Julian Assange ne kadar ceza alacak?

Wikileaks'in kurucusu olarak tanınan Julian Assange'ın dün yapılan operasyonla gözaltına alınıp ardından tutuklanması dünya kamuoyunda büyük yankı oluşturdu. Assange'ın ne ile suçlandığı ve ne kadar ceza alacağı merak konusu oldu. İşte Julian Assange'ın tutuklanma süreci ile ilgili detaylar...

Giriş Tarihi 12 Nisan 2019, 10:49 Güncelleme 12 Nisan 2019, 10:49
Julian Assange ne kadar ceza alacak?

İÇİNDEKİLER

Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'a 2012 yılında verilen sığınma hakkının geri çekildiğini duyurdu. Bu açıklamanın ardından Londra polisi Julian Assange'ı 7 yıl sonra gözaltına aldı. Ardından Julian Assange çıkarıldığı mahkemece tutuklandı. Dünya gündemine son dakika olarak düşen Wikileaks'in kurucusu Julian Assange'ın tutuklandıktan sonra Julian Assange araştırılmaya başlandı. İşte Julian Assange hakkında merak edilenler...

Julian Assange ne kadar ceza alacak?

JULİAN ASSANGE KİMDİR, NERELİ, KAÇ YAŞINDA?
Julian Paul Assange, 3 Temmuz 1971 tarihinde Avustralya'da doğdu. Annesi Christine Ann Hawkins (d. 1951), görsel sanatçı; babası John Shipton, anti-savaş eylemcisi ve müteahhittir. Assange, anne ve babasının boşanmasından sonra dünyaya gelmiştir. 1 yaşındayken annesi, aktör olan Richard Brett Assange ile evlenmiştir. 1979 civarında annesi tekrar boşanmış ve Leif Meynell ile birlikte olmuştur. Assange'ın göçebe bir çocukluğu olmuştur ve 13'ten fazla Avustralya şehrinde yaşamıştır.

Julian Assange, genel olarak evde eğitim almış, bunun yanı sıra birçok okulda bulunmuştur. İlkokulu 1979–1983 yıllarında New South Wales'ta, liseyi Townsville'da okumuştur. 1994'te Central Queensland Üniversitesi'nde ve 2003–2006 yıllarında Melbourne Üniversitesi'nde programlama, matematik ve fizik okumuştur.

Julian Assange ne kadar ceza alacak?

ASSANGE NEYLE SUÇLANIYOR?
İngiliz mahkemesi, Assange'ın 2010'da iki kadına tecavüzle suçlandığı İsveç'e iadesine karar vermişti. Assange, hakkındaki iade kararının ardından Haziran 2012'de İsveç'e iadesi halinde ABD'ye gönderilme riski bulunduğu için Ekvador'un Londra Büyükelçiliğine sığınmıştı.

İsveç mahkemesi 2017'de Assange hakkındaki davaları düşürmüştü. Ekvador ise Assange'ın siyasi iltica başvurusunu kabul etmiş ve vatandaşlık vermişti.

BBC'nin haberine göre; Assange'ın dahil olduğu suçlara bakan savcılık ofisinin sözcüsü Assange'ın tutuklanması halinde en fazla bir yıl hapis cezası alacağını söylemişti.

Julian Assange ne kadar ceza alacak?

ABD'DE YARGILANIRSA...
Wikileaks'ın Afganistan ve Irak savaşlarına dair yayınlaığı gizli belgeler nedeniyle ABD'de de yargılanabileceği düşünülüyor. Böyle bir durumda Assange müebbet hapis cezasına çarptırılabileceği ifade ediliyor.

Julian Assange ne kadar ceza alacak?

MORENO: İDAM CEZASININ YÜRÜRLÜKTE OLDUĞU BİR ÜLKEYE GÖNDERİLMEYECEK
Ekvador Devlet Başkanı Lenin Moreno, İngiltere'nin Assange'ı "idam cezasının yürürlükte olduğu bir ülkeye göndermeyeceğine" dair garanti verdiğini açıkladı.

Moreno, Twitter'dan paylaştığı videoda, "İnsan haklarına ve uluslararası hukuka olan bağlılığımıza paralel olarak İngiltere'den Assange'ın idam cezasına çarptırılabileceği ya da işkence görebileceği bir ülkeye gönderilmeyeceğine dair garanti vermesini istedik. İngiltere hükümeti bizimle aynı görüşte olduğunu yazılı olarak onayladı" dedi.

Assange, tutuklanması halinde Wikileaks hakkında soruşturma yürüten ABD'ye teslim edilebileceğinden endişe ediyordu.

Julian Assange ne kadar ceza alacak?

WikiLeaks'in kurucusu Julian Assange'in İngiltere'nin başkenti Londra'daki Ekvador Büyükelçiliğinden çıkarılarak tutuklanmasından sonra Assange ile birlikte büyükelçilikle kalan fenomen kedi James'in durumu internet kullanıcılarının ilgi odağı haline geldi.

Julian Assange ne kadar ceza alacak?

Avustralyalı aktivist ve aynı zamanda Assange'ın avukatı olan Carlos Poveda ise konuya ilişkin, "En azından kedi kurtarıldı. Evet, teslim edildi. Elçilikten haftalar önce ayrıldı" dedi.

İtalyan gazetesi La Repubblica'ya de Assange'ın kedisi James'in kurtarılıp daha sağlıklı bir yaşam sürdüğü haberini yaptı. Yazar James Ball ise Twitter'dan yaptığı açıklamada, "Assange'nin kedisinin Ekvador Büyükelçiliği tarafından önceki yıllarda bir barınağa verildiği bildirildi, bu yüzden önümüzdeki birkaç saat içinde bir sahiplenme beklemeyin" ifadelerini kullandı.

Julian Assange ne kadar ceza alacak?
Julian Assange ne kadar ceza alacak?
Julian Assange ne kadar ceza alacak?
Julian Assange ne kadar ceza alacak?