20 milyar dolarlık imza

THY, Airbus ve Rolls-Royce ile iş birliği anlaşması imzaladı. 20 milyar dolarlık 150 adet A321neo ve 80 adet A350 kesin uçak siparişinin imzaları atıldı.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 30 Nisan 2024 Güncelleme 30 Nisan 2024, 07:03
20 milyar dolarlık imza

İÇİNDEKİLER

Türk Hava Yolları (THY), Airbus ve Rolls-Royce ile iş birliği anlaşması imzaladı. Anlaşma THY'nin 2023'te verdiği 150 adet A321neo ve 80 adet A350 kesin uçak siparişini kapsıyor. Ortalama maliyetinin 20 milyar doları bulduğu anlaşma kapsamında parçalar yerli üretilecek. THY'nin İstanbul'daki genel müdürlük binasında düzenlenen etkinlikte Stratejik Türkiye İlerleme Programı'nın lansmanı da yapıldı.

Son uçak siparişi ile THY, Rolls-Royce'un Trent XWB motorunun dünyadaki en büyük operatörü konumuna gelecek. Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, "Türk Hava Yolları'nın Airbus ve Rolls Royce ile geliştirdiği ve ülkemizin üretim kabiliyetlerini artıracak iş birliğinin aynı zamanda yeni yatırımlara da kapı açmasını temenni ediyorum" dedi. Ulaştırma Bakanı Abdulkadir Uraloğlu da "Türk Hava Yolları; Airbus firmasından 80 adedi kesin ve 25 adedi satın alma hakkı olmak üzere toplam 105 adet A350 tipi ve 150 adedi kesin 100 adedi satın alma hakkı olmak üzere toplam 250 adet A321neo tipi uçağın satın alım anlaşmasını imzaladı. Rolls- Royce ile de A350 uçaklarının motor bakım hizmeti ile yedek motorlarının temin edilmesi yönünde anlaşmaya vardı. Ayrıca, Airbus ve Rolls-Royce ile Rekabetçi Endüstriyel İş Birlikleri konusunda da müzakereler yapıldı. THY, 85 milyon insanımızın gurur kaynağıdır" diye konuştu.

YERLİ ÜRETİME KATKI
Ticaret Bakanı Prof. Dr. Ömer Bolat ise "Bu önemli anlaşma vesilesiyle, firmalar arasında gerçekleştirilecek olan ikili görüşmelerin halihazırda havacılık sektörünün tedarik zincirinde yer alan firmalarımız için olduğu gibi, tedarik zincirinin henüz bir parçası olmayan firmalarımız için de yeni fırsatlar oluşturmasını, yerli üretimimize ve tedarikçilerimizin gelişimine önemli katkılar sağlamasını temenni ediyorum" dedi.

235 UÇAK İÇİN GÖRÜŞMELER SÜRÜYOR
Türk Hava Yolları (THY) Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Bolat, 235 uçak için hem Airbus hem de Boeing'le müzakere ettiklerini belirterek, "Boeing'deki üretim sıkıntıları sürüyor, sorunların sona ermesini bekliyoruz. Onun için filo planımızdaki 235 uçak için karar verirken acele etmeyeceğiz" ifadesini kullandı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN