Fransa'da sarı yelekliker durmak bilmiyor!

Fransa’da başlayan ve Avrupa’ya yayılan sarı yelek protestolarında dün beşinci perde yaşandı. Hükümetin zamları geri çekmesi, indirime gitmesi ve ekonomik reform sözleri eylemcileri durdurmadı. Protestocuların yakıp yıktığı, kentin görüntüsü savaş filmlerini aratmadı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 16 Aralık 2018 Güncelleme 16 Aralık 2018, 07:59
Fransa’da sarı yelekliker durmak bilmiyor!

İÇİNDEKİLER



Akaryakıt zamlarına tepki olarak başlayan ancak daha sonra Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron yönetimine öfkeye ve isyana dönüşen gösteriler, hükümetin iptal çağrılarına rağmen dün ülke genelinde devam etti. Macron'un zamları geri çekmesi hatta indirim yapması, asgari ücreti yükseltmesi gibi birçok vaadini yetersiz bulan eylemciler, gösterilerin beşinci haftasında bir kez daha Paris'te Champs- Elysees Caddesi ve Opera Meydanı'nda toplandı. İlk müdahale sonrası Champs- Elysees Caddesi etrafındaki ara sokaklara yayılan gösteriler sırasında polis, zaman zaman biber gazı kullandı. Fransız medyası 168 kişinin gözaltına alındığını açıkladı. Gösteri nedeniyle Champs-Elysees Caddesi ve çevresindeki mağaza ve restoran kepenklerini indirdi, çok sayıda metro hattı da kapatıldı. Alınan güvenlik önlemleri kapsamında ülke genelinde yaklaşık 89 bin polis görev yaparken, Paris'i 8 bin polis ile onlarca zırhlı aracın koruduğu belirtildi.



SARI YELEK ÖFKESİ
Fransa'da eylemlerin ardından sarı yelek fiyatları 4 katına çıktı. Genelde 3 ile 4 Euro arasında satılan "Sarı Yelek"lerin fiyatları birden 3-4 katına fırladı ve piyasada bulunmaz hale geldi. Çin'den ithal edilen Lumiere holic, Femor, Fesoar, Aykmr firmaları dışında Amazon aracılığı ile internetten satılan Fransız yelekleri stokları tükenirken fiyatların 20 Euro'ya kadar çıkması göstericileri daha da öfkelendirdi.



Sarı yelek eylemlerine dün Noel baba kıyafetli bir gösterici de katıldı. Protestocularla birlikte hükümeti protesto eden eylemci, gözaltına alındı.



Fransa'nın Avrupa Ordusu kuracaklarını söylemesinin hemen ardından başlayan protestolar tüm pazarlıklar ve uyarılara rağmen devam ediyor.



MACARiSTAN
Sarı yeleklilerin arkasında olduğu ortaya çıkan George Soros'un kovulduğu Macaristan'da da gösteriler şiddetli bir şekilde başladı.



İSRAİL
SARI yelekliler protestoları dün ilk kez İsrail'de ortaya çıktı. Tel Aviv'deki protestolarda onlarca kişi gözaltına alındı.



BELÇİKA
Avrupa Birliği'nin başkenti Brüksel'de de gösteriler tüm hızıyla sürdü.