Tüketici gücünü gösterdi

Fahiş fiyatlar için boykot çağrıları karşılık buldu. Dün kafe ve restoranların büyük bölümü boş kaldı. Boykot bugün de devam edecek.

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 21 Nisan 2024 Güncelleme 21 Nisan 2024, 07:00
Tüketici gücünü gösterdi

İÇİNDEKİLER

Yeme içme sektöründe fahiş fiyatların artması sonrasında bakanlık denetimleri devam ederken vatandaş da tepkisini gösterdi. Dün birçok bölgede kafe ve restoranlar boş kalırken boykot bugün de sürecek.

BAŞKA SEKTÖRLER SIRADA
Tüketici Konfederasyonu (TÜKONFED) Başkanı Aydın Ağaoğlu, "Gıda fiyatları son üç yılda küresel piyasalarda yüzde 24, ülkemizde ise yüzde 336 arttı. Yiyecek, içecek satan mekanların fiyat listelerine aşırı zam olarak yansıyınca tüketiciler adeta isyan ettiler. Vatandaş "tüketmeme" kozunu kullanarak fahiş fiyat fırsatçılarına en büyük yaptırımı uygulayacaktır. Boykot diğer sektörlere de sıçrayacak ve kalıcı hale gelecektir" dedi.

TARİFELER ONAYLANSIN
Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Sayit Karabağlı, Türkiye'de yeme-içme sektöründeki fiyat tarifelerinin illere ve işletme sınıfına göre federasyon tarafından onaylanması talebinde bulundu. Karabağlı, şunları kaydetti: "Denetlenebilir olması için fiyat tarifeleri 81 ilde faaliyet gösteren odalar tarafından sınıflarına göre belirlenmeli ve federasyonumuz tarafından onaylanmalı. Onaylı fiyat tarifeleri kayıt altına alınarak üyelere verilmelidir. Denetim sırasında onaylı tarife ile asılı tarifeyi karşılaştırmak daha sağlıklı ve yürütülebilir olacak."

ANADOLU'DAN BOYKOTA DESTEK
- İstanbul: Hafta sonları yoğun olan mekanlarda müşteri azlığı görüldü.
- Kayseri: Kentte, öğrencilerin yoğun olarak yaşadığı Talas'taki yüzlerce kafe ve restoran boykot sebebiyle boş kaldı.
- Trabzon: Ortahisar'da kafe ve restoranlar boşaldı.
- Giresun: Kafe ve restoranlar büyük oranda boş kaldı.
- Kırşehir: Cacabey Meydanında bulunan kafe ve restoranlar boş kaldı.
- Gaziantep: Nişantaşı Sokağı'ndaki kafeler boykottan nasibini aldı.

VATANDAŞ HAKLI
Tüm Restoranlar ve Turizmciler Derneği Başkanı Ramazan Bingöl, boykotun haklı olduğunu, fiyat artışlarından turistlerin de şikâyet ettiğini belirtti. Bingöl, "Maalesef içimizde fırsatçılar var. Enflasyonu artıranda bunlar. Hem vatandaşı hem de esnafı memnun edecek bir formül bulmalıyız" dedi.

DİZE GELİRLER
Tüketiciler Birliği Başkanı Mahmut Şahin, "Boykotun dize getiremeyeceği firma yoktur. Her şey hükümetten beklenmemeli, yaptırım gücü olan odalar elini taşın altına koymalı" dedi.

DENETİMLER SÜRÜYOR
Ticaret Bakanlığı, Türkiye'nin dört bir yanında restoran, lokanta, kafe ve pastane gibi işletmelerde denetim gerçekleştirdi. Ekipler, restoran ve kafelerde tarife ve fiyat listelerinin görünür şekilde işletmenin önüne ve masaların üzerine konulup konulmadığını denetledi. Kocaeli Ticaret İl Müdürü Veysi Uzunkaya işletme girişlerinde belirtilen fiyat listeleri ile masada yer alan fiyat listelerinin aynı olması gerektiğini dile getirerek, kasada ne kadar ücret ödeyeceğini bilerek masadan kalkmasının tüketicinin en doğal hakkı olduğunu kaydetti. Bursa Ticaret İl Müdürü İsmail Aslanlar, tüketiciler sipariş verinceye kadar fiyat listelerinin masanın üstüne konulması gerektiğini söyledi.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN