Komşu'yu paraladık!

Yunanistan iflasın eşiğine geldi. Bankalar kepenk indirdi. Ülkede nakit sıkıntısı baş gösterdi. Cebi boşalan işletmelerin imdadına Türk Lirası yetişti. Bugüne dek kabul edilmeyen TL kıymetlendi

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 11 Temmuz 2015 Güncelleme 11 Temmuz 2015, 01:26
Komşu’yu paraladık!

İÇİNDEKİLER

Borç yükü yaklaşık 350 milyar dolara ulaşan Yunanistan, iflasın eşiğine geldi. Kreditörlerin kemer sıkma önerilerine Yunan halkı 'hayır' dedi. Ülkedeki para sıkıntısı ise had safhaya ulaştı. Bankalar kapandı, bankamatikten para çekme limiti ise sadece 60 euro olarak açıklandı. Satış yapamayan esnaf kan ağladı. Sıkıntıdaki komşunun imdadına Türk Lirası (TL) yetişti. Türk Lirası Yunanistan'a cansuyu oldu. Bugüne kadar imkansız gibi görünmesine rağmen Yunan halkının cebi Türk Lirası sayesinde doldu. Bankaların kapatılmasıyla birlikte nakit sıkıntısının git gide arttığı ülkede, birçok işyeri çareyi TL ve Bulgar levasına geçmekte buldu.

'YAPTIĞIMIZ İLLEGAL DEĞİL'
Bankaların 28 Haziran'dan bu yana kapalı olması özellikle turizm sektöründeki işletmeleri zora soktu. Son dakika rezervasyonları geçen yıla göre yüzde 30-40 arasında düştü. Bu düşüşün önüne geçebilmek için Yunanistan komşularının paralarını kullanmaya başladı. Süpermarket sahibi Athanasos Kritsinis, "Türk Lirası ve Bulgar levasını kullanmakta ne gibi bir sakınca olabilir ki? Onlar daha stabil ve bu yöntem illegal değil. O yüzden kabul etmemek için nedenimiz yok" dedi. Öte yandan, ülkede 1 euroluk (yaklaşık 3 TL) bazı ürünlerin 1.5 Türk Lirası'na satılıyor olması dikkat çekti.