaç saat içinde başlayacağı ifade edildi. Devlet Başkanlığı Danışmanı, Ukrayna heyetinin müzakereler için yolda olduğunu söyledi.

15.38: Ukrayna Cumhurbaşkanlığı Danışmanı Arestoviç, "Rusya yakında Harkov'a saldırabilir. Kenti batıdan ele geçirip taarruzu sürdürmeye çalışıyorlar. Ancak ekipman ve personel kayıpları feci boyutta" dedi.

13.57: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığı'ndan yapılan açıklamada, "Artık savunma pozisyonundan karşı taarruz pozisyonuna geçiyoruz. Zafere yaklaşıyoruz" denildi.

13.47 Ukrayna Devlet Başkanı Vladimir Zelenskiy, Ukrayna'ya yardım için 16 bin yabancı gönüllü savaşçının geleceğini, ilk kafilenin ülkeye ulaşmak üzere olduğunu bildirdi.

Zelenskiy, ulusa sesleniş konuşmasında, ortaklarından ve gerçek dostlarından günlük olarak silah aldıklarını belirtti. Her geçen gün kendilerine daha fazla ve daha güçlü silahların verildiğini bildiren Zelenskiy, "Ukrayna'ya yardım için 16 bin yabancı gönüllü savaşçı geliyor. İlk kafileleri artık ülkeye ulaşmak üzere. Onlar bizim özgürlüğümüzü, hayatımızı korumak için geliyor." dedi.

Zelenskiy, 27 Şubat'ta tüm dünya vatandaşlarına ve Ukrayna'nın dostlarına seslenerek Ukrayna'yı ve Avrupa'yı Rus saldırısına karşı savunmaya çağırmıştı.

Yabancıların orduda 2016'dan beri gönüllü olarak savaşabilmesinin mümkün olduğu ülkede, "Ukrayna'nın Bölgesel Savunması için Uluslararası Lejyon" isminde yabancılardan oluşan bir alt birlik oluşturulmuştu.

13.40: Ukraynalı askerler, Kiev yakınlarındaki Buça'ya yeniden Ukrayna bayrağı dikti.


13.30: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Odessa'yı yok etmek isteyenler Karadeniz'in dibini görecekler" dedi.

13.16: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, güvenlik konseyini topluyor. Kremlin, Rusya liderinin konsey üyeleriyle görüşeceğini açıkladı

12.50: Ukrayna Genelkurmay Başkanlığından yapılan açıklamada Ukrayna'ya saldıran Rus ordusundan yaklaşık 9 bin askerin öldüğü, Ukrayna ordusunun Rusya'ya ait 30 uçak, 31 helikopter, 217 tank, 900 zırhlı araç, 90 top ve 2 hafif sürat teknesini imha ettiği belirtildi.

Rus güçlerinin ayrıca 42 roketatar sistemi, 374 araç, 60 yakıt aracı, 11 hava savunma sistemi ve 3 İHA kaybettiği aktarılan açıklamada, bu rakamlara devam eden çatışmaların bilgilerinin dahil edilmediği kaydedildi.

12.40: Rus müzakere heyeti başkanı Medinskiy, "Ukrayna ile müzakereler 15:00'te başlayabilir. Ukrayna heyeti daha erken geleceklerine dair söz vermişti ama anlaşılan bu olmayacak. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakerelerin başka bir yere ve ertesi güne ertelenmesine ilişkin haberler doğru değil. Rusya ile Ukrayna arasındaki müzakereler Brest bölgesinde yapılacak" dedi.

12.10: Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, açıklamalarda bulundu. Lavrov, "Elbette bir çözüm bulunacak, bundan şüphem yok. İçinde bulunduğumuz koşullar müzakere ediliyor. Ukrayna tarafı henüz ulaşamadı ancak bu yapılacak." dedi.

Lavrov'un açıklamaları şöyle:
Genel olarak silahlardan arındırılma yaklaşımıyla ilgili, Ukrayna topraklarında gerçekleştirilen soykırımı önlemeye yönelik, ulusların kendi kaderlerini belirlemesi ile bağlantılı bunlar. Ukraynalılar kendi kaderlerini kendileri belirlemeliler. Önceden yapılan anlaşmalara uyulmaması çok açık. Atlantik ve Avrupa coğrafyasında, kendi haklarımı domine edeceğim şeklindeki tavırları kabul edilemez. Batı bizim güvenliğimiz için ne gerektiğini kendisi belirlemeye çalışıyor, biz buna izin vermeyeceğiz.

Kuzey Akım 2'yi engellemeye çalıştılar. Avrupa'nın enerji güvenliğini kendi anlayışlarına göre yönlendirmeye çalışıyorlar. Zamanında Napolyon da Hitler de Avrupa'yı kendi hakimiyetine almaya çalışmıştı, şimdi ABD de bunu yapmaya çalışıyor. Görüşmeler var konuşmalar var, Batı başkentlerinden gelen sesler var. Öyle bir tablo doğuyor ki, Hollywood'da olduğu gibi mutlak kötü ve iyi var. Tabii ki mutlak iyi bir şahsiyet haline gelmiş ve bu senaryoyu yazıyor. Ben bu histerinin ortadan kalkacağına inanıyorum.

NÜKLEER SİLAH AÇIKLAMASI
Bizim bir askeri doktrinimiz var. Burada nükleer silaha ilişkin koşullar belirtiliyor. Nükleer savaşla ilgili hazırlıklar yürütülüyor evet doğru. Siz lütfen şu ana kadarki açıklamalara dikkatle bakın. Önce Stoltenberg, radikal güçlere seslenir gibi NATO'nun yapmak istediğini kimse engelleyemez, Doğu Avrupa ülkelerine füze yerleştirmek istiyorsak kimse engel olamaz dedi.

Fransızlar horozdur biliyorsunuz, ulusal sembolleri de öyle, horoz gibi kabarmayı seviyorlar.

"NÜKLEER SAVAŞ OLASILIĞI NATO VE UKRAYNA TARAFINDAN YÜRÜTÜLÜYOR"
3. Dünya Savaşı sadece nükleerle yapılabilir. Batılı politikacılar nükleer silah ve nükleer savaştan bahsediyor. Nükleer savaş olasılığı Rusya tarafından değil, NATO ve Ukrayna tarafından yürütülüyor. Bize karşı savaşmayı istiyorlarsa bunu iyi düşünmeliler.

(Tepkilere ilişkin soruya yanıt) Siz alıntı yapmak istediniz herhalde önünüzdeki kağıttan, kısa bir soru. Ben arkada ne düşünce var onu yorumlayabilecek durumda değilim ama eğer siz dikkat ettiyseniz Avrupa, her türlü şekilde kitle iletişim araçlarının önünü kesmeye, Rusya'dan haberleri kesmeye çalışıyor. Gerçek katiller onlar bunu bilin.

(Zelenski'nin milliyetçi olduğuna inanıyor musunuz?) Zelenski şu anda ancak Neo Nazilerin olduğu bir toplumu yönetiyor. Burada açık açık gösteriler yapıyorlar. Zelenski, o gösteriler için kendi muhafız alayından güvenlik almasını istiyor. Bunları eğitiyorlar. Nasıl suikastlar yapılır bunları öğretiyorlar. Zelenski dedesinin çarpıştığını söyledi (Nazilere karşı) ama bakın nasıl yasalara imza atıyor. Sanki Ukrayna'daki Rus halkının başkanı değilmiş gibi davranıyor. Rus dilini yasaklıyor, günlük kullanımda Rusça'nın kullanımını yasaklıyor.

11.40: Rusya Dışişleri Bakanı Yardımcısı Sergei Ryabkov, Rusya'nın ABD ve diğer Batılı devletlerle iletişim kanallarını açık tuttuğunu, bunu daha çok elçilikler üzerinden yaptığını açıkladı.

11.35: Ukrayna'nın doğusundaki Harkov bölgesinde son 24 saat içinde Rus bombardımanı ve sivil halka yönelik saldırılarda 34 sivil öldü.

11:23 Ukrayna Silahlı Kuvvetleri Başkomutanı Valery Zaluzhnyi "Irpin üzerinde bir Rus SU-30 savaş uçağını düşürdük" dedi.

11.05: Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, Kollektif Güvenlik Anlaşması Örgütü'nün (KGAÖ) barış gücü faaliyetlerine "koordinatör devlet" kavramının dahil edilmesini öngören değişikliğin eklenmesini oparlamentonun alt kanadı Duma'nın onayına sudu. Koordinatör devlet himayesinde KGAÖ'ne bağlı kollektif barış gücü birliği oluşturulacak ve bu güç BM'in barış gücü operasyonlarında kullanılacak. Ukrayna basını bunu "KGAÖ Rusya'nın kolonisi haline geliyor" sözüyle yorumladı.

10.57: Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenskiy, "Her işgalci şunu bilmeli: Ukraynalılardan şiddetli bir tepki alacaklar. Bizim olanı bırakmayacağımızı sonsuza kadar hatırlayacaklar" dedi.



10.49:
Ukrayna Acil Durumlar Servisi, Rusya'nın Çernihiv bölgesinde petrol rafinerisini vurduğunu duyurdu. Can kaybı ya da yaralı olup olmadığına ilişkin incelemelerin sürdüğü aktarıldı.



10.45: Rus ordusu Kiev'e yavaş yavaş yaklaşıyor. Rus ordusunun ilerleyişin gösteren videoda önce Ukrayna tabelası sonra Kiev Oblastı tabelası görülüyor. Videoyu Rusya Savunma Bakanlığı'nın kanalı Zvezda TV yayınladı.

10.20: Uluslararası Paralimpik Komitesi (IPC) , daha önceki kararından döndü ve Rus ile Belaruslu sporcuların Kış Olimpiyatları'na katılmaması kararı aldı.

10.06: RUSYA BİLANÇOYU AÇIKLADI

Rusya Savunma Bakanlığından gelen yeni açıklama şu bilgiler paylaşıldı: Rus silahlı kuvvetleri Çistopolye, Novopoltavka, Jovtneve'nin kontrolünü ele geçirdi ve Donetsk güçleriyle cephe hattını düzledi, Balakleya şehri milliyetçi taburlardan kurtarıldı. Ukraynalı milliyetçilerin yerleşim bölgelerinde teçhizatla birlikte konuşlandırıldığı Borodyanka'da siviller Berestyanka yönündeki koridordan güvenli bir şekilde çıkabiliyor, Rus ordusu oradaki sivillerin çıkışına müdahale etmiyor.

Harekât sırasında 62 komuta merkezi ve iletişim merkezi, 39 S-300, Buk M-1 ve Osa uçaksavar füze sistemleri, 52 radar istasyonu olmak üzere toplam 1.612 nesne vuruldu. 49 uçak yerde, 13 uçak havada vuruldu. 606 tank ve diğer muharebe zırhlı araçları, 227 top ve havan topları, 53 insansız hava aracı imha edildi.

09.15: Ayrılıkçı Donetsk bölgesinin sözde Savunma Bakanı Basurin, "Mariupol'da su ve elektrik konusunda büyük bir sorun var, kent Ukrayna ordusu yüzünden toplama kampına dönüştü" dedi.

Eduard Basurin, Ukrayna askerleri teslim olmazsa Mariupol kentine hedefli saldırılar başlatabileceklerini söyledi. Rus ordusu ve ayrılıkçılar, Azak Denizi kıyısında bulunan 430.000 kişilik liman kentini kuşattıklarını söylüyorlar.

09.13 Rusya Merkez Bankası, borsa üzerinden döviz alımına yüzde 30 komisyon getirildiğini duyurdu.

Rusya Merkez Bankasından alınan açıklamada, şahısların borsa üzerinden dolar, avro ve diğer dövizleri alırken, toplam alım miktarı üzerinden yüzde 30 komisyon ödeyecekleri belirtildi.

Dolar/ruble paritesi dünü yüzde 4,7 artışla 106 seviyesinden, avro/ruble paritesi de yüzde 2,6 yükselişle 115'ten kapatmıştı. Yaptırımlar nedeniyle Moskova Borsası da 28 Şubat'tan bu yana işlemlere kapalı.

KONVOY TAKILIP KALDI
08.20:
ABD Savunma Bakanlığı, Rusya'nın Kiev'e yönelen askeri konvoyunun son 36 saatte çok az ilerlediğini belirtti.

Yaklaşık 60 kilometrelik bir alana yayılan konvoyun Ukrayna ordusunun direnişi nedeniyle yavaşladığı aktarılıyor.


07.56: Bulgaristan Dışişleri Bakanlığı, Rusya Federasyonu Sofya Büyükelçiliğinde görev yapan iki diplomatı "Bulgaristan aleyhine casusluk yaptıkları gerekçesiyle" istenmeyen kişi ilan etti.

07.00: ABD Dışişleri Bakanlığı, Rus Hükümetine "Dökülen kan hemen durdurulsun, Ukrayna'dan askerler çekilsin" çağrısı yaptı.

06.20 Kiev'e ilerleyen Rus ordusuna karşı Ukrayna ordusu, Kiev'e bağlanan yollarda ve köprülerde önlem alıyor.

Özellikle Kiev'e bağlanan köprüler patlatılarak kullanılamaz hale getirilirken, Rus ordusuna ait askeri araç ve tankların Kiev'e girmesinin önüne geçilmeye çalışılıyor.

Kiev'in doğusundaki Baryshivka kırsal bölgesindeki Ukrayna ordusu bir köprüyü daha patlatarak yıktı. Ukraynalılar Kiev caddelerinde siper ve barikatlar kuruyor.

