Hapishanede intihar eden milyarder iş adamı Jeffrey Epstein’ın kara kutusu Ghislaine Maxwell tutuklandı! ABD siyasetindeki pedofili skandalı ifşa olacak mı?

Son dakika haberi... ABD'yi sarsan cinsel istismar olayında flaş bir gelişme yaşandı. Reşit olmayan genç kızlarla cinsel ilişkiye girmek, taciz ve genç kızları pazarlamakla suçlanan milyarder işadamı Jeffrey Epstein’in yakın arkadaşı ve kara kutusu İngiliz Ghislaine Maxwell, tutuklandı. Epstesin, geçen yıl 10 Ağustos’ta yargılanmayı beklediği Manhattan’daki hapishanede intihar etmiş ve ardında birçok soru işareti bırakmıştı. Şimdi Maxwell'in tutuklanmasıyla pedofili skandalında yeni bilgilerin açığa çıkması bekleniyor.

Giriş Tarihi 03 Temmuz 2020, 13:12 Güncelleme 03 Temmuz 2020, 13:22
Hapishanede intihar eden milyarder iş adamı Jeffrey Epstein’ın kara kutusu Ghislaine Maxwell tutuklandı! ABD siyasetindeki pedofili skandalı ifşa olacak mı?

İÇİNDEKİLER

FBI tarafından tutuklanan Maxwell, Epstein'e reşit olmayan kızları bulmak ve onların pazarlanmasında yardımcı olmakla suçlanıyor.

FBI tarafından yapılan açıklamada 58 yaşındaki Maxwell'in New Hampshire eyaletinin Bradford şehrindeki evinde gözaltına alındığı belirtildi.

Maxwell, New Hampshire'da çıkarıldığı mahkeme tarafından hakkındaki suçlamalar yüzüne okundu. Suçlamaları kabul etmeyen Maxwell hakkında şu aşamada herhangi bir kefalet bedeli belirlenmedi.

Maxwell'in avukatı Larry Vogelman da tutuklanmaya ilişkin bir açıklamada bulunmadı.



Savcılığın Maxwell hakkında 35 yıla kadar hapis cezası istediği ve kefaletle serbest kalmasını istemedikleri de belirtiliyor.

Maxwell hakkında New York federal savcılığı tarafından yürütülen soruşturma kapsamında 4 ayrı suçlama bulunuyor. Bunlar arasında reşit olmayan kız çocuklarını temin etme ve pazarlama suçu da bulunuyor.

Manhattan Savcı Vekili Audrey Strauss yaptığı açıklamada "Maxwell, Epsitein'e en yakın isim ve en genci 14 yaşında olan kız çocuklarını suistimal etmesinde ona yardımcı olan kişiydi. Maxwell, kız çocuklarının Epstein'le tanışması ve arkadaş olmasında kritik bir role sahipti. Ayrıca bazı kızların taciz edilmesi olaylarında da bizzat yer aldı" ifadelerini kullandı.



HÜCREDE İNTİHAR ETMİŞTİ
66 yaşındaki milyarder Epstein, hakkındaki federal suçlarla ilgili yargılanmayı beklerken kendisini asarak tutuklu bulunduğu hücrede intihar etmişti.

Epstein, daha önce Florida eyaletinde hakkındaki cinsel istismar ve kız çocuklarını pazarlama suçlarıyla ilgili olarak 2008 yılında suçlarını kabul ederek bir anlaşma yapmıştı.

Epstein aralarında ABD Başkanı Donald Trump, eski başkan Bill Clinton ve İngiltere Prensi Andrew'ın da bulunduğu çok sayıda ünlü isimle yakınlığıyla da biliniyordu.

Prens Andrew hakkında da Epstein'le birlikte reşit olmayan kız çocuklarıyla olduğuna dair iddialar ortaya atılmıştı.

Ancak Prens Andrew, Epstein davasında FBI tarafından kendisine iletilen görüşme talebini yanıtsız bırakmıştı. ABD Adalet Bakanı William Barr da geçen ay yaptığı bir açıklamada, Prens Andrew'in ifadesinin alınması yönünde bir başvuru planının olmadığını söylemişti.

New York Savcı Vekili Strauss, Prens Andrew'in gelip ifade vermesinden mutluluk duyacaklarını söyledi.

İngiltere Başbakanı Boris Johnson da bugün konuya ilişkin bir sorunun ardından yaptığı açıklamada, Amerika'dan kendilerine Prens Andrew'la görüşme konusunda resmi bir başvuru gelmediğini söyledi.



Johnson "Bu konuda bir girişim olmadı kaldı ki konu kraliyet ailesini ilgilendiriyor. Bu konuda benim bir yorum yapmamı bekleyemezsiniz" dedi.

Haziran ayında eski Manhattan Savcısı Geoffrey Berman, Prens Andrew'un bu konuda sorgulanmaktan kaçındığını dile getirmişti. ABD Adalet Bakanlığı yetkilileri Reuters Haber Ajansı'na, ABD'nin resmi olarak da İngiltere'ye Prens Andrew'un bilgisine başvurulması konusunda talepte bulunulduğunu doğrulamışlardı. Savcı Berman, bir süre önce Başkan Trump ve Adalet Bakanı Barr'la tartışmalı bir biçimde görevinden istifa etti.

2008 yılındaki davada Epstein'le anlaşma yaparak soruşturmayı kapatan dönemin Florida Savcısı Alexander Acosta, Trump kabinesindeki görevinden, hakkında bu davaya ilişkin eleştiriler nedeniyle istifa etmek zorunda kalmıştı.

Trump'ın 'harika bir bakan' diyerek savunduğu Acosta, geçmişte savcı olduğu dönemde, reşit olmayan kişileri seks amaçlı insan kaçakçılığına zorlama suçlamasıyla yargılanan milyarder işadamı Jeffrey Epstein'in cezasını hafifletmiş olması nedeniyle sert bir şekilde eleştiriliyordu.



KARA KUTU SIRLARI AÇIĞA ÇIKARACAK MI?

Mahkeme tarafından davası görülmeden intihar eden Epstein'in ardından bıraktığı soruların yeni tutuklanan ve Jeffrey Epstein'in eski kız ardası ve suç ortağı olmakla suçlanan Ghislaine Maxwell tarafından yanıtlanıp yanıtlanamayacağı merak konusu.

MAĞDURLAR NEFES ALDI
Hakkındaki suçlamalardan 35 yıla kadar hapis cezası alabileceği konuşulan Maxwell'in yakalanması geniş yankı uyandırdı.



Haberi sevinçle karşılayan Epstein mağdurlarından Jennifer Araoz, "Benimle aynı şeyleri yaşayan arkadaşımla birlikte derin bir nefes aldık. Günlerce Maxwell'in yaptıklarından sorumlu tutulmasını bekledim. Tutuklanması adalet sisteminin bizi unutmadığına yönelik bir adım oldu" diye konuştu.

Epstein mağdurlarını temsil eden avukatlardan Sigrid McCawley ise, "Sebep olduğu acı belki hiç geçmeyecek ama son gelişmeler iyileşme yolunda önemli bir adım oldu. Mücadele etmekten hiç vazgeçmeyen kadınlarla gurur duyuyorum" ifadelerini kullandı.