Sahte altına dikkat!

Merdiven altı küçük atölyelerde sahte altın üretiminin arttığı belirtilirken, tüketicilere uyarı geldi...

Kaynak GAZETE Giriş Tarihi 17 Nisan 2024 Güncelleme 17 Nisan 2024, 07:01
Sahte altına dikkat!

İÇİNDEKİLER

Altın fiyatlarındaki artış merdiven altı üretim yapan sahtecileri de harekete geçirdi. Darphane Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin, son dönemde küçük atölye tarzı yerlerde sahte altın üretiminin arttığına işaret etti.

AYARIYLA OYNUYORLAR
Şahin, "Cumhuriyet altınları 22 ayardır. Sahteciler ürünün içindeki saf altın miktarını düşürerek ayarıyla oynuyor; 22 ayar olması gereken ürünü daha düşük ayarda üretiyor. Üretici ayarını düşük yaptığı için kuyumculara da daha düşük fiyattan satabiliyor. Bu küçük marjları kâr gören bazı kuyumcular da bu ürünleri sahte olduğunu bile bile alıyor ve vatandaşlarımıza satıyor" diye konuştu. Şahin, Darphane üretimi altın alınmasını istedi.

TRABZON HASIRI REKOR KIRDI
Altın fiyatlarındaki artışla birlikte coğrafi işaretli Trabzon hasır bileziğinin fiyatı da tarihinin en yüksek seviyelerine ulaştı. Trabzon Kuyumcular Odası Başkanı Ali Yazıcı, 2 sene öncesine kadar 120 bin lira civarında alınabilen setin bugün en düşük 300 bin liraya alıcı bulduğunu söyledi. Yazıcı, "Hasır takımları geçtiğimiz yıl ile kıyaslarsak yüzde 100 artış sağladı. En yükseği 650-750 bin lira seviyesinde" dedi.

3.000 DOLAR TAHMİNİ
ABD merkezli Citi, ons altının önümüzdeki 6-18 ay içinde 3 bin dolara yükselebileceği tahmininde bulundu. Bank of America ise ons altının 12 ay içinde 3 bin dolara çıkabileceğini açıkladı.

TAKVİM UYGULAMASINI İNDİRMEK İÇİN TIKLAYIN