06.00: Birleşmiş Milletler (BM), Rusya-Ukrayna savaşı nedeniyle 1 milyondan fazla mültecinin Ukrayna'dan komşu ülkelere geçtiğini bildirdi.

BM Mülteciler Yüksek Komiserliği (BMMYK), Ukrayna'daki mülteci krizine ilişkin çeşitli kaynaklardan edinilen verileri paylaştı.

Buna göre, 24 Şubat-2 Mart arasında yarıdan fazlası Polonya'ya olmak üzere 1 milyonun üzerinde mülteci Ukrayna'dan komşu ülkelere geçti.

Polonya'ya 505 bin 82, Macaristan'a 139 bin 686, Moldova'ya 97 bin 827, Slovakya'ya 72 bin 200, Romanya'ya 51 bin 261, Rusya'ya 47 bin 800, Belarus'a 357 ve diğer Avrupa ülkelerine ise 88 bin 147 mülteci geçiş yaptı.

BMMYK, bu rakamlara ilave olarak Donetsk ve Luhansk bölgelerinden 18-23 Şubat'ta 96 bin kişinin de Rusya'ya geçtiğini bildirdi. BMMYK, Ukrayna'da durumun daha da tırmanması halinde 4 milyon kadar sivilin ülkeden kaçabileceği uyarısı yapıyor.

05.15: Rus saldırıları Ukrayna'nın başkenti Kiev'i hedef alıyor. Kent geceyi patlama sesleri arasında geçirdi. Kiev tren istasyonu yakınlarında patlama meydana geldi. Kentin ısıtma sistemi hasar gördü. Kiev'in bazı bölümlerinde ısınmayla ilgili aksama yaşanabileceği belirtildi. İlk tahminler bölgeye füze isabet ettiği yönündeydi. Ancak İçişleri Bakanlığı daha önce düşen ama patlamamış bir seyir füzesinin infilak ettiğini açıkladı. Patlamada 1 kişi yaralandı. Rus ordusu bombardımana ara vermedi. Kente yönelik saldırılar gece boyu devam etti.

04.40: Rusya'da, Ukrayna ile savaşın durdurulması ve barışın sağlanması için yedinci gününde devam eden protesto eylemlerine yüzlerce kişi katılırken 700'den fazla kişi gözaltına alındı.

04.10: Rusya, Ukrayna ile müzakerelerin bugün Belarus sınırındaki Brest'te gerçekleştirileceğini duyurdu. Rusya heyetine başkanlık eden Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Müşaviri Vladimir Medinskiy, gazetecilere, Belarus'un Ukrayna ve Polonya'ya sınır şehri olan Brest'in Belovejsk Ormanı bölgesinde açıklama yaptı.

Ukrayna heyeti ile anlaştıkları üzere müzakerelerin yapıldığı yere ulaştıklarını belirten Medinskiy, bir önceki turda müzakerelerde bulunduklarını ve bir an önce ateşkesin sağlanmasıyla ilgili Rusya'nın önerilerini sunduklarını hatırlattı.

03.50: Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT), Ukrayna Özel Gözlem Misyonunda görevli bir personelinin, Rus ordusunun Ukrayna'nın Harkiv kentine düzenlediği bombardımanda öldüğünü açıkladı.

Açıklamada, uluslararası toplum ve AGİT bünyesinde tekrarlanan çağrılara rağmen Ukrayna'da savaşın devam ettiği belirtilerek, "Ölüm ve yaralanmalara neden olan sivil halkın yoğunlukta olduğu merkezlerin hedef alınmasını şiddetle kınıyor, Rusya Federasyonu'na çatışmaları derhal durdurma ve anlamlı bir diyaloga girme çağrımızı yineliyoruz." ifadesi kullanıldı.

RUSYA'YA YAPTIRIMLAR HER ALANDA SÜRÜYOR

01.22: Uluslararası Derecelendirme Kuruluşu Fitch, Rusya'nın kredi notunu B'ye düşürdü.

00.48: RT ve Sputnik'in Twitter hesapları AB'de askıya alındı.

00.40: Ukrayna Devlet Başkanı Zelenskiy, Kanada Başbakanı Trudeau ile görüştü.



BM'DEN OY ÇOKLUĞU İLE KINAMA

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'yı işgaline yönelik yapılan oylamada, oy çoğunluğu ile BM Genel Kurulu Rusya'yı kınadı. BM Genel Sekreteri Gutteres, "Ukrayna'daki düşmanlıklara son verin, silahları şimdi susturun" dedi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN