Esed:"Türkiye'nin niyetini bilemeyiz."

Giriş Tarihi 21 Ağustos 2011, 00:00 Güncelleme 21 Ağustos 2011, 23:12
Esed:Türkiye’nin niyetini bilemeyiz.

İÇİNDEKİLER

Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esed, "Dost ve kardeş ülkelerden nasihat ve dersleri kabul ederiz. Ancak iş karar almaya geldiği zaman ister yakın ister uzak olsun hiç kimsenin Suriye'nin vereceği karara müdahale etmesine izin vermeyiz." dedi. Suriye devlet televizyonunda katıldığı programda Türkiye'de Suriye'deki olaylarla ilgili yapılan açıklamalara değindi. Türkiye'nin tavrı ile ilgili bir soru üzerine Esed, birçok ülkenin yetkilileri ile görüşmeler yaptıklarını ifade ederek, şunları söyledi:

"Biz birçok ülkenin yetkilisi ile bir araya geliyoruz. Onlarla iç işlerimiz konusunda konuşmak bizi yaralıyor. Nasihatler, bazen bazı dersleri kabul ederiz. Eğer orada bir deneyimleri varsa bu deneyimleri konusunda da görüş alışverişinde bulunuruz. Tabi bu toplumsal olarak bize benzeyen devletlerle... Özellikle yakın ülkelerle olur. Bu normal bir durum. Ancak durum karar aşamasına geldiğinde biz hiçbir ülkeye ister yakın ister uzak olsun Suriye'nin kararına müdahale etmesine izin vermeyiz." şeklinde konuştu.

"Türkiye'nin niyetini bilmiyoruz"
Esed, Türkiye ile ilgili durumu birçok açıdan değerlendirebileceklerini vurgulayarak, "Türkiye ile özellikle son 10 yılda karşılıklı yaptığımız, iki halk arasında son 100 yıl içinde halkın hafızasındaki olumsuz fikirleri silmekti. Özellikle 20. yüzyılda. Tabi bunu da başardık." diyerek, iki ülke arasında son dönem ilişkilerini değerlendirdi.

Suriye'deki son gelişmeler konusunda Türkiye'den gelen açıklamalara da değinen Suriye lideri, şöyle konuştu:

"Türkiye'nin yetkililerinin yaptığı açıklamaların gerçek niyetini bilemeyiz. Allah insanların niyetini daha iyi bilir. Bununla ilgili birçok ihtimal var. Belki de önem vermelerinden kaynaklanıyor olabilir. Eğer önem veriyorlarsa biz bu tutumu takdir ederiz. Ya da Suriye'de olacak herhangi bir durumun Türkiye'ye yönelik olumsuz etkisinden endişe etmiş olabilirler. Tabi bu endişe de normaldir.

Üçüncü bir ihtimal de; bir mürşit, ya da öğretici veyahut meseleyi kendi hesabı için rol almak ya da rol üstlenmek olabilir. Bu son saydığım durumu Türkiye'nin de aralarında bulunduğu hiçbir ülkeden kesinlikle kabul etmiyoruz. Tabi biz Türkiye'nin niyetini bilmiyoruz. Onlar da (Türkiye) her niyetin kendine göre üslubu olduğunu bilirler